Komfortabelt cupavancemang på Skogsvallen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 månader sedan.

På de 22 som förflutit sedan Bajens senaste besöket på Skogsvallen har förstås en del hänt. Lira Luleå, fusionen som det allsvenska avancemanget då säkrades mot, är bortglömd och den hopplösa höstmattan är nu bytt till plast. Men IFK Luleå består – och även hösten 2019 vann Hammarby med 3-1, då som nu inför ett gungande långväga grönvitt supporterfölje. Till våren väntar därmed gruppspel i Svenska Cupen.

 

Som alltid inför dessa inledande cupomgångar hade det spekulerats kring graden av rotation i favoritlagets startelva. Den blev inte särskilt omfattande hos de i kväll tigerrandiga, som äntrade den plan som kantades av nära 4000, skrällsugna eller segersäkra. Och precis som i Allsvenskan mot GIF Sundsvall i lördags, så gick Hammarby tidigt ifrån till en 2-0-ledning.

 

Då som nu var Nikola Djurdjić involverad i båda målen, som gjordes redan i nionde respektive tolfte minuten. Matchens första balja hade sin upprinnelse i Richard Magyars långa uppspel mot Leo Bengtsson, som utmanade till höger och skaffade sig utrymme för det svepande inlägg, där ”Niko” fanns på plats i bortre ytan och säkert nickade i nät.

 

Och utökningen lät alltså inte vänta på sig längre än någon minut. Darijan Bojanic återerövrade då högt upp på offensiv planhalva, och Djurdjić tog vid, med en enkel passning ut till vänster och Muamer Tanković. Ett lika anspråkslöst som välplacerat avslut invid stolproten senare, så hade Tomas Adell bara att åter vittja sina maskor.

 

IFK Luleå gjorde sju raka säsonger i ”Norrettan” innan man fick se sig degraderat 2017. Nu är IFK på god väg tillbaka till den relativa elit klubben tillhört, sedan åren i slutet av 1980-talet, då man bland annat fick gott anseende i Bajen-kretsar tack vare poängvinsten mot Vasalund som möjliggjorde ”Undret i Karlstad”. Än skiljer det ju dock fyra serienivåer, och det för vore mycket sagt att Luleå gjorde match av det hela.

 

Men norrbottningarna höll tvivelsutan liv i tillställningen länge och väl, efter att Joe Massey väl enkelt fått friställa Yassine Assam. Den marockanskfödde 27-åringen har sedan tonåren i Zaragozas och Toulouses akademier mest huserat i svenska Division 3, men plockades upp av IFK Luleå i våras, och visade nog mest hos hemmalaget. Straffen han ordnade i denna situation var dock mer av en tillfällighet än löpningen – Richard Magyar hann ikapp och samtidigt som Assam sprang iväg ett avslut som Davor Blažević motade, sprangs han omkull av mittbacken. Straff dömt, och där var kapten William Olausson säker.

 

Luleå stärktes förstås, samtidigt som det blev lite småstressat hos Hammarby, som dessutom lade fokus på fel saker. Visst borde Bojanic ha fått frispark då Assam stal bollen högt genom en snabb tröjdragning, så att Arish Nouri kunde tvinga Blažević till en räddning. Men det tjänar inget till att börja omringa domaren, vilket ”Niko” var snabb att beivra; serben som i kväll bar kaptensbindeln lyfte bokstavligen undan lagkamrater. Detta i 32:a – och i 36:e fick Djurdjić själv en onödig varning för spelsabotage. Mycket mer ordnat spel än vad det låter som var det inte fråga om, under resten av halvleken. Undantaget: anfallet just innan paus, då Bojanic och Imad Khalili satte Mats Solheim i inspelsläge. Högerbacken sökte vänsterbacken, men Dennis Widgren fick inte direktavslutet på mål.

 

Solheim, som ju fick spela såväl höger- som vänsterback mot ”Giffarna”, bytte plats på planen även i kväll; till mittback i paus. Simon Sandberg fick då återta sin vanliga flankposition. IFK Luleå öppnade halvleken frimodigt, och efter inlägg från höger höll sig Max Wårell framme. Magyar trängde honom dock i avslutsögonblicket och bollen gick över. Fler möjligheter bjöds inte hemmalagets bäste seriemålskytt på och nära en kvittering var det aldrig.

 

Istället hade Bajen desto fler bud på återtagen tvåmålsdifferens. Tanković och Djurdjić stod för en väl utförd omställning tio minuter in, men Adell kom ut snabbt och klarade den senares avslut. Och den förre, ”Mujo” alltså, ersattes kort därefter av Alexander Kačaniklić. Direktivet var att avgöra, och så skulle det också bli. Men först hade Bengtsson, som fått flytta över till vänster, ett gyllene läge – där mittback och målvakt båda fläkte sig och lyckades klara en sidledsförflyttning.

 

I 68:e fastställdes så slutsiffrorna. Inbytte nyvärvade finländaren Aleksi Gullsten var en kort stund ett hot men här bröt Widgren, och Bojanic som blandat och gett lite mer än på sistone i Allsvenskan smekte iväg en alldeles förträfflig djupledsmacka. ”Alex” fångade upp den, och placerade säkert dit 3-1-bollen – helt avgjort. I slutskedet fick såväl Filston Mawana som Aimar Sher göra sina första A-matchminuter för Bajen. Filston hade en boll i nät, framnickad av Magyar efter Tim Söderströms inlägg, men offsideflaggan var uppe. Och debutduon fick nöja sig med att leda sången, ihop med bortasektionen.

 

 

Matchfakta finns här.

 

Svenska Cupens gruppspel lottas ju först i december, så det dröjer innan vi återkommer kring detta.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS