Julkalendern lucka 16: Sydafrika

Av Redaktionen, Publicerat för 7 månader sedan.

I årets julkalender minns vi tillbaka till utländska influenser som påverkat Hammarby Fotboll. Vi lyfter fram 24 nationer vars spelare satt avtryck på olika sätt genom åren. I lucka sexton finner vi Sydafrika.

 

Kanske inte den mest framgångsrika nationen sett till vilka spelare som representerat landet i den gönvita tröjan. Nathan Paulse (32 matcher, 2 mål) och Toni Nhleko (12 matcher, 0 mål) satte inga stora avtryck i klubben.

Kanske hade det blivit bättre för Paulse, som värvades in med en landskamp i bagaget, om bara domarna Stefan Johannesson och hans assisterande Henrik Andrén och Stefan Wittberg haft ögonen med sig i derbyt mot Djurgården i april.

Vid underläge 0-1 knoppade Nathan in kvitteringen. En stor stund för nyförvärvet, men som domarna missade. Tack vare mål från Emil Johansson, Charlie Davies och Fredrik Söderström blev det förvisso ändå derbyseger (en av de tidigare i en nu ganska trevlig svit) men Nathan berövades en bra start på sin karriär i Bajen.

 

Istället satte han ett tydligare avtryck fyra omgångar senare på besök i Örebro där han drog på sig en minst sagt onödig utvisning efter en ful armbåge. Nathan hängde sedan med Bajen ner i Superettan men lånades snart ut till sin tidigare klubb Ajax Cape Town. Nathan blev kvar i Sydafrika resten av sin karriär utan att göra något större avtryck. Han jobbar nu för Ajax Cape Town med att utbilda unga spelare utanför planen.

 

Hans sydafrikanske föregångare i klubben, Toni Nhleko, rånades också på ett mål tidigt i Bajenkarriäreren. En månad efter att Björn Runströms ersättare presenterats i form av en sydafrikan som Tom Prahl jagat bort från Viking Stavanger. Borta mot GAIS nickade Toni in 1-0 efter en hörna men den assisterande domaren (om det var Per-Inge Nyberg eller Daniel Wärnmark låter vi vara osagt) lyfte sin flagga och domaren Peter Fröjdfeldt dömde bort målet. Att det stod två backar på mållinjen som borde omöjliggöra en offside togs ingen hänsyn till.

Några fler mål blev det inte, även om Toni borde noterats för målet i sista omgången när han sparkade Öster ur serien och Bajen till Royal League med sitt segermål mot smålänningarna. Tonis snubblande avslut styrdes dock av en försvarare och noterades som ett självmål.

 

Anfallaren togs in med tränare Anders Linderoths ord.
– En stark, spelande forward som är bra både i djupled och som bollmottagare. Han kommer att bidra med både tyngd och snabbhet i vårt anfallsspel.

Själv konstaterade han:

– Jag kommer till Hammarby för att vinna titlar.

Så blev det som bekant inte. Ett år efter att Nhleko skrev på för Bajen lånades han ut till det norska bottenlaget Sandefjord. Där gjorde han förvisso mål (ett mål på sju matcher) men klubben hade inte råd att behålla honom och istället flyttade Toni Nhleko hem till Sydafrika där han avrundade karriären med spel i Sydafrika.

Sedan karriärens slut har den knappa rapporteringen om honom mest handlat om ekonomiska problem och lite meningsskiljaktigheter med Sydafrikas skattemyndighet.

Banner 600x600
VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

600x600 Boxbanner

ANNONS