toggle menu

Knapp förlust mot Häcken i allsvenska återkomsten

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 veckor sedan.

Hammarby fick se sig slaget i den emotsedda allsvenska återkomsten på “Kanalplan”. De regerande mästarna var numret för stora i premiäromgången, men det fodrades ett oturligt tidigt självmål för 0-1, vilket stod sig matchen ut. Bajen jagade kvittering i nära 90 minuter och stod spelmässigt upp bra mot Häcken, som dock sett till chanserna var närmre 0-2.

 

Häcken fick Hammarby under tryck redan från avspark. De gulsvarta tog sig till en frispark som halvminuten in i seriesäsongen lyftes in från vänster, där Emilia Larssons volleyrensning såg lite vådlig ut, men hamnade några meter till höger om den egna buren. Hörnan blev dubbel och det redde Bajen ut, men nästa möjlighet till högerhörna resulterade i 0-1. Fanny Hjelm nådde högst i första ytan men styrde olyckligt bollen i eget nät.

 

HIF gjorde sig skyldigt till en del tekniska misstag i speluppbyggnaden, och även om det tidigt i matchen kanske inte kostade så mycket fysisk ork, så blev bolltappen till ett oerhört högt stående Häcken nog lite dränerande mentalt. Men efterhand växte Hammarby in i tempot, mot ett regerande mästarlag med sex svenska A-landslagsspelare i elvan. Den riktigt klara kvitteringschansen fick de grönvita inte riktigt fram.

 

Symptomatisk var möjligheten kvarten in, då Bajen efter en tilltrasslad situation fick loss bollen till June Pedersens lyftningsfot. Madelen Janogy tog emot uppe till vänster dit hon smugit sig över, och såg att ordinarie vänsteryttern Emilia Larsson fyllde på. Efter överlappet kom ett snabbt inspel, där Ellen Wangerheim fläkte sig i första delen av målområdet – men inte hann få foten på bollen. Bortsett från matchinledningen, som förvisso hade inverkan på Häckens inställning till tillvaron, stod Hammarby upp skapligt i första.

 

Bildbyrån

 

Likaså i andra. Stina Blackstenius hade visserligen ett omställningsläge där volleyavslutet strök Anna Tamminens stolpe. Och tvåmålsskytten mot Polen i veckan rann också igenom tio minuter senare, i halvlekens mitt. Anfallaren rundade Tamminen – men Alice Carlsson lyckades kasta sig och komma i vägen för avslutet mot annars tom bur. Mellan dessa bortachanser fick Larsson ont och blev liggande. Hon gaskade upp sig och stod redo att återvända i spel, bara för att se fjärdedomarens bytesskylt. Där stod alltså 16 – och 14 för inhoppande Frida Thörnqvist.

 

Det som möjligen liknade ett jätteläge för 1-1 uppstod med 20 kvar att vinka på. Bollvinnaren Hjelm gjorde just det – stal bollen av Filippa Angeldahl, en av fyra ex-grönvita i bortalaget. Hon förde fram bollen och fick den tillrätta för skottet, men utan att få bollen utom Jennifer Falks räckvidd, och någon revansch för matchupptakten blev det därmed inte.

 

Hammarby förde spelet i kvitteringsjakten halvleken igenom, fast gästerna var i ärlighetens namn närmre att punktera matchen. Det är som bekant en tuff allsvensk inledning för nykomlingen Bajen, med ständigt topptippade Rosengård borta i nästa omgång, och laget kan trots allt absolut ta med sig en imponerande jämn premiär inför uppgiften nere i Skåne. Står HIF upp lika bra mot FCR, så har man samlat på sig gott om självförtroende inför fortsättningen med bland annat två maj-derbyn.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

I nästa omgång väntar alltså Rosengård på Malmö IP. Matchen spelas lördagen den 24 april, börjar klockan 14.00 och sänds liksom hela OBOS Damallsvenskan i Sportbladet Play.

 

 

Foto överst: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS