ANNONS

Mardrömsslut sänkte Bajen på Listerlandet

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 vecka sedan.

Hammarby öppnade bra. Inte bara såtillvida att Muamer Tanković slog till redan efter 48 sekunder, laget gick också för mer. Men återigen åkte HIF på rött kort och straff tidigt, i 25:e, ett omdiskuterat domslut. David Ousteds räddning såg i över en timme av decimerat och betydligt mer försvarsinriktat spel ut att bli matchavgörande, men i slutändan räckte den inte ens till kryss. Mjällby ordnade en tveksam kantfrispark i 87:e, men försvarsagerandet var då – och när 2-1 kom på tilläggstid – långt ifrån distinkt. Fall på eget grepp, men inget går heller Bajens väg just nu.

 

Tonen för matchinledningen satte Bajen, där Simon Sandberg efterlängtat var tillbaka från start, redan innan målet. Den vunna frisparken efter två sekunder spelades igång blixtsnabbt. Vid det första långa uppspelet från David Ousted nickskarvade Alexander Kačaniklić bollen i Muamer Tankovićs riktning, och ”Mujo” drog nytta av att en gulsvart snavade i gräset. Han rann igenom helt till höger, och avslutade säkert förbi Marko Johansson. Hammarby fortsatte i samma anda, med ett lika resolut som vägvinnande kombinationsspel, och gick för en målmässig knockout. Dock utan att ta sig till hetare möjligheter än Dennis Widgrens halvdistansavslut tätt över bortre krysset, eller Darijan Bojanics stickare som inte bara överlistade MAIF-försvaret utan även den på topp startande Imad Khalili.

 

Men sedan var det som om någon glömt dra bort karbonpappret från torsdagens cupmatch. Då fick ju Hammarby spela med decimerat manskap efter rött kort och straff, i 70 minuter plus tillägg. I dag hade Bajen tio man att tillgå, i 64 minuter plus tillägg – efter rött kort och straff. Efter en hemmautspark var Richard Magyars agerande i förstaläget knappast optimalt, men den kontakt som fick domaren att blåsa inleddes med att Jacob Bergström tvärnitade som en skrämd häst vid ett hopphinder. Domarteamet beslutade sig efter konferens för utvisning och förseelse i straffområdet. Ousted gick emellertid rätt och grejade starkt Sabovics hårt slagna straff.

 

De 26 graderna i skuggan kändes mer än så; nästintill vindstilla och en envist stekande sol gjorde sitt. Vattenpausen i halvleken genomfördes efter halvtimmen, precis som Hammarbys första byte, ett resultat av utvisningen då Imad ersattes av David Fällman. Kort efter spelavbrottet nickade Bergström, helt ostörd och från fem-sex meter, rakt i famnen på målvakten. Därmed gick lagen till vila med 0-1 på Strandvallens tavla.

 

 

Marcus Lantzs mannar ville mer än gärna få de nio grönvita utespelarna att trötta ut sig med bolljagande; tydlig i början av andra halvlek var tendensen att sätta ut breda bollar i ytterzonerna. Emellanåt kunde man också hitta inlägg, främst från Joel Nilsson till höger, och de ledde till väl många lika heta avslutslägen som Bergströms nämnda. Efter tio minuter nådde han återigen högst i boxen, men Ousted hann ner mot sin vänsterstolpe med näven.

 

Kvarten in, då MAIF enligt tv-statistiken haft 80 procent av bollinnehavet, fick HIF in Tim Söderströms och Gustav Ludwigsons välbehövligt friska ben. Samtidigt skapade inte hemmalaget alltför mycket konkret. En oroväckande böljande sekvens fick vi dock se i 67:e – först nyttjade Bajen ett hemmabolltapp på mittplan och tog sig till en fyra mot tre-situation, där Alexanders avgörande passning fallerade. Illa nog, då matchen kunde avgjorts där, men kvitteringen var heller inte långt borta i omställningen på kontringen där Hammarby hade fullt sjå att kriga sig ur trångmålet.

 

Ludwigson hjälpte flertalet gånger sitt lag att få andrum, genom att sysselsätta blekingarna på offensiv planhalva. Han var också med i upprinnelsen till en halvchans för att få dit tvåan. Kačaniklić förlängde ut till Widgren som hittade Gustav med inlägget, men han förmådde inte riktigt få rätt utrymme för nicken.

 

Lika trängd var inte Bergström då knappa kvarten återstod. I lika hög grad som Ousted såg ut att gå mot en riktig matchvinnarroll för Hammarby, så tycktes den bitige tanken länge bli minst lika stor MAIF-syndabock. Här tvingade ett nytt Nilsson-inlägg Ousted att förflytta sig i sidled, så Bergström hade en hel första burgavel att pricka från några meter. Istället axlade han bollen metern utanför.

 

Det såg alltså ut att bli en avgörande miss. Istället fick vi se minst ett moment för mycket gå ett tillbakatryckt Hammarby helt emot, i 88:e minuten. Paulinho, som kom in och även han mest fick ägna sig åt försvarsslit, råkade ut för ett tydligt svandyk. Då kantfrisparken välslaget piskats in, såg Eric Björkander ut att vräka omkull Mads Fenger, så att Bergström fick utrymme att revanschera sig från nära håll på motläggsbollen. Att protestera hade Fenger inget för, istället åkte det gula kortet upp.

 

1-1 – nattsvart redan det, i den strid som matchen utvecklat sig till. Och på tilläggstid målades ytterligare ett beckmörkt färglager över tillställningen. Ousted svarade för en otrolig räddning i 90:e, då Bergström återigen fick avsluta mitt i boxen. Men i 93:e kunde han och försvaret inte hålla emot – inbytte Moses Ogbu avgjorde med en nick från högerläge. Fyra minuter fanns kvar att jobba med, och Hammarby flyttade fram Fällman i kedjan, men utan att orka hota.

 

 

Matchfakta finns här.

 

I nästa omgång, kommande torsdag, tar Bajen emot nykomlingen Varberg.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS