Julkalendern lucka 18 - Ghana

Av Redaktionen, Publicerat för 6 månader sedan.

I årets julkalender minns vi utländska influenser som haft inverkan i Hammarby Fotboll. Vi lyfter fram 24 nationer vars spelare satt avtryck på olika sätt genom åren. I lucka 18 är det dags för Ghana.

 

 

Fotbollstalang finns det gott om i Ghana, och många är de ghananer som prövat lyckan i Europa. Flera har sökt sig till Sverige, och i Hammarby har vi i dag som bekant Gershon Koffie under kontrakt även om han gångna säsong varit utlånad till New England i amerikanska ligan.

 

 

Tidigare i år tog vi farväl av Koffies landsman Joseph Aidoo som ju såldes till belgiska Genk där han kommit in riktigt bra i laget under hösten. Joseph kom två år tidigare till grönvitt på lån från Inter Allies där han var lagkapten, men anpassningen till svensk fotboll skulle ta tid. Hans första höst i Bajen blev det ett framträdande, i 2015 års sista hemmamatch, mot Malmö FF. Den unge mittbacken klarade sig riktigt bra mot de regerande mästarna och blev utsedd till matchens lirare. Bara ett par dagar innan hade Hammarby valt att utnyttja den köpoption som fanns i låneavtalet och Joseph hade skrivit på ett treårskontrakt.

 

Josephs grönvita debut hade alltså lovat gott, men det dröjde innan han på allvar slog sig in i laget efterföljande säsong. Under våren blev det bara en match från start – men efter sommaruppehållet kom det verkliga genombrottet. Joseph hade bildat mittförsvar tillsammans med David Boo Wiklander i U21-serien under våren, och duon plockades in i Hammarbys allsvenska backlinje när Nanne Bergstrand ställde om till ett mer defensivt spel. David och Joseph gjorde succé och Hammarby gjorde en poängmässigt stark höst.
I våras fick Joseph klara sig utan sin radarpartner – och gjorde det utmärkt. Hans rykte utanför landets gränser växte, och när sommarfönstret så öppnade såldes han alltså till Genk.

 

 

Förste ghanan i Hammarby gjorde dock entré 2007 och sett till att han var här i bara tre månader gjorde han ett mycket starkt avtryck. Bajen hade inför säsongen tagit in Erland Hellström efter att Ante Covic dragit vidare, men Erland behövde betydligt längre tid på sig att komma tillbaka efter skada än beräknat. Richard Kingson, Ghanas givne landslagsmålvakt, togs in med kort varsel och skrev ett korttidskontrakt. Det blev omedelbar succé, och Hammarbysupportrarna tog den spektakuläre målvakten till sina hjärtan. Magic Hands – som han kallades i Ghana – uttryckte stor tacksamhet till supportrarna och klubben när han under sommaruppehållet drog vidare. Hammarby hade gärna behållit honom, men det gick inte att matcha budet från Birmingham, som då låg i Premier League.

 

Kingson spelade även i Wigan och Blackpool innan han lämnade de brittiska öarna 2012. Fotbollskarriären avslutade han hemma i Ghana, i Accra Great Olympics 2015.

Banner 600x600
VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

Banner 600x600

ANNONS