toggle menu

ANNONS

Lyckad jakt på det andra målet mot ”Giffarna”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Det går att argumentera för att Hammarby gjorde processen kort med jumbon GIF Sundsvall. Och det är fullt möjligt att hävda motsatsen. Bajen var inte avsevärt spetsigare framåt än förra helgen, men i dag hade man betydligt bättre skärpa i de defensiva omställningarna, vilket avgjorde – även om segermålet kom efter 43 sekunder. I slutet av matchen kom också utdelningen, då en storspelande bortakeeper fick kapitulera gånger två.

 

De första avsluten kom 14-15 sekunder efter avsparken, i form av nick och halvvolley. Halvminuten därpå låg alltså 1-0-bollen i Andreas Anderssons nätmaskor. Veton Berisha, som efter ett inhopp mot Värnamo nu gjorde sin första start i Bajenskrud, var involverad i en pyts omgående. Forrest Lasso, en gigant i mittlåset när GIF Sundsvall slog Malmö FF, var inte lika lyckosam i dag. Här blev det ett mellanting mellan passning och rensning till vänster i eget straffområde och Berisha kunde snappa upp bollen, och fördela den vidare till Darijan Bojanic, som i sin tur satte Abdulrahman Saidi i läge – och skottet från nära håll dunkades in.

 

”Giffarna” hade inte mycket i första halvlek. Dock ett knippe hotande djupledslöpningar från Ronaldo Damus och Pontus Engblom, där Davor Blažević emellanåt agerade extra libero och där Bajen höll den defensiva koncentrationen uppe fullt ut, även om man gick för det där 2-0-målet som ofta kan vara lika viktigt som 1-0. GIF Sundsvall är inte oävna i offensivt kombinationsspel men orkade sällan ta sig upp i planen. Och de grönvita lägena för utökning radades upp som på ett pärlband.

 

Kvarten in var Berisha en ramträff ifrån att skriva in sig i den allsvenska målstatistiken, då det blev rörigt i främre ytan efter Nahir Besaras högerhörna. Veton var på rätt plats, men prickade närmsta stolpen. I andravågen fick Bojanic skottläge och träffade nätet men på fel sida om stolpen. Nästa jätteläge kom i nästa minut, då Andersson svarade för en sanslös fotparad mot Gustav Ludwigson, efter en upprullning där Berisha klackade fram Besara som släppte bollen vidare mot höger. En ny närparad från bortalagets burväktare kom… i nästa spelminut, då Bojanic fann Saidi som skickligt höll i och hittade utrymmet för skottet, som gick inom räckvidden.

 

Saidi och Bojanic hade avslut som gick nära stolparna och Simon Sandberg hade skoj ute till höger med Ludwigson som fått maka på sig i det norska nyförvärvets startnärvaro, men 1-0 stod sig och i 33:e minuten tog sig Saku Ylätupa till medelpadingarnas första riktiga avslut, en halvdistansare med bra skjuts men utan tillräcklig riktning. I näst sista ordinarie minuten innan paus borde tvåan sannerligen ha suttit. Saidi, Bojanic och Shaquille Pinas presterade ett vägvinnande triangelspel som satte Besara i skottläge från någon meter. Andersson räddade – och agerade á la innebandymålvakt på returen där han knästående fick Ludwigsons närskott på sig.

 

Henric Wauge

 

En viss obehagskänsla smög sig på inför andra halvlek, med tanke på vad GIF Sundsvall och i synnerhet Andersson åstadkom mot MFF efter att ha hamnat i tidigt underläge. Och under matchens fjärde kvart, den första efter paus, växlade lagen faktiskt chanser. Berisha forsade fram till en distansrökare två decimeter över krysset, Lasso nådde högst efter skarv på kantfrispark från höger men knoppade bollen utanför Blaževićs bortre stolpe, Damus snappade upp ett tidigt och långt uppspel men sköt utanför, Pinas inlägg fann Bojanics panna och Andersson parerade – och Ylätupa drog till på en andraboll då lite röra uppstått efter ett långt inkast. Den studsande, låga bollen som smet utanför blev enda egentliga hotet i dag.

 

Mitt i halvleken fick Saidi halvträff efter en hörna och Berisha försökte klackstyra dit bollen. Det hade också varit ett första mål för klubben, just nedanför klacksektionerna. Men konstnumret bommade med några decimeter och ett typiskt skyttekungsmål fyra minuter senare fick duga. ”Giffarna” hade då många på fel sida om bollen när Besara snodde åt sig den. Nahir fördelade vidare till ”Abdo”, som kvickt skickade lädret till maxlöpande Veton. Besara fyllde på och testade Andersson, som styrde bollen rätt med sin räddning, men inte tillräckligt hårt ut åt höger. Saidi kunde fånga upp returen och servera öppet mål för Berisha, vars glädje det inte gick att ta miste på.

 

Avgjort. På sätt och vis, för med en uddamålsledning vet man aldrig säkert, och det höll på att bli så med tio minuter kvar av ordinarie tid. Engblom nåddes av ett vänsterinlägg eftersom Pinas snavade och föll då han skulle bryta bollbanan. Men backen fann sig blixtsnabbt och kunde avväpna anfallaren innan skottet avlossades. Istället blev segermarginalen 3-0, ett gångbart vinstresultat för Hammarby på senare tid. För i 89:e sökte Ludwigson bortre burgaveln med ett skott från nära håll och högerläge, som blev missriktat och hade gått ett par meter utanför – om olycklige Lasso inte fått bollen rakt i nyllet och vallat den i nät. Inlägget som ledde fram? Det kom från inbytte Mohanad Jeahze. En lite turbulent slutkvart i matchen fick därmed en trevlig avslutning.

 

 

I nästa omgång ställs Hammarby mot IFK Göteborg på bortaplan – boka din resa med Bajen Fans på den här länken! Till nästa hemmamatch, måndagen den 22 augusti klockan 19.10 då Degerfors kommer till huvudstaden, har över 17 000 säkrat plats – köp plåt du också på denna länk!

 

 

Foto överst: Mattias Saaranen

ANNONSER

Comments

comments