toggle menu

ANNONS

Marginalerna på Bajens sida i toppmötet

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Visst gjorde Hammarby två vackra mål, och lägen för fler baljor fanns, i högsommarvärmen på Närkeslätten. Men vid det laget hade ÖSK-målskytten Kennedy Igboananike visats ut – ett rött kort som påverkade matchbilden i stort mer än vad utvisningar brukar. Någon praktinsats stod inte Bajen för, men återigen avgjorde den offensiva spetsen och fantasin. Nu har HIF fyra poäng ner till tvåan AIK.

 

För att garantera säkerheten då åskådarmassorna skulle in på läktarna för att se ÖSK-HIF försenades avsparken med en kvart. Och visst blev toppmötet utsålt; lapp på luckan för första gången sedan Eyravallen blev Behrn Arena. När matchen väl sparkades igång, i den 24-gradiga värmen, syntes det också att två lag med välgrundat självförtroende ställdes emot varandra.

 

Bajens ledning valde att låta Pa Dibba, tremålsskytt senast och skytteligaledare, inleda som avbytare. Frågan är om det någonsin hänt tidigare i Allsvenskan – men det är också tveksamt om Hammarby någonsin haft en sådan offensiv bredd i sin spelartrupp. På topp startade alltså Nikola Djurdjic, mot det ÖSK som ju har lägre utgångspositioner på planen, än det ibland nästan sprudlande svartvita lag som lirat på senare år.

 

Den frenetiska inledningen kom av sig något efter fem minuter, då Muamer Tanković fick en crossboll rakt i nyllet, och behövde halvannan minuts tillsyn. Men tolv minuter in resulterade toppmötets första målchans i 1-0 för ÖSK. Efter en lång utspark tog sig Michael Omoh in i straffområdet från vänster och fick där på ett avslut som Johan Wiland inte förmådde hålla. Returen var Kennedy Igboananike först på, och den stekhete nigerianen – fyra mål på de två föregående matcherna – kunde enkelt trycka in ledningsmålet.

 

Kort efteråt var Djurdjic nära att replikera. Simon Sandbergs fina högerinlägg knoppades i backen och upp igen av serben, vilket var nära att lura Oscar Jansson. Duon skulle hitta rätt senare i matchen, men underläget stod sig rätt så länge, och de riktigt vassa kvitteringschanserna lät också vänta på sig. 25 minuter in vrickades Brendan Hines-Ike, den amerikanske mittbacken som har en ovana att näta just mot Bajen, bort av Imad Khalili. Den nödvändiga fällningen gav gult, men Khalilis frispark på kraft gick i murens fotsulor.

 

ÖSK höll sig ordentligt kompakt och rätt i positionerna, och tog dessutom gott om tid på sig vid inkast och frisparkar. Det fodrades något mönsterbrytande för att hota, och ett sådant initiativ tog Jeppe Andersen med tio minuter till pausvilan. Den fina diagonalmackan från vänster till höger togs emot av Sandberg, som hittade Tanković centralt, men den till synes farliga direktträffen täcktes till hörna.

 

Strax därefter uppstod den situation som skulle bli matchavgörande. Imad tog sig från liggande via sittande till stående vid sidlinjen, med bollen vidare i sin ägo genom momenten. Det blev Igboananike så irriterad på att efterslängen gav direkt rött kort, efter en längre domarkonferens. Möjligen spelade det in att Hammarbys bänk reagerat starkt någon meter därifrån. Hur som helst – vanligtvis märks det inte så tydligt som här, att ett lag decimeras till tio. Matchbilden övergick direkt till ideliga Bajen-handbollsanfall, tills ÖSK räddades av pausvisslan.

 

Trycket bedarrade inte när andra halvlek inleddes – tvärtom. Då hade Mads Fenger också gjort comeback i matchspel, när han ersatte Mats Solheim, och genast gav sig ut på offensiva utflykter till vänster så fort bollen var i HIF-ägo. Och det var den alltså. Konstant. Två minuter in hittade Muamer ut till Junior, som från höger klev in till skottläge, men utan att få ordentlig träff. Nästa minut var Imad friställd i boxen – men han upptäckte detta för sent. Och strax därefter gav chanskanonaden utdelning. Örebro orkade inte hänga med från sida till sida, och när Sandberg förpassade in bollen parallellt med mållinjen, kunde Djurdjic enkelt sätta dit foten vid bortre stolpen.

 

Matchen fortgick likadant – ÖSK föreföll inte nämnvärt mer missnöjt med 1-1 än med 1-0. Djurdjic och Tanković kom till halvlägen, och vi fick stundtals se en smått kaotisk fotboll med bollvinster fram och tillbaka, främst då på svartvit planhalva. Med knappa halvtimmen kvar ersattes Khalili av Dibba. Precis som bytena mot GIF Sundsvall mer underströk än föranledde att det kollektivt sviktade, så gick Hammarbys nivå i beslutsfattande och beslutsamhet ner i samma veva här.

 

Bättre blev det inte av att Örebro smällde på allt bryskare, när de gavs och tog allt fler möjligheter att pressa högt. Inbytte anfallaren Isaac Boye stod för en allt annat än poetisk satsning, som gav gult. Och strax därefter, med 20 kvar, blev Sandberg liggande med smärtor i knätrakten. Han tvingades efter ett spelavbrott på två minuter utgå, och ersattes av Arnór Smárason, som agerade offensiv ytterback medan Fenger blev noggrannare med att stanna kvar hemåt.

 

När det som mest såg ut som att Hammarby kört fast, då slog Hamad till. Distansavslutet från höger vek utom räckhåll invid Janssons bortre stolprot – och såväl kortsidan som de grönvitt välbesatta långsidorna exploderade i serieledaryra. Flera omedelbara omställningslägen för att avgöra bjöds det också på – ”Mujo” gick på eget avslut när han nog kunde spelat Pa, och fick felträff. Arnór tvingade Jansson att sträcka ut. Och så sköt ”Niko”, för rakt på keepern… vid det laget hade det bara gått tre minuter sedan ledningsmålet.

 

Istället blev upplösningen rätt så dramatisk. Inte för att ÖSK, som gjorde ett offensivt dubbelbyte i 84:e, fick till så mycket av värde framåt – kontringarna var farligare även om de förvaltades ganska illa. Mer med tanke på situationen i 92:a, när Fenger snavade och föll. Filip Rogic var i nästa moment vänlig nog att också snubbla… när han bara hade att sätta dit foten för att friställa Boye.

 

I den femte och sista tilläggsminuten gav en elegant attack med passning från Dibba ett läge för Smárason, som fick bollen över keepern, men en försvarare avvärjde framför mållinjen. Därefter blåstes matchen av – och ÖSK drog från bänken på sig ännu ett humörtappsrött. Obesegrade Hammarby har alltså bara 2-2 på Hisingen som plump i ett annars kliniskt allsvenskt segerfacit, åtta omgångar in. I dag får man säga att marginalerna var på Bajens sida. Så brukar det ju å andra sidan vara för serieledare.

 

Matchfakta finns här.

 

I nästa omgång tar tabellettan Hammarby IF emot regerande mästarna, Malmö FF. Nu på onsdag 19.00 börjar drabbningen. Biljetterna går åt i rask takt – klicka här för att säkra din plats på arenan!

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments