Julkalendern lucka 13 – Polen

Av Redaktionen, Publicerat för 6 månader sedan.

I julkalendern 2017 tittar vi på 24 länder vars fotbollsspelare bidragit till Hammarby och gjort avtryck, på det ena eller det andra sättet. I dagens trettonde lucka är turen kommen till Polen.

 

Faktiskt finns det fler beröringspunkter mellan Monday James och Piotr Skrobowski än att de är mittbackar med skadefyllda sejourer i Hammarby – båda plockade i unga år ner en argentinsk gigant. Monday neutraliserade ju Leo Messi i de olympiska spelen 2008, medan Piotr ska ha tillintetgjort Diego Maradona i japanska Coca Cola Cup 1979.

 

Det är ungefär där vi tar avstamp, när det gäller den polske försvararen. Vid det laget hade han lämnat Clepardia Kraków i hemstaden för den betydligt större grannen Wisła Kraków. 1980 bar Skrobowski kaptensbindeln i det polska P18-landslag som tog hem EM, och han mottog samma år utmärkelsen Årets genombrott. Och inte minst debuterade han i A-landslaget, i en hemmalandskamp mot Irak. Piotr skulle göra 15 matcher för Polen, fördelade på fyra år, och han fanns med i den VM-trupp som vann brons i Spanien 1982. (Några matcher blev det dock inte där – problem med vaden satte stopp). 1985 flyttade Skrobowski till Poznań, där det blev spel för såväl Lech som Olimpia.

 

Det var alltså en rätt så meriterad 28-årig back som dök upp på Söderstadion, när Bajen skulle följa upp undret i Karlstad 1989 med spel i Allsvenskan. Det gick inget vidare. Några direkta ekonomiska medel fanns inte, och framför allt brast det i defensiven. Framåt gjorde Hammarby 32 mål, vilket bara tre lag i Allsvenskan överträffade, men 51 insläppta – elva fler än nästjumbon Örgryte – innebar respass och en sistaplats i serien.

 

HIF hade ändå kontakt med strecken rätt så länge. Niclas Jönsson räddade poäng borta mot Göteborg med ett av åtta mål under vårsäsongen, och inför omstarten efter VM i Italien värvades så Skrobowski för att tillföra skärpa bakåt. Men den femte matchen under hösten blev dock dödsstöten – ett visst 1-9-derby mot Djurgården. Laget vaknade igen i september, då det blev klara segrar mot ÖIS och AIK, men det var för sent.

 

Det blev bara sju allsvenska matcher för Piotr, och säsongen 1991 – som ju också slutade i bedrövelse med Micke Anderssons miss mot Västra Frölunda – blev speltiden än mer sparsam för polacken. Detsamma gällde det för Bajens del helt slätstrukna 1992, då IFK Sundsvall och IFK Luleå tog hand om topplaceringarna i norra vårettan. Skrobowski noterades för tre respektive fyra matcher under dessa år, och bidrog således med betydligt mindre än förväntat under sin treåriga kontraktstid.

 

Men det hade sina förklaringar. När Skrobowski spelade för Lech Poznań drabbades han av en brusten blindtarm. Han tvingades till akut operation, och det tog två månader innan han blev frisk. De verkligen problemen kom dock några månader senare. Sjukhusvistelsen hade gett honom gulsot, en mycket allvarlig sjukdom – som i dåtidens Polen, med ständiga brister av olika slag, var ännu allvarligare:
– Jag hade stora problem med magen i ytterligare två månader, allt därinne höll på att ruttna. Jag blev frisk först när jag fick mediciner från Wien. En sjuksköterska gav mig dessa i hemlighet nattetid på toaletten, berättade Skrobowski i en stor intervju med sajten Onet Sport, så sent som häromveckan.

 

Skrobowski kunde sedan aldrig riktigt göra sig själv rättvisa på planen igen. Efter att spelarkarriären avslutats i Hammarby återvände han till ett postkommunistiskt Polen, där han snabbt började göra affärer. Piotr öppnade en restaurang, som snabbt växte till en hel kedja. Dessutom gick polacken en mäklarkurs och öppnade en egen byrå. När klubben i Piotrs hjärta, Wisła Kraków, var på ruinens brant öppnade han plånboken:
– Wisłas vd, Ludwik Miętta-Mikołajewicz, kom till mig och bad: ”Rädda Wisła”. Jag hade begränsade möjligheter, jag lyckades övertyga några vänner och vi lyfte klubben som stod på knäna. Den var bankrutt och spelade i andraligan.

 

Efter tre år sålde Piotr klubben, med vinst, till en annan pengastinn person. Sedan dess har han fortsatt som affärsman, och 2015 var det inte långt ifrån att han återigen gick in och köpte Wisła. Avtrycket i Hammarby blev ju dock svagt, och Skrobowski överglänstes med råge av en annan polack – Mariusz Czerkawski anlände i princip samtidigt som landsmannen lämnade, och blev ishockeysektionens första riktiga fixstjärna sedan guldåren.

VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

Banner 600x600

ANNONS