toggle menu

Madelen Janogy till Hammarby

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Bajen har gjort klart med anfallaren Madelen Janogy, som skrivit på ett tvåårskontrakt. 25-åringen har under 2020 representerat VfL Wolfsburg och Piteå IF. Högst upp på meritlistan finns hennes avgörande insats mot Chile i fjolårets brons-VM, som förstås gav eko runt om i fotbollsvärlden. På allsvensk nivå har Janogy svarat för 29 mål och 16 framspelningar på fem och ett halvt år. – Vi är såklart oerhört stolta och glada över att en så meriterad spelare tror på vårt projekt, säger sportchef Johan Lager.

 

Madelen Janogy, bördig från Falköping, gjorde A-lagsdebut för Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb som 15-åring. Klubben, som ramlat ur Damallsvenskan tre år tidigare, huserade nu i Söderettan. KIK mäktade inte med att kvalificera sig för den nya rikstäckande Elitettan, utan fick ladda om. Åter på tredje serienivå, Division 1 norra Götaland, mäktade vänsterfotade Janogy med hela 32 baljor på 21 matcher.

 

Tiden i moderklubben närmade sig oundvikligen sitt slut för F19-landslagsspelaren efter totalt 64 mål på 74 framträdanden, men det är värt att notera hur anrika Falköpings KIK händelsevis även fostrade Pia Sundhage – som ju bärgade två Svenska Cupen-titlar i mitten av 1990-talet, under sin andra sejour i Hammarby.

 

Janogys karriär gick efter studenten vidare i Mallbackens IF i Elitettan. 2014 avancerade ju Bajen till Damallsvenskan i kraft av en ganska ohotad andraplats, men Mallbacken var i sin tur fem poäng före när tabellen räknades ihop. Janogy bidrog till värmländskornas serieseger, då hon gjorde nio mål på 14 tävlingsmatcher under året. Som vi dessvärre minns fortsatte Mallbacken att tampas med Hammarby även i finrummet under 2015, en säsong där MIF hängde kvar på målskillnad, med ett enda måls marginal – på vår bekostnad.

 

Janogy blev kvar på idylliska Strandvallen utanför Sunne ytterligare en säsong, men hennes fem mål räckte inte för att hjälpa Mallbacken kvar. I en jämn bottenstrid fick MIF följa Umeå IK ner i Elitettan. Såväl dribblingsskickliga som fysiskt starka ”Madde” saknade dock inte allsvenska anbud och det längsta strået drog Piteå IF, som även fick med sig Julia Karlernäs från Mallbacken. Duon skulle milt uttryckt bli betydelsefull för den historiska tid som PIF var på väg in i.

 

Under sin debutsäsong i Norrbotten noterades Janogy för sju mål och en framspelning, ett poängfacit som överträffades 2018. Piteå erövrade sin första titel när laget kunde höja SM-bucklan, efter ett år där Janogy bidragit med fyra pytsar och sex assists. Hon var således direkt involverad i nästan en fjärdedel av de rödvita målen.

 

Förbundskaptenen och förre Bajen-profilen Peter Gerhardssons A-landslagstrupp till januarilägret i Sydafrika innehöll ett nytt namn. ”Madelen är en spännande spelare som vi varit nyfikna på att se under en samling”, sa han – och anfallaren tackade med ett bra inhopp mot värdnationen där hon var nära att näta. Resten är, även det, historia. I genrepet inför VM i Frankrike, mot Sydkorea, avgjorde Janogy i 88:e minuten.

 

Bildbyrån

 

I sin tävlingsdebut för Sverige, vid ställningen 0-0 mot Chile och efter ett avbrott för åska i Rennes, så svarade hon för egna blixtar och dunder. Inbytt i 81:a, så stod hon för ett delikat förarbete till Kosovare Asllanis 1-0 blott två minuter senare. Och ytterligare tio minuter därpå tog Janogy själv plats i VM-målprotokollet, med en soloräd följd av skott i nättaket. (Höjdpunkterna från matchen finns på denna länk.) Vidare i gruppspelet blev hon pausinbytt i en redan avgjord match mot Thailand. I semifinalen mot Holland ersatte Janogy återigen Elin Rubensson med kvarten kvar, men nederländskorna vann som bekant i förlängningen inför 48 452 i Lyon. Sverige fick med sig ett brons från Frankrike och hyllades av fullsmockade Götaplatsen i Göteborg.

 

VM-succén för den nyblivna landslagsanfallaren bidrog säkerligen till intresset för henne. Och även i Damallsvenskan fortsatte Janogy att leverera genombrottsstyrka – med åtta strutar och fyra framspelningar på 18 starter, trots att Piteå inte mäktade med mer än 30 mål och en sjätteplacering. Efter säsongsavslutningen kunde tvåfaldiga Champions League-mästarna VfL Wolfsburg presentera Janogy som nyförvärv i sitt vinterfönster.

 

Tiden i världsklubben blev dock inte den förväntade, och till hösten återvände ”Madde” till PIF för att med tre mål bidra till ett säkrat allsvenskt kontrakt. Till dags dato har Janogy representerat Sverige vid 14 tillfällen och stått för fyra blågula baljor – två EM-kvalmål borta mot Ungern i mitten av juli (se dem här) är det senaste avtrycket i landslaget. Nu blir alltså Hammarby IF karriärens tredje grönvita klubbadress.

 

 

– Det här känns som en väldigt proffsig klubb med höga ambitioner, så det ska bli jättekul att få vara med på den här resan. Det är också en klubb med stor supporterkultur och jag älskar att spela med publik. Jag är superladdad på det här och vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger Madelen Janogy.

 

 

Hammarby Fotbolls sportchef Johan Lager:
– Vi är såklart oerhört stolta och glada över att en så meriterad spelare väljer Hammarby – att Madelen tror på vårt projekt och var vi är på väg. Vi har varit noga med våra rekryteringar, och tittat på att de bidrar till vårt sätt att spela och tillför spetsegenskaper.

 

– Madelens erfarenheter och kvalité kommer bidra till truppen, både på träning och i match. Vi som klubb vill hjälpa henne att bli ännu bättre och se till att hon trivs i Hammarby. Det skall bli kul att se vad vi som lag kan göra i Damallsvenskan redan 2021.

 

 

Varmt välkommen till Hammarby IF, Madelen!

 

 

HTV-intervju följer under dagen.

 

 

Foto överst: G40 Studio

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS