toggle menu

ANNONS

Mållöst i Bajens bortaavslutning

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Inget av lagen gjorde, som det brukar heta, tillräckligt för att vinna söndagens sena eftermiddagsmatch på Örjans svårspelade vall. Hemmalaget hade dock kunnat få utdelning för sin desperation i slutskedet, då Oliver Dovin stod i vägen flertalet gånger medan Richard Magyar täckte upp när målvakten var överspelad. 0-0-krysset innebär att guldet även matematiskt är borta, och att tabellplaceringen avgörs i slutomgången.

 

Hammarby kom till start med Paulinho, målskytten från förra omgången, fortsatt på topp. Och i avstängde Astrit Selmanis frånvaro inledde visserligen Gustav Ludwigson också där framme, men han fick flytta runt en hel del under matchens gång då Bajen formerade om sig. Tillbaka till vänster var Mohanad Jeahze, efter sin stukning. Halmstad var mindre betjänt av en poäng än om Degerfors inte tagit en klar seger mot Norrköping tidigare under eftermiddagen. Dramatiken började redan innan avspark då HBK-spelarna firade första advent med att kasta upp prinskorv-förpackningar till hemmapubliken, där alla inte var med på noterna och somliga fick charkuterierna i nyllet. Den snabbtänkte kunde å sin sida få korven rökt och klar, då det grönvita bortaföljet sinkade matchinledningen något.

 

På planen hotade lagen inledningsvis via varsin hörna. Ludwigson ordnade Hammarbys och där fick Mads Fenger förnyat förtroende efter det tidiga målet just från vänster senast. Aziz Mohammed Ouattara nådde högst på lyftningen centralt i boxen, men fick inte sin nick på mål. Hos HBK hände mycket på blivande Bajen-högerbacken Edvin Kurtulus kant. De grönvita fick slita för att hålla emot när den inåtskruvade bollen förpassades dit av Jeahzes landslagskompis Amir Al-Ammari. Lagen fortsatte att följas åt i chansproduktionen – de två följande halvlägena bestod i varsitt vänsterinspel som sånär nådde medspelare framför mål.

 

Matchens första hundraprocentiga lägen blev Halmstads och de kom slag i slag, med kvarten spelad. Från hemmaläktarna kom rop på straff då Bjørn Paulsen fick HBK-anfallaren Sadat Karim på fall, men de blåsvarta fick ytterligare två lägen sedan spelet gått vidare. Först räddade Jeahze på egen mållinje då Samuel Kroon dragit till på andrabollen, och när den studsat ut till Kurtulus sköt denne utanför – med viss hjälp av att Paulsen täckte. Hammarby replikerade när Paulinho, vid halvlekens mitt, sköt oannonserat och lurigt men metern utanför efter att ha skurit in från höger.

 

Resten av halvleken blev desto mindre händelserik. Lite av ett ställningskrig, där det dock inte small alltför mycket i mittplanens duellspel. Snarare var tillställningen tät på så vis att Bajen hade svårt att hitta vägar igenom ett kompakt HBK. Emil Tot Wikström fick framemot paus på ett överlångt inlägg som hamnade i översidan av Oliver Dovins ribba. Och på tilläggstid slog Jeppe Andersen ett vänsterinlägg som Aziz elegant tog ner, efter att först ha fintat att släppa bollen vidare. Paulinho fick för mycket fot under skottet från halvmånen och vi gick till vila med 0-0 på tavlan, efter en jämn halvlek.

 

 

I början av andra behövde en hemmaspelare tillsyn och när bollen skulle spelas av plan ville det sig inte bättre än att Jeahze, som redan haft en dust med fjärdedomaren intill kring en snabbt slagen frispark just innan paus, träffade bollkallen – som fick en ursäktande kram av Hammarbys kantspelare. Intensiteten skruvades spelmässigt upp jämfört med första akten och snart fick HBK fram en riktigt kvalificerad möjlighet att göra första målet. Efter ett snabbt anfall från höger nåddes Karim av inlägget, och nicken hamnade i Dovins bortre stolpe.

 

Strax därefter, tio minuter in, ersattes Jeahze av Darijan Bojanic. Ludwigson fick därmed ta över vänsterkantrollen medan Akinkunmi Amoo gjorde Paulinho sällskap längst fram. Bajen fick inget omedelbart bättre grepp om händelserna. Det behövdes mönsterbrytande aktioner för att hota hemmaförsvaret, som när Aziz slog en svepande boll från höger till vänster, och Ludwigson skar in för att skjuta – ganska tätt över. HIF gjorde två dubbelbyten under halvlekens gång; till slutkvarten hade Aljoša Matko, Vladimir Rodić, Williot Swedberg och Mayckel Lahdo alla äntrat planen. Närmast att göra avgörande skillnad var Rodić, som med tio kvar av ordinarie tid gav Swedberg möjligheten att sätta Bojanic i skottläge från halvdistans via ett starkt förarbete från den vänsterflank han tog över. Darijan fick fin träff, men bollen gick klockrent i ribban.

 

Det svängde mer och mer mellan två lag som var ungefär lika missbelåtna med likaläget, och det var Halmstad som fick fram lägena att avgöra. Med 84 minuter på uret nickskarvade Karim vidare ett högerinlägg till inbytte Alexander Johansson som därmed ställdes helt ren med Dovin. Hammarby-målvakten svarade för en prakträddning, men returbollen hamnade hos Karim som nöp till. Richard Magyar räddade framför det öppna målet, då han lyckades kasta sig ner och få bollen i sidan.

 

Lite mer av den skärpan och desperationen hade behövts även i offensiv box, vid någon av de fasta situationer som Bajen skapade i slutminuterna. Som efter att Matko tvingat Malkolm Nilsson till en parad efter att Lahdo påpassligt snott bollen av hemmakaptenen Andreas Johansson ute vid hörnflaggan. Istället ställde Halmstad om sedan man stått emot, och i tre mot två-läget friställdes Johansson, i 92:a minuten. Dovin kom dock ut perfekt och värmde den grönvita publiken just bakom buren med en poängräddande benparad. Det blev därmed 1-1-1 som resultatutfall, i novembermötena med bottenkrigande lag på vintergräs. Nu gäller det att avsluta Allsvenskan snyggt på hemmaplan och se hur långt det räcker.

 

 

Matchfakta från HBK-HIF finns här.

 

 

Om du inte gjort som 26 000 och säkrat plats till säsongsavslutningen mot Kalmar FF kommande lördag klockan 15.00, klicka då här för att köpa biljett!

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS