U21: Leo sänkte DIF – Bajen SM-finalklart!

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Som så ofta i derbyn, var det mer kamp än skönspel när regerande U21-mästarna Djurgården och Hammarby gjorde upp om gruppsegern och SM-finalplatsen i tisdagskvällens slutspelsderby på Olympiastadion, men upplösningen var vacker. Runt 1500 högljudda åskådare fick se Leo Bengtsson ge Bajen ledningen i 14:e, men kvitteringen i 80:e kom logiskt – HIF var illa ute. Leo hade dock svar på tal och avgjorde i 84:e med en drömbalja. – En stark kämpainsats, säger tränare Patrik Hansson.

 

Inte nog med poängfördelningens betydelse – att matchen spelades på Olympiastadion bidrog också, till att det här nog var den mest upphaussade Bajen-tillställningen under A-lagsnivå på många år. Båda klubbarna mönstrade starka A-lagsbetonade startelvor och första halvlek blev händelserik, på många plan.

 

I den böljande matchinledningen hade Isac Lidberg och Othman El Kabir varsin möjlighet, och det var i allra sista stund som Jonathan Augustinsson lyckades bryta, då Oliver Silverholt och Alex höll på att kombinera fram ett friläge för den senare. Vid högerhörnan som följde slog Richard Magyar andrabollen tillbaka ut till Dusan Jajic, och nästa lyftning blev vassare – Lars Sætra kunde nicka ganska ostört vid bortre stolpen och försökte hitta andra gaveln, men Oscar Jonsson var med på noterna i DIF-kassen. Däremot var han chanslös i 14:e minuten, när Leo Bengtsson avslutade i en omställning efter blårandig dubbelhörna, och skottet styrdes i nät via backben. Nåväl, drar man inte till blir det inga mål.

 

Efter ett 21 minuter långt avbrott, på grund av oroligheter på läktarplats där somliga DIF-anhängare hade svårare än andra för att smälta målet, kunde matchen återupptas. Hammarby lät i ledning Alex jaga ensam på topp medan Lidberg flyttade ut till vänster och hade långa stunder ett bra grepp om händelserna, mycket tack vare Jajics och Silverholts snabbare fötter på innermittfältet gentemot Jesper Karlström och Besard Sabovic, och dessutom mer kreativitet då bollarna väl var vunna. Orosmomentet i första halvlek var istället El Kabir, som hade lite väl roligt en mot en med Sebastian Hjerpebo, men då U19-backen bytte kant med lagkamraten Marcus Degerlund och därmed fick Bajen-försvaret bättre koll på läget.

 

Degerlund, vanligen i mittlåset, visade halvvägs mot paus varför han emellanåt används till vänster även i P18-landslaget – räden då han kroppsfintade bort tre DIF-spelare men fastnade på den siste var värd ett bättre öde. Kort därpå hindrade Fredrik Torsteinbø, bra som ”tia” i halvleken, två gånger om DIF från att komma till centrala avslut. Och i 29:e höll Silverholt på att forsa hela vägen fram till ett friläge, och Marcus Enström gick knappast på boll när han stängde honom som siste man, fast om domaren blåst hade han ofrånkomligen tvingats hala upp det röda kortet – så att det hela fick bero kändes ändå rimligt. I halvlekens sista minut stal Lidberg bollen av Daniel Berntsen och skar in i banan, fram till en bra distansträff, men Jonsson hade fri sikt.

 

Djurgården var tvunget att vinna för att inte behöva förlita sig på att Hammarby skulle tappa mot avsågade Halmstad på tisdag och hade behövt en tidig kvittering. Den var oerhört nära, när Amadou Jawo nådde El Kabirs inlägg och nickade från nära håll i 53:e – men Tim Markström klarade, en vass och med facit i hand avgörande parad. Ännu farligare blev det två minuter senare när Berntsens högerinlägg fick en märklig bollbana och gick rakt i bortre stolpens insida – och Mihlali Mayambela drog returen utanför, bara metern från mållinjen. Med halvtimmen kvar blev Bajen-målvakten oerhört impopulär hos hemmaklacken i och med fyraminuterstimeouten som uppstod då han behövde byta dojor, men även den oxtokigaste av dem hade hajat läget efter en närmre titt på skon där en stor reva gått upp.

 

Avbrottet var mer än välkommet i det läget, för DIF fortsatte att forcera för 1-1, med primitivt men kraftfullt inläggsspel. Än en gång var det dock ett misslyckat Berntsen-inlägg som var närmast att resultera – en frispark förbi alla som strök bortre stolpen, efter några köttiga dueller där Magyar till sist fått domslutet emot sig. När så Mayambela brände ännu ett jätteläge från nära håll kändes det som att det helt enkelt var en sådan kväll för Djurgården, men i 80:e kunde Enström möta en hörna och nickstyra in kvitteringen.

 

Bajen kändes skärrat medan DIF förstås gick för ett avgörande, men Bengtsson replikerade redan tre minuter efter baklängesmålet. Blåränderna backade och backade i omställningen, Leo klev på och tog sig diagonal förbi dem från vänsterläge till andra straffområdeshörnet, fram till ett fint avslut i Jonssons första burgavel. En riktig delikatess som tusentals grönvita redan avnjutit i kväll.

 

Djurgården insåg nog att finalplatsen var rökt, men gick för fullt ända till minut 98 för att åtminstone inte förlora derbyt. Ologiskt hade det heller inte varit om El Kabir lyckats få bollen förbi Tim med sitt pressade avslut på tilläggstid, där det även delades ut fyra gula och ett rött. Alex andra varning kändes klart onödig, men den första var av ädlaste derby-komediguld, när han med Himmelska Fridens Torg-metoden hindrade DIF att sätta igång spelet framför jublande Bajen-supportrar. En magisk nedtagning  av inbytte Cesar Weilid satte punkt för trepoängaren, och Leo gavs sedan inget val – de som gjort tunnelbaneresan bjöds på en skön segersång.

 

Hammarbys tränare Patrik Hansson om derbysegern:
– Vi gör en stark kämpainsats och jobbar hårt för varandra. Men vi slarvar lite för mycket när vi har boll, vilket gör att Djurgården får visst tryck på oss. Skoj för Leo som gör två fina mål. Det är också glädjande att se att många av våra spelare har tagit stora steg i det taktiska spelet!

 

SM-finalen spelas i enkelmöte mot segraren i A-slutspelets Grupp 1, där Elfsborg, Norrköping och Brommapojkarna alla har chansen inför slutomgången. Hammarby har slutomgången i Grupp 2 kvar, där Halmstad kommer till Årsta IP nu på tisdag klockan 17. Matchfakta från kvällens derbyseger finns här.

 

Foto: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS