toggle menu

June Pedersen klar för Hammarby

Av Redaktionen, Publicerat för 2 år sedan.

Hammarby har i dag gjort klart med sitt första nyförvärv inför säsongen 2020, och det är en välmeriterad spelare som stärker den grönvita defensiven. 34-åriga vänsterbacken June Pedersen kommer närmast från Piteå och har gjort 233 allsvenska matcher, med 49 mål och 41 framspelningar. Utöver SM-guldet 2018 har hon även tre mästartitlar och två Champions League-silver med Umeå samt två cuptriumfer och tre landskamper för Norge på sitt CV.

 

June Pedersen har 14 damallsvenska säsonger bakom sig. Hon har Malangshalvøya BK från Tromsö-trakten som moderklubb, och efter att ha tagit sig upp på seniornivå i Tromsdalen UIL tog karriären fart i andradivisionens IK Grand Bodø. Därifrån värvades Pedersen som 20-åring till dåtidens gigant Umeå IK. De tre åren i UIK blev framgångsrika – SM-guld varje säsong – men den dåvarande anfallaren ville ha mer speltid och flyttade därför till Piteå IF.

 

Sportchef Johan Lager om det välmeriterade nytillskottet:

– Vi är mycket glada över att June tror på oss och har valt att komma till Hammarby. Vi har såklart utvärderat säsongen som varit och tror att June kommer göra oss bättre. Dels som spelare på planen, men även som lagkamrat och bidragande med rutin och erfarenhet. Jag har följt henne länge och vet att vi får in en bra person och en mycket bra fotbollsspelare.

 

Med sin samiska bakgrund hade Pedersen representerat såväl norska ungdomslandslag som Sápmi. Efter att ha sadlat om från anfallspositionen till ytterbacken ledde hennes spel på Piteås vänsterflank även ända till Norges A-landslag, där hon debuterade som 30-åring, med ett inhopp i 4-0-bortasegern mot Skottland. ”June har sin styrka offensivt och en väldigt bra fot för fasta situationer”, sa dåvarande förbundskaptenen Roger Finjord efter Pedersens tävlingsdebut, även det en 4-0-bortavinst där hon stod för en målgivande hörna i EM-kvalmötet med Kazakstan.

 

Utöver landslagsspelet kröntes tiden i Piteå med SM-guldet 2018, då Pedersen startade i 20 av 22 matcher och noterades för tre mål samt fyra målgivande passningar. Under 2019 spelade Pedersen samtliga matcher från start, och sejouren i Norrbotten avslutades med Champions League-spel där PIF åkte ut mot Brøndby.

 

Sammantaget i OBOS Damallsvenskan har hon alltså gjort 233 matcher, med hela 90 poäng som facit, fördelat på 49 mål och 41 målgivande passningar. Pedersen har varit ett givet val för liggande boll även som vänsterback. Nu väntar alltså spel på sydliga breddgrader, för första gången i karriären. Kontraktet med Hammarby IF är ett tvåårsavtal med option på ett år till. 

 

Se HTV-intervjun med June Pedersen på den här länken.

 

Varmt välkommen till Bajen, June!

 

Foto: G40 Studio

ANNONSER

Comments

comments