toggle menu

Julkalendern – Lucka 2: 40 år av läktarsång

Av Redaktionen, Publicerat för 2 månader sedan.

I julkalenderns andra lucka hittar vi tifot från höstmötet med Jönköpings Södra 2010, en kreation som högtidlighåller 40-årsjubileet av grönvit sång och läktarkultur. Med inspiration av engelsk fotboll och supporterkultur började Bajen-fansen sjunga på läktarna. Och den första sången som sjöngs – den hör vi än i dag från våra läktare.

 

Hammarby – Jönköpings Södra, 30 augusti 2010

 

Hasse Fridén

 

Soulpopiga singeln “Na na hey hey kiss him goodbye” med bandet Steam släpptes i november 1969 och blev Billboard-etta två veckor på raken. Eller… strängt taget fanns vid releasedatumet, av den sjutumssingel som skulle komma att sälja i sex och en halv miljon exemplar, inget band som hette Steam. Paul Leka, Gary DeCarlo and Dale Frashuer hade skrivit låten till sin doo-wop-grupp i Bridgeport, Connecticut i början av 1960-talet. DeCarlo hade mot slutet av årtiondet flyttat till närbelägna New York och sjungit in fyra låtar, där storbolaget Mercury Records ville satsa på samtliga som singlar.

 

 

När det första av dessa släpp var på gång behövdes såklart en b-sida, och den där doo-wop-dängan från hemtrakterna gjorde sig påmind i bakhuvudena. Den skulle bli en framgångssaga. DeCarlo gillade dock inte låten något vidare alls – och för att hålla sig på god fot med sångaren inför hans tänkta karriär under eget namn, så skapade skivbolagsbossen det fiktiva bandet Steam, som blev en parentes i musikhistorien. Låten lever däremot vidare och spelas ofta på sportevenemang i USA, främst som hån efter matcher där bortalaget förlorat eller helst åkt ur ett slutspel. Det var dock först då Chicago Red Sox arena-organist Nancy Faust tog upp låten i sin repertoar 1977 som läktartrenden i staterna tog fart. Således var Bajenpubliken verkliga pionjärer.

 

Och det var de grönvita också med besked på läktaren hösten 1970. I samband med att publiken började ta ton på läktarna, så började även laget vinna matcher – och en symbios mellan laget och publiken skapades, som tidigare inte upplevts inom svensk fotboll. Såklart är den 27 augusti 1970, då ett gäng unga stärkta av mellanölet vågade ta ton när Tom Turesson gjort 1-0 mot Åtvidaberg, och datumet högtidlighölls – vid hemmamatchen mot Jönköpings Södra hösten 2010. Själva Superettan-drabbningen blev mindre minnesvärd; Filip Bergman räddade 1-1 och poäng i slutminuten, men poängtappet var tungt då Hammarby halkade allt längre efter topplagen.

 

 

 

Tom Turessons 1-0-boll går över mållinjen – och sekunder senare kommer läktarsången till Sverige. Fotot hämtat ur “Hösten 70”, utgiven av Supportrarnas Matchprogram. Beställ boken på denna länk!

 

Hjälp Tifogruppen fortsätta sitt fantastiska arbete – bli månadsgivare.

 

Eller bidra genom – Swish: 123 662 5438 / Bankgiro: 154-2158.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS