Julkalendern, lucka 23: Sjung om klubben nummer ett!

Av Redaktionen, Publicerat för 2 år sedan.

Näst sista luckan i vår julkalender handlar om titelspåret från jubileumsskivan, som gavs ut 1997. Originalversionen av låten, där ”Svenne Berka” prisas som bäst på plan, gavs ut redan 1942. Det dröjde dock ända till den magiska 1970-hösten innan den gjordes om till renodlad Bajen-hyllning.

 

Alice Babs slog igenom stort som 16-åring 1940, med musikfilmen ”Swing it, magistern!”, och var verksam som artist under åtta decennier. Jazzen från den svarta södern i USA slog igenom stort i Sverige, vilket inte sågs med blida ögon av alla, och den nya popstjärnan Alice kallades ”slyna” som ägnade sig åt ”n-musik”. Detta hade vi anledning att gå in på i kalenderluckan om ”Här på Söder”, låten från filmen ”Vårat gäng” (1942). Här ska det handla om dess själva ledmotiv:

 

 

Redan i originalversionen var texten rejält HIF-anstruken:

 

Ta nu bussen ifrån Slussen
Till kvarteret, där du ser ett
Gäng med takter, dessa trakter
Gillar säkert ni som vi
Där finns kåkar med tulpan
Svenne Bergqvist bäst på plan
Bästa utsikten i stan
Och så vårat gäng

 

Ingen större skräll då, att låten så småningom blev en ren Bajen-hyllning – desto mer anmärkningsvärt i så fall, att det dröjde ända till 1970. Vid det laget hade Alice bland mycket annat hunnit med att turnera i USA, bli Sveriges första representant i Eurovisionsschlagerfinalen och (som enda vita vokalist) sjunga med pianisten och ikonen Duke Ellington. Den legendariska jazz- och schlagersångerskan hade förstås huvudrollen i ”Vårat gäng”, men dängorna där är ändå att betrakta som musikaliskt kollektiva. Därmed blir ”Sjung om Hammarby” ämnet i Alice Babs egen lucka:

 

 

23babssjua

 

I det finstilta på omslagets baksida finns en del av intresse. Texten är skriven av Eric Sandström, och för det eleganta trumspelandet står Rupert Clemendore från Trinidad & Tobago, som gissningsvis befann sig på ett turnéstopp i Bajenland den 23 september 1970 då man gick in i studion och spelade in – mitt under den omtalade Hammarby-hösten. Dagen efter inspelningen av ”Sjung om Hammarby” vann Bajen med 2-0 mot AIK inför 32 229 på Råsunda, klubbens dittills högsta publiksiffra någonsin.

 

Noterbar är även kopplingen till det grönvita musikarvet i vår tid; Kroatien-bördige Davor Kajfeš som spelar piano på B-sidan ”Om du så vill” är far till Goran Kajfeš, trumpetaren som samverkat med halva musik-Sverige – däribland Bajen-supportrar som Weeping Willows, Robyn, Moneybrother, Club Killers, Fläskkvartetten och Eagle-Eye Cherry. Och även Kent; delar av bandet, som ju avrundade karriären på vår arena nu i helgen, körar på ”Ni ska akta er för Bajen”, ett av de stökigare spåren på ”Bajen Forever”-plattan. Kontrasterna mellan den HIF-låten och “Sjung om Hammarby” är, precis som handlingen i filmen “Vårat gäng”, ett fint mått på bredden inom den ständigt inkluderande Hammarbyismen.

 

Alice Babs i samspråk med Tom Turesson efter 1-1 mot Malmö FF den 4 oktober 1970, med Inge Persson och Sören Mannberg till höger i bild, ur Hammarbyiten

ANNONSER

Comments

comments