toggle menu

June avslutar karriären – ”Ni kommer hitta mig i klacken”

Av Marcus Bolldén, Publicerat för 6 månader sedan.

En era har nått vägs ände när det nu står klart att June Pedersen tagit beslutet att lägga skorna på hyllan. Totalt blev det 42 tävlingsmatcher för Bajen samt över 250 allsvenska matcher och fyra SM-guld genom åren för 36-åringen. – Det är ganska enkelt egentligen. Jag är tvåbarnsmamma och känner att tiden inte räcker till.

 

Det var i moderklubben Malangshalvøya BK i Tromsö-trakten som allt började. Karriären tog sedan fart på seniornivå i IK Grand Bodø innan den då 20-åriga June gick till Umeå IK – där det blev SM-guld tre år på raken, två Champions League-silver och två cuptitlar. Ny hemvist nästkommande elva säsonger blev därefter Piteå IF, med klubbens första SM-tecken säsongen 2018 som tyngsta framgång.

 

Med andra ord var det en minst sagt välmeriterad försvarspjäs som anlände inför första säsongen i Bajen 2020 – då hon bidrog starkt till uppflyttningen från Elitettan med sina 14 poäng på 24 matcher.

 

Sportchef Johan Lager om hennes tid i klubben:
– Det var med stolthet vi lyckades få June att välja bort Piteå och Damallsvenskan mot Hammarby och Elitettan inför 2020. Förväntningarna var stora, inte minst med tanke på ryktet om ligans bästa vänsterfot. June kom in i klubben med en enorm professionalism och glädje. Man kan med råge säga att hon överträffat våra förväntningar och mål. Under hennes tid tog vi oss upp från Elitettan samt etablerade oss med ett eget spel i OBOS Damallsvenskan. Vi kommer att sakna June och önskar henne lycka till i sin civila karriär. Vi räknar med henne som supporter framöver på “Kanalplan”!

 

Foto: Bildbyrån

 

Berätta hur beslutet har växt fram.
– Det är ganska enkelt egentligen. Jag är tvåbarnsmamma och känner att tiden inte räcker till. Sedan börjar jag bli gammal och dålig. Jag har tidigare sagt att jag den dagen jag är sämst så slutar jag – och det är nu, haha.

 

Det är en lång och gedigen resumé du kan blicka tillbaka på. Vilka ögonblick och minnen tar du med dig främst?
– SM-guldet med Piteå 2018 poppar såklart upp. Att det hände det året är helt otroligt. Sedan är jag så glad att jag fick vara med om hela publikupplevelsen det här året. Det bästa är att det bara ökar. Det kommer bli ännu mer magiskt redan 2022 och då kommer ni hitta mig i klacken.

 

Vad händer härnäst efter fotbollen?
– Som sagt så är det mammarollen som gäller nu. Jag har också fått fast jobb nu, så det är fullt upp om dagarna – precis som jag gillar det. 

 

Foto: Henric Wauge

 

Hammarby Fotboll riktar ett ödmjukt tack för alla insatser på planen. Vi ses på läktarplats!

 

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS