Läs presskonferensen efter Gefle-Hammarby

Av Redaktionen, Publicerat för 3 år sedan.

På grund av tekniska missöden uteblir dessvärre HTV-klipp efter Bajens bortaseger mot Gefle – vi beklagar detta. Här är istället presskonferensen, med tränarna Thomas Andersson och Nanne Bergstrand, i textform.

 

Nanne Bergstrand inledde förstås, som bortatränare:
– Givetvis en viktig seger för vår del. Med det läget vi hamnat i är det viktigt att vi skruvar åt vårt spel, och spelarna gör en disciplinerat bra match. Sedan är det såklart viktigt, en fördel, att man också får ledningen i den här typen av match. Det är väldigt länge sedan vi tog ledningen i en match. Det kändes bra – jag är väldigt nöjd med vår prestation.

 

Gefles tränare Thomas Andersson:
– Vi hamnar i ett tidigt underläge där, och det präglar ju en stor del utav matchen tycker jag, med ett väl försvarande Hammarby och ett… Vi har våra försök kan man säga, men vi är inte tillräckligt spetsiga i vårt eget anfallsspel för att skapa målchanser. Utan vi har bollen runt omkring dem, men får inte till det med tillräckligt bra lägen. Vi har en bra period i början av andra halvlek som leder till en del fasta situationer, men inte närmare än så. Det kändes som att vi hade någonting på gång där. Vi gör ett litet försök på slutet, vi spelar alldeles för många passningar som inte bär oss nånstans, utan vi spelar in i Hammarby. Statistiken säger väl det mesta, vi har två avslut, det är alldeles för lite.

 

Fråga: Rätta mig om jag har fel, men inget av de två avsluten var väl i andra halvlek?
Andersson: Oremos var det första i första halvlek, som målvakten tippade till hörna. Det andra vet jag inte vad det var.

 

Fråga: Ni skapade alltså inga målchanser i andra?
Andersson: Nej, som jag sa, väldigt starkt försvarsspel från Hammarbys lag. Vi blir lite uttryckta i ytterzonerna, vi får inte den tid som vi behöver för att utföra och skapa heta målchanser, helt enkelt. Vi har några inlägg som vi är nära att komma åt, vi har en hörna där i början på andra halvlek som Oremo är väldigt nära att komma till, så det var en sån match. Det var nära, men inte tillräckligt.

 

Fråga: Ni spelade runt mycket på egen planhalva, men slog inga bollar bakom deras backlinje.
Andersson: Nej, det är som jag sa, vi spelar alldeles för många passningar som inte för oss nånstans.

 

Fråga: Kunde det vara något att prova?
Andersson: Ja, det är många beslut som ska tas där ute. Men det kan man tycka. Vi spelade inte den typen av passningar, det är inget som är avsiktligt, utan spelarna tar sina beslut i ett stressat, pressat läge. Som matchen blir och som vi spelar matchen, så går vi i dom fällorna. I första halvlek slutar allt vårt anfallsspel med att bollen är bakom vårt mittfält. Vi vet att Hammarby är väldigt bra på att spela när laget blir öppet, och det är precis de situationerna vi bjuder på i dag. I andra halvlek sätter vi inte det tryck som vi behöver.

 

Fråga: Hur viktig var den här segern, en sexpoängsmatch?
Bergstrand: Ja, det är klart att den var bra, men det var inte den känslan när vi gick ut till matchen. Det var mer att bryta den här sämre trenden som vi är inne i nu. Det är nog viktigast.

 

Fråga: Hur ser du på tabelläget nu?
Andersson: Tabellen lever sitt liv och det är ny match på fredag. Det är bara att ladda om.

 

Fråga: Viktigt att ni höll nollan?
Bergstrand: Det var rätt länge sedan vi gjorde det. Jag tror det var väldigt skönt för vår målvakt, med tanke på vad han har varit utsatt för, med väldigt mycket insläppta mål utan att ha någon förskyllan på dem. Men så är det. Vi spelade en annan fotboll i dag. Den passade bättre i dag.

 

Fråga: Hur tänkte du med ändringarna?
Bergstrand: Ja, hela laget var ju ändrat i princip. Nu gjorde mittbackarna en väldigt bra match, det gjorde dom. Det var bara Josephs andra match den här säsongen, han hade ju en första match där han hade en väldigt jobbig halvlek mot Malmö FF och vi fick byta ut honom. Sen har han varit skadad, och kommit tillbaka, och de här två har spelat ihop i U21 en hel del. De har gjort det bra, så att därför fick de chansen i den här matchen, och den tog dom verkligen.

 

Fråga: Hur har veckan varit?
Bergstrand: Den har varit bra. Vi hade en dagen efter match-träning, och det var folk nere på den och ville diskutera lite taktik, jag ställde upp några minuter på det. Sen hade vi stängda träningar resten av veckan, där vi fick lov att ladda i lugn och ro, och det tycker jag vi visade nu.

 

Fråga: Kan det bli fler stängda träningar framöver?
Bergstrand: Det vet jag inte, vi tar en match i taget på den frågan. Inte alla träningar i veckan, men de träningar vi har på Tele2 kommer ju ingen in på i vilket fall som helst. De blir ju stängda trots att vi inte håller dem stängda. Det här är nog inget som kommer ofta, vi kommer ha blandade även framöver.

 

Fråga: Hur mycket andrum ger den här segern?
Bergstrand: Jag tror det är en lättnad, för spelarna är det nog rätt så stort. Sedan är det en fördel att jag och Mats har varit med länge och vet hur det fungerar i den här situationen. Både jag och Mats. När man är i en sån här situation så är det absolut viktigaste att man lägger fokus på det man själv kan påverka, för det är det som kan ge möjligheter för laget att hitta lösningar på hur vi ska ta oss an nästa match. Då är det den största sannolikheten att vi kan vinna matchen, när vi kan förbereda oss med de här bitarna. Det är mitt tankesätt, och där har jag nytta av att jag varit med länge, att jag varit i den här situationen tidigare.

 

Det är en del i fotbollen, att hantera både motgångar och vinster. Ibland är det intressantare ur ett ledarperspektiv, att hantera motgångar än att hantera framgångar, för då handlar det mer om att få spelarna att inte tänka. När det är motgångar så måste man hitta kreativa lösningar, om det är spelsystem eller nåt annat, för att skapa en tro i laget. Men det betyder ju inte att man vill vara med om motgång. Man tar ju hellre framgång ändå.

 

Med tanke på Hammarbys historik med de här fem åren av ökenvandring, så är det ju många som är rädda. Det får man förstå, när det går dåligt, att det finns synpunkter på det. Och att det måste finnas en syndabock, och det får bli tränaren, ju. Det man måste göra i en sån situation som Hammarby är i… det är ju som en bil. Antingen byter man chaufför, eller så trimmar man motorn. I dag trimmade vi motorn.

 

Fråga: Vad säger du om betydelsen av Kennedys erfarenhet i det här läget?
Bergstrand: Det är många erfarna spelare där ute, men Kennedy är viktig med sitt pådrivande sätt. Och så är han en duktig passningsspelare – det är ju han som spelar fram till 1-0-målet. Vi satte ju Philip i en annan roll i dag, och det är kul att det lyckas, att han är inblandad i bägge målen – han gjorde 1-0, och så straffsituationen.

 

Fråga: Varför spelade du Philip där?
Bergstrand: Därför att jag behövde spelare som kunde diagonallöpa in i straffområdet och Philip är en väldigt löpstark spelare. Han är inte den snabbaste spelaren, men han är löpstark, och det är svårt att fånga upp en så stark spelare i löpningen och hålla emot.

 

Fråga: Kan du ge något exempel på vad Kennedy säger innan en match?
Bergstrand: Nej, det kan jag inte… Men det är klart, han är lagkapten – han är viktig. Men det räcker inte med en lagkapten, bra lag har många lagkaptener.

 

Nanne och Thomas tackade, och lyckönskade varandra inför fortsättningen, och med det var presskonferensen över.

 

(Foto: Bildbyrån)

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS