ANNONS

Kommentar angående dokumentär om Odilon

Av Hammarby Fotboll, Publicerat för 3 månader sedan.

Tidigare i dag släppte SVT dokumentären ”Det vackra spelet” om den före detta Hammarbyspelaren Odilon Kossounou och inledningen av hans europeiska proffskarriär. Även om fokus i dokumentären ligger på Odilon så förekommer givetvis Hammarby Fotboll i filmen och utifrån delar av innehållet vill vi göra vissa förtydliganden.

 

Sportchef Jesper Janssons kommenterar till dokumentären

I grund och botten är det ju en fantastisk historia om en stor fotbollstalang som genom hårt arbete tar sig från Elfenbenskusten till de stora arenorna i Europa på rekordtid. Jag själv och Hammarby som klubb är jättestolta över att ha fått vara med på den här resan. Vi är också stolta över hur vi varit med och utvecklat Odilon som spelare och på det sätt vi tagit hand om honom som människa. Det är en ung person långt hemifrån vilket innebär ett stort ansvar för oss, och jag tycker att det framgår på ett fint sätt i dokumentären hur vi tar det ansvaret.

 

Till att börja med täcker filmen en kortare del av vår relation till Odilon. När han i filmen kommer till Årsta IP i januari 2019 framgår det inte riktigt att han redan varit hos i flera omgångar under en tvåårsperiod. Det jag vill ha sagt är att vår relation med Odilon var djupare och längre än vad som kanske riktigt framgår i filmen.

 

Sedan finns det delar i dokumentären som jag känner att jag behöver kommentera som är prioriterade. Dels gäller det dokumentärens vinkling att det här i princip bara är business och att det skulle finnas tveksamheter i hur vi skriver avtal med klubbar och spelare från Afrika.

 

När det kommer till de avtal och överenskommelser som gjorts har Hammarby på alla sätt följt de regelverk som finns från FIFA och SvFF. Vi har alltså haft ett avtal med den aktuella klubben och vi har haft en överenskommelse med spelaren och hans föräldrar, där intentionen är att om alla parter är överens när spelaren fyllt 18 år så görs det en transfer mellan klubbarna och spelaren skriver på ett avtal med oss. I detta fall har samtliga parter, det vill säga de båda klubbarna och spelaren själv fullföljt dessa intentioner, och i Januari 2019 skrev Odilon på sitt spelaravtal för Hammarby efter att han fyllt 18 år, något som också framgår av dokumentären.

 

I dokumentären framstår det också som att vi köper unga afrikanska spelare som en del i en renodlad affärsidé. Till att börja med ska vi vara jättenoga med en sak och det är att vi inser ansvaret med att värva unga killar från en annan världsdel, det tycker jag också är den stora insikten i ”Det Vackra Spelet”. Hur viktigt det är att vi som klubb måste sätta dom här killarna som människor först och så får andra hänsyn komma sedan. Det jobbar vi hela tiden för att säkerställa, vi pratar med våra unga afrikanska och brasilianska spelare hela tiden för att se till att dom mår bra. Sen är det en tydlig överenskommelse mellan spelarna och Hammarby att vi inte är slutmålet för deras karriärer. Spelarna ser Hammarby som en perfekt utvecklingsmiljö och språngbräda ut i de stora ligorna i Europa. Så vi har en gemensam målsättning där det givetvis också finns ekonomiska intressen både från spelarna och från oss själva. Tar vi Odilon som exempel, är alla inblandade parter vinnare, men den största vinnaren är utan tvivel Odilon själv – precis som det ska vara.

 

Slutligen finns det i dokumentären också ett par kommentarer och ordväxlingar, där även jag själv och Mikael Hjelmberg är inblandade som inte alls känns bra. Jag vill vara tydlig med att de kommentarer som fälls inte på något sätt är representativa vare sig för mig, Mikael Hjelmberg eller Hammarby Fotboll. Alla som känner oss vet vad vi går för och jag lämnar det där.

 

 

Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlunds och ordförande Richard von Yxkulls kommentar

Det är i grunden en väldigt intressant dokumentärfilm och vi känner en stor stolthet att få ha varit med och utvecklat en så här stor talang. För alla de människor som följer Hammarby Fotboll är det sedan flera år tydligt att vi har ett starkt och genuint engagemang för våra afrikanska spelare, i det här fallet Odilon Kossounou. Det gäller alla som är inblandade i klubben, men framförallt Mikael Hjelmberg och Jesper Jansson, vilket också framgår av den aktuella dokumentären. Vi har i flera år byggt upp ett samarbete med klubbar och spelare i Västafrika som bygger på ömsesidighet, respekt och goda relationer. Vi ber er att ta detta i beaktande och som vanligt vara nyanserade i er bedömning av det som framkommer i dokumentären.

 

Angående vissa av ordväxlingarna och kommentarerna som finns med i dokumentären är de klart olämpliga. Även om inspelningen är ca ett och ett halvt år gammal och en hel del har hänt i klubben sedan dess ger det här oss skäl till att tillsammans fortsätta att arbeta med hur vi uttrycker oss och vad vi säger. Vi har arbetat i många år med Jesper Jansson och Mikael Hjelmberg och känner oss helt trygga med deras grundvärderingar.

ANNONSER

Comments

comments