toggle menu

ANNONS

Knapp men klar vinst i lägeravslutande matchen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 veckor sedan.

Bajen tog på söndagseftermiddagen en, sett till 90 minuter plus tillägg, rättvis seger mot Öster på bortaplan i den andra och sista matchen på uppehållslägret i Småland. Astrit Selmani ordnade 1-1 på straff efter ett fint anfall, och spelades fram till 2-0 av Nahir Besara. Davor Blažević klarade därefter Adam Bergmark Wibergs straff, men inte Djurgården-lånets nästa avslut. Uddamålsledningen från paus stod sig, efter en lite ryckigare andra halvlek.

 

Hammarby bytte, som förväntat och kommunicerat, hela laget jämfört med lördagens fina och HTFF-betonade prestation mot Jönköpings Södra. Det innebar bland annat att Bubacarr Trawally gjorde startdebut för klubben på vänsterkanten. Och precis som i gårdagens motståndartrupp fanns ett par Bajenbekanta namn i Östers helt ordinarie startelva – Vladimir Rodić uppe på högerkanten och Oliver Silverholt nere i den andra korridoren.

 

Trawally fick matchens första riktiga avslutsläge fem minuter in, då Astrit Selmani sin vana trogen erövrade bollen högt upp i planen, här av en ouppmärksam Alex Thór Hauksson. Anfallaren fördelade vidare till ”Steve” som fick på ett snärtigt direktskott, dock väl rakt på MFF-lånade målvakten Mathias Nilsson. Öster spelade sig annars ur den helgröna pressen ett par gånger i matchinledningen, men utan att få till sina omställningar, och när matchen satt sig var det i princip Hammarby för hela slanten – ett rejält spelövertag mot ett lika lågt stående Öster som Martí Cifuentes förväntat sig.

 

Kvarten in styrdes ett inlägg från höger och Gustav Ludwigson till högerhörna, och när Nahir Besara slagit den nådde Mads Fenger högst men utan att komma rätt till sin nick som gick en bit utanför första stolpen. Målet skulle istället komma på straff – men domslutet föregicks av en sekvens som kunde ha resulterat i ett riktigt drömmål. Besara tog hand om en andraboll och skar in, men släppte ut den till höger, där Simon Sandberg mötte med ett fint direktinlägg. Bojanic måttade i bortre delen av straffområdet och fick på en perfekt volleyträff – där Mattias Pavic reflexmässigt fick upp armarna och motade skottet. Framför nyllet, men lite väl mycket á la volleyboll. Selmanis säkra elvametersspark satt sedan invid högra stolproten.

 

I minut 25 utökade HIF, efter ett desto mer slumpartat förarbete. Bojanic transporterade upp bollen högt på offensiv planhalva, där Hauksson hann emellan med en glidtackling. Manasse Kusu fick brytningsbollen på sig, och den studsade vidare in till vänster i boxen där Besara påpassligt fångade upp lädret. Nahir tunnlade Månz Berg och hittade på så vis igenom till Selmani, som höll i och letade skottlucka från nära håll. Målvakten bemästrade här inte sin sidledsförflyttning bättre än att han snavade in i nätmaskorna, och då blev målavslutet förstås av det enklare slaget.

 

Öster hade en bra period framemot paus. Bajen försvarade sig emellertid prickfritt och det blev aldrig farligare än då Rodić hittade in till Jesper Westermark. Den närmast generiske 031-anfallaren som representerat fem klubbar i och kring Göteborg fick det snabbt trångt omkring sig i ett initialt vasst läge. HIF bjöd istället in hemmalaget i matchen på eget bevåg. Med tiotalet minuter till vilan uppstod två prekära situationer vid uppspel. Davor Blažević spelade först kort till Fenger, som slog en snäv passning tillbaka – och Davor gjorde ner Westermark.

 

Straffen från Adam Bergmark Wiberg enhandsparerade Blažević, men han var chanslös på Djurgården-lånets nästa avslut. Återigen efter att Davor haft bollen vid fötterna, och bara 57 sekunder efter straffräddningen, så kunde Öster vinna bollen av Mohanad Jeahze och ordna ett öppet skottläge där avslutet gick in otagbart invid stolpen. ÖIF hade också bud på en kvittering, eller åtminstone ansåg sig ”Vladi” ha fog för sitt rop på straff då hans inlägg gick upp i armtrakten på Edvin Kurtulus. Något kompensationsdomslut blev det inte och strax därpå gick pausvisslan.

 

 

Det var förstås mycket som skilde den andra lägermatchen jämfört med den första, men en tydlig likhet var att andra halvlek erbjöd betydligt mindre att berätta om. I går mot Jönköpings Södra berövades Jusef Erabi både på en straff och ett mål innan halvtid, medan de avslutande 45 blev jämnare. Här handlade det dock snarare om att Hammarby kontrollerade händelserna ganska tryggt – även det fick till följd att de noterbara händelserna var få.

 

Knappa kvarten in snodde Bojanic åt sig bollen mitt på offensiv planhalva och hittade ut till vänster, dit Selmani tagit sig. Någon tredje balja blev det dock inte, då Larsson revanscherade sig något och reflexräddade då Astrit gick på kraft ur den snäva skottvinkeln. Blažević fick även han ge igen – på Westermark och strax därefter. Visserligen kom offsideflaggan upp till sist, men anfallaren avslutade inte avstannande i sitt friläge, där Bajenmålvakten snabbt kom ut och gjorde sig stor.

 

Just efter halvlekens mitt gjorde Öster fem byten och Hammarby passade samtidigt på att ersätta Trawally med William Axelsson. Då spelet satts igång igen tog sig en av de inhoppande rödblå, Farsta-bördige högeryttern Ahmed Bonnah, till ett inlägg där Kurtulus fick svara för en kvalificerad volleybrytning över egen ribba från nära håll för att hindra en kvittering. Närmre än så var inte ett andra baklängesmål i halvleken.

 

Markus Karlsson, som ersatt Sandberg redan ett par minuter efter vilan, flyttades runt i backlinjen och visade utöver mångsidigheten också upp andra kvalitéer. Alper Demirol och Dennis Collander föryngrade uppställningen ytterligare då de ersatte Loret Sadiku och Besara, medan Noah Tesfai också släpptes in i Jeahzes ställe. Det säger en del om nivån de yngre håller, att kvartetten kunde axla ansvaret utan någon inverkan på matchbilden.

 

Framemot slutvisslan var Hammarby rätt så nära ett 3-1-mål. Det tydliga läget blev Bojanics, då han kombinerades fram av Karlsson och Axelsson, till ett skott centralt på straffområdeslinjen. Han fick dock inte önskad riktning på avslutet. Axelsson hittade också bara nästan fram till Selmani och Ludwigson med potentiellt friställande bollar som fastnade på vägen. Efter att Westermark hotat en sista gång, men rivit i Kurtulus innan han gick omkull för Fengers brytning, kunde vi räkna hem en seger i den sista av tre uppehållsmatcher mot Superettan-motstånd.

 

 

Allsvenskan sparkas igång igen med ett högintressant toppmöte då tabellettan Häcken kommer på besök. Runt 22 000 har redan nu biljett till matchen som spelas söndagen den 26 juni på Tele2 Arena – säkra plats på den här länken!

 

 

Foto: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments