ANNONS

Målrik revansch mot MAIF i bandykylan

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Hammarby drog nytta av Mjällbys föga distinkta försvarsspel i egen tredjedel, och gick under hemmareturens första tolv minuter fram till 3-0-ledning – två Gustav Ludwigson-mål och ett av Aron Jóhannsson. De gulsvarta reducerade i 25:e, men Tim Söderström svarade för ett vackert första mål i den grönvita dressen med halvtimmen kvar och därmed var det avgjort. Segersiffrorna blev till sist 4-2, i en tillställning där Abbe Khalili stod för tre framspelningar.

 

Efter landslagsuppehållet drog Allsvenskan i dag igång igen för HIF:s vidkommande, och det var dags för årets första riktigt kylslagna match. Spelmässigt var första halvlek ganska jämn, om vi bortser från att Mjällbys många misstag i eget straffområde. Hammarbys offensiva fyra tittade definitivt inte åt ett annat håll – bollen låg i Carljohan Erikssons nätmaskor redan 178 sekunder efter avsparken. Aimar Sher hade då sökt Abbe Khalili, som tagit sig in centralt från sin vänsterkant. Eric Björkander var vältajmad i sitt positionsspel, men det kan man inte kalla brytningen. Efter halvträffen rakt upp i luften vann Gustav Ludwigson sin nickduell mot Viktor Agardius, och Abbe lirade tillbaka varpå bollen dunkades upp i nättaket från nära håll.

 

Prick en minut efter avsparken var 2-0 också ett faktum, efter en ny bjudning. Målet föregicks av ett snabbt, fint anfall till vänster där Ludwigson och Tim Söderström kombinerade fram inläggsläge för Abbe. Lyftningen mot första ytan möttes med ännu en odistinkt brytning – Jesper Löfgrens touch saktade bara upp bollbanan perfekt för Aron Jóhannsson, som uppfattade situationen blixtsnabbt och yttersidade dit matchens andra mål från nära håll. Ett riktigt målskyttsmål av den amerikanske islänningen, som nu nu svarat för nio baljor på elva allsvenska omgångar.

 

Både strax före och strax efter 3-0, som Ludwigson axlade dit tolv minuter in, fanns lägen för mer. Med tio spelade skickade Darijan Bojanic iväg en lyftning som Alexander Kačaniklić tog emot, och avslutet ur snäv vänstervinkel tvingade fram en fingertoppsräddning från Eriksson. Vid tredje målet var det Shers tur att förarbeta, med en delikat chip in bakom backlinjen. Kačaniklićs mottagning och halvvolleyavslut var även det ett nummer i den högre skolan, men touchen som resulterade var desto fulare; efter en ny Eriksson-räddning med näven ville det sig inte bättre för finländaren än att den tänkta rensningsboxen träffade rakt på framstörtande Ludwigson som forcerade dit bollen. Mjällby hann sedan knappt låna avsparksbollen innan målskytten vann den åter, men han var väl osjälvisk då han försökte bjuda igen till Abbe.

 

MAIF fick stopp på blodflödet och en något hafsig matchbild satte sig. Bajen hade ett fortsatt spelövertag, men det ledde i förlängningen till reduceringen i 25:e. Då lyfte Bojanic in en frispark från vänster som skapade stor oreda – men rensades undan. Mamudu Moro kom först till bollen och jagades av Sher, som efter 70 meter kom ikapp. Brytningen var värd ett bättre öde men studsade via David Ousted och den snabbe ghananske anfallaren, till ett retfullt baklängesmål.

 

Känslan var därefter att Mjällby-defensiven hade en till groda i sig innan paus, och mycket riktigt pressade Abbe fram ett målvaktsuppspel rakt i sitt gap i 39:e, där den följande avgörande passningen dock inte höll måttet. Närmre var det ett 3-2-mål strax därefter, sedan Sher spelat väl optimistiskt i fel yta. Moses Ogbu friställdes till vänster av en snabb stickare, men bommade böjen mot bortre krysset.

 

Bildbyrån

 

Blekingarna gjorde ett försök i andra halvlek men var aldrig nära att störa, under avslutande 45 där Hammarby blandade och gav men oftast spelade kontrollerat. Tillställningen kunde ha punkterats sex minuter in, men Ludwigson fick inte träff efter en andra omställningsvåg, där Bojanic funnit Abbe till vänster i straffområdet och spelat in centralt i boxen. 4-1 skulle ändå komma med halvtimmen kvar – från just vänsterkorridoren, och Söderströms första mål för HIF var vackert. Tim vann bollen via en brytpassning till Abbe, som spelade tillbaka. Den i dag oerhört frejdige vänsterbacken fyllde på, tog emot med en förstatouch som passade bollen åt honom själv, och en andratouch som gjorde bort även nästa motståndare. Den högkalibriga aktionen i hög fart kröntes med ett lågt, säkert avslut i nät.

 

David Batanero, som haft svårt att få utrymme för mer än en frispark tätt utanför, visade sju minuter in att hans påstådda orörlighet inte behöver ligga honom till last. Spanjoren var onekligen helt stillastående strax utanför straffområdet, då han avlossade en praktträff från vänster som borrade sig upp mot Ousteds bortre kryss. Mjällby var dock aldrig i närheten av att närma sig ytterligare. En ryckig sista fjärdedel av matchen innehöll betydligt fler byten än målchanser. David Fällman och inte minst Richard Magyar kunde freda sig centralt, och när Ousted stått i vägen för ett avslut då MAIF fick fram sin första hörna för dagen i 94:e minuten, så blåstes den klara hemmasegern av.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

I nästa omgång, kommande söndag klockan 14.30, ställs Hammarby mot Östersunds FK på bortaplan.

 

 

Foto överst: Therese Back

ANNONSER

Comments

comments