Julkalendern lucka 15 - Kroatien

Av Redaktionen, Publicerat för 7 månader sedan.

I årets julkalender minns vi utländska influenser som påverkat Hammarby Fotboll. Vi lyfter fram 24 nationer vars spelare satt avtryck på olika sätt genom åren. I lucka 15 är det dags för Kroatien.

 

Det tydligaste kroatiska avtrycket i Bajen sattes utan tvekan av Mate Šestan. Anfallaren hade på sex år avverkat sex klubbar (fyra kroatiska och senast Levante följt av FC Köpenhamn) innan han kom till Hammarby.

Debuten kom i när Bajen slogs ut ur Intertotocupen av Heerenveen men trots förlusten fick många supportrar ett väldigt positivt första intryck av den 28-årige anfallaren. Han byttes in efter en kvarts spel av den andra halvleken mot Cesar Pacha men trots fint spel blev det inget mål där. Sydafrikas landslagsmålvakt Hans Vonk motade det tama avslutet när han fick sin möjlighet.

 

Målen kom istället under hösten. Det första i bortaförlusten mot Örebro SK och det andra i omgången efter när Bajen förlorade hemma mot Västra Frölunda. Som var och en kan förstå leder en säsong med sådana resultat till bottenstrid och Hammarby hade kniven på strupen i den sista omgången.

Efter att ha sparkat tränaren Rolf Zetterlund som nästjumbo under sommaren (första gången Bajen sparkade en tränare) lyckades den nyanställde Sören Cratz rädda kvar laget i allsvenskan och det kan han till stor del tacka Mate Šestan för.

 

När Trelleborg gästade Söderstadion i den sista omgången var det vinna eller försvinna för Bajen och då visade Mate framfötterna. En ung Kennedy Bakircioglu hade lekstuga på mitten och längst fram stod Mate Šestan för två mål i 4-0-segern (vi råder alla att klicka här och titta på SVT:s höjdpunkter från matchen).

Tack vare att övriga resultat gick grönvit väg slapp man till och med kvala.

Bajen gick sedan vidare med bland andra Sören Cratz, Kennedy och Micke Hellström (som i SVT-klippet utser kontraktssäkrandet 1999 till karriärens höjdpunkt. Dittills, kan vi nog i efterhand påpeka).

Två år senare ledde det till SM-guld men då hade Mate Šestan både hunnit med att dra flyttlasset till Kina, byta klubb inom Kina, och sedan återvänta till Kroatien och HNK Šibenik där han sannolikt avslutade karriären.

Vi skriver avslutar eftersom vi inte riktigt vet. De senaste åren har anfallaren varit långt från rampljuset och lämnat få spår efter sig. Vi vill dra oss till minnes att Mate var hotellägare hemma i Kroatien och kanske har han vandrat vidare i den karriären.

 

Visst, det dök upp en kroat i laget även under den just avslutade säsongen men Mario Musas bedrifter i grönvitt är inget som fastnar i historieböckerna.

Banner 600x600
VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

hif_bejendealen-small