toggle menu

Lotta Ökvist till Manchester United

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby och Manchester United är överens om en övergång för Lotta Ökvist. Vänsterbacken kom till Bajen från Orlando Pride sommaren 2018, och valde att stanna kvar på Hammarby IP efter nedflyttningen. Hon behöll trots Elitettan-spel sin plats i U23-landslaget, och lämnar klubben som tabelletta. Nu väntar alltså ett nytt äventyr utomlands. – Vi hoppas att Lotta trivts så pass bra i Bajen att hon vill komma tillbaka i framtiden, säger sportchef Johan Lager.

 

Lotta Ökvist gjorde sex allsvenska matcher för Hammarby, och ett mål, det i bortaderbyt mot Djurgården. Norrbottniskan har under 2019 inte bara imponerat i sitt försvarsarbete, utan även varit en starkt bidragande orsak till att Bajen gjort 48 mål framåt på de 18 inledande omgångarna i Elitettan, med många inspel och inlägg som resulterat. De direkt målgivande passningarna blev hela nio till antalet. Lotta fick dessutom själv bollen i nät i sina två sista framträdanden innan flytten till Manchester – avgörande 2-1 mot Assi inför rekordpubliken på Hammarby IP, och en balja även i bortasegern mot Borgeby i förrgår. Ingen dum grönvit slutpunkt.

 

Peter Jonsson

 

United startade sin damverksamhet inför förra säsongen, som slutade med uppflyttning till högstaligan WSL. Lotta blir där bland annat lagkamrat med VM-stjärnor som Englands back Abbie McManus som nyligen anslutit från rivalen City, Skottlands anfallsduo Jane Ross och Lizzie Arnot samt Hollands mittfältare Jackie Groenen. Däremot gick Alex Greenwood häromveckan vidare till Lyon, vilket föranlett behovet av en ny vänsterback. Övergången till Manchester United sker genom att man löser ut Ökvist från gällande avtal, och hennes kontrakt med “Red Devils” är skrivet på två år, med option på ett tredje.

 

Sportchef Johan Lager:
– Vi är glada att vi kan vara med och producera spelare till storlagen i Europa, och hoppas att Lotta trivts så pass bra att hon vill komma tillbaka till Hammarby i framtiden, när vi förhoppningsvis spelar i OBOS Damallsvenskan. Vi är oerhört nöjda med Lotta, både som person och med hennes prestationer på planen. Ett proffs som alltid gett allt för laget.

 

Lotta Ökvist:
– Jag vill tacka Hammarby IF för ett lärorikt och utvecklande år. Från att ha åkt ur Damallsvenskan till att direkt kämpa om uppflyttning, det visar att klubben har något bra på gång. Jag hoppas få komma tillbaka i höst för att fira ett avancemang med er alla, och att mina insatser för klubben förhoppningsvis varit en bidragande del till en uppflyttning.

 

– Att lämna Hammarby var inte ett lätt beslut, och jag har under sommaren funderat på såväl andra svenska som utländska alternativ, i exempelvis Tyskland och Spanien. Jag insåg ganska snabbt att jag inte ville spela för någon annan svensk klubb, och just Manchester United känns som exakt rätt steg i min karriär nu. Klubben visade störst intresse och det känns som att deras scouting varit extremt noggrann.

 

– Jag vill också passa på att rikta ett stort tack till hela föreningen, alla mina medspelare och tränarstaben, och framför allt alla supportrar som varit fantastiska i med- och motgång. Se nu till att ta platsen till Damallsvenskan, så ses vi och firar senare i höst!

 

Foto överst: Romus Ramström

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS