Med anledning av senaste tidens stora engagemang - förtydligande kring Hammarbys damverksamhet

Av Hammarby IF Fotbollförenings styrelse, Publicerat för 3 månader sedan.

Den senaste tiden har engagemanget och intresset kring Hammarbys A-lag på damsidan varit stort bland våra supportrar. Inte minst har en insamling genomförts bland våra supportrar där över 400 000 kronor kommit in, stort tack till alla er som bidragit!

 

Intresset för Hammarbys elitverksamhet för damer bland våra supportrar har växt kontinuerligt under det senaste året, i denna utveckling stegras förväntningar både bland supportrar och personal. Under den senaste tiden har det diskuterats mycket kring förutsättningarna för klubbens elitverksamhet för damer. Många Hammarbyare har lyft ämnet för diskussion i olika kanaler, media har rapporterat om sin bild av verksamheten och fler därtill har kommenterat läget i stort och smått. Vi välkomnar alltid diskussioner och gläds i första hand för det stora intresse och engagemang som råder kring vår damverksamhet, samtidigt finns det dock en hel del frågetecken som behöver rätas ut och av den anledningen vill styrelsen i Hammarby Fotboll IF återigen klargöra situationen och förutsättningarna för damernas elitverksamhet i klubben.

 

•       Styrelse och ledning inom Hammarby Fotboll är fast beslutna att göra Hammarbys damverksamhet till en av landets bästa över tid. För att det ska lyckas behöver vi bygga upp intresse, intäkter och en ungdomsverksamhet som levererar duktiga talanger.

 

•       Hammarby Fotboll IF räddade under 2015 och 2016 Hammarby IF DFF, som till och med mars 2017 var en helt fristående förening, från att gå i konkurs. Det innebar att Hammarby IF FF tog över skulder på drygt 1,5 miljoner kronor. Tack vare denna räddningsinsats undvek vi att representationslaget skulle få börja om längst ner i seriesystemet och säkrade på så vis också spel i Damallsvenskan 2017, som laget på ett förtjänstfullt sätt hade kvalificerat sig till genom en andraplats i Elitettan 2016.

 

•       I och med övertagandet av elitverksamheten till Hammarby IF FF har styrelsen varit mycket tydliga mot ledningen för damernas A-lag att verksamheten över tid måste kunna stå på egna ben ekonomiskt. Det innebär konkret att de intäkter som genereras genom sponsor- och biljettintäkter för damerna ska gå oavkortat till damernas verksamhet. Det har fattats ett principbeslut i styrelsen att elitverksamheten (representationslaget i Damallsvenskan) inte ska bekostas av intäkter från t.ex. ungdomsverksamheten. Under de första 2-3 åren räknar klubben med att verksamheten kommer att göra underskott på 1-1,5 miljoner totalt, utöver de cirka 1,5 miljoner kronor som man alltså redan investerat i och med övertagandet av skuldtyngda Hammarby IF DFF. Orsaken till detta är att vi behöver etablera och arbeta upp ett nätverk av samarbetspartners som vill göra sina satsningar på damerna samt att vi behöver arbeta med publikrekryteringsinsatser för att öka intresset för att se damernas matcher på plats. Varken sponsorarbetet eller publikrekryteringsarbetet blir lönsamt över en natt utan behöver tid och resurser för att bli lyckosamt.

 

•       Under 2017 gick damernas A-lagsverksamhet back med 700 000 kronor, vilket var förväntat, men inte är hållbart över tid. Det innebär konkret att de intäkter som genererades genom sponsorförsäljning och biljettförsäljning inte täckte de faktiska kostnaderna för laget.

 

•       Styrelsen och den operativa ledningen i klubben är helt överens om att Hammarbys damverksamhet har lika goda förutsättningar som de flesta konkurrenterna i serien att bli lyckosamma över tid, både sportsligt och ekonomiskt. Idag är Linköping FC och FC Rosengård i ett eget toppskikt, det bör noteras.
Vi känner också att en del klargöranden är på sin plats kring en del rykten som florerat i olika sammanhang, de följer här:

 

– I väntan på att Hammarby IP ska bli helt spelklar tränar damerna under vintern på Årsta IP, som är uppvärmd, där tränar även herrarnas A-lag.

 

– Via materialavtalet med PUMA får vi träningskläder och skor i en utsträckning som enligt vår bedömning är vad få andra lag i damallsvenskan får

 

– Vad gäller tillgång till rehab- och fysmöjligheter kommer det att förbättras rejält för damlaget när det nya Klubbhuset på Årsta IP står färdigt. Planen är att såväl lokaler och viss personal ska delas mellan herr- och damverksamheten fr.o.m. hösten 2018/vintern 2019.

 

– Vad gäller mat för spelare och ledare vid hemma- och bortamatcher har klubben inför året skrivit ett nytt större avtal med Astrids Restaurang som nu levererar mat till samtliga matcher.

 

På sponsorsidan ansvarar sedan januari 2017 Hammarby Fotboll AB:s Marknadsavdelning för införsäljningen.
·         2015 låg sponsorintäkterna på lite drygt 928 000 kr (senast laget låg i Damallsvenskan)
·         2016 låg sponsorintäkterna på 100 000 kronor
·         2017 steg sponsorintäkterna till 1,5 miljoner
·         För 2018 är prognosen att vi kommer nå upp mot 2,5 miljoner kronor för damerna. Men, med det stigande intresset och möjligheterna som flytten till Hammarby IP ger är förhoppningen att nå upp mot 3 miljoner under året. I relation till övriga klubbar i Damallsvenskan (Linköping och Rosengård borträknade) står detta sig väldigt väl.

 

·         En nyckelfråga för en framgångsrik utveckling av sponsorintäkter är att få till TV-avtal för Damallsvenskan, denna frågan driver Hammarby Fotboll intensivt mot berörda parter.

 

På biljett/publikrekryteringssidan ansvarar sedan januari 2017 Hammarby Fotboll AB:s Biljettavdelning för försäljningen.
·         2017 hade vi ett publiksnitt på 712 åskådare per match. Målsättningen 2018 är att nå ett snitt på minst 1500 åskådare per match.

 

·         De totala biljettintäkterna (säsongskort och lösbiljetter) för 2017 var cirka 350 000 kr. För 2018 är målsättningen att dubbla intäkterna till cirka 700 000 kr.

 

·         I samband med flytten till ombyggda Hammarby IP är vi tillbaka i vårt hem, med betydligt bättre arena och bättre möjligheter till bra arrangemang och service. För att ta tillvara på dessa möjligheter har vi till säsongen 2018 anställt Jonas Myrstedt som arrangemangsansvarig för damernas hemmamatcher.

 

·         Derbyt den 27 maj mot Blåränderna kommer att spelas på Tele2 Arena. Syftet med denna match är att slå publikrekordet i damallsvenskan, men framförallt att lyfta intresset för Hammarbys damfotboll i stort. Lyckas vi väl med biljettförsäljningen till denna match så kommer biljettintäkterna bli ännu högre än 700 000 kr, förutsatt att övriga 10 hemmamatcher på Hammarby IP lockar så mycket publik som vi tror.
 För att summera är styrelsen i Hammarby Fotboll IF fast beslutna att göra Hammarbys damverksamhet till en av landets bästa över tid.

 

·         Vi har arbetat med detta i 13 månader och ligger före vår plan när det gäller tillväxt på sponsorsidan och tillväxt på ungdomssidan. Engagemanget de senaste veckorna vittnar också om att intresset för laget är väldigt stort och kan vi omsätta detta engagemang till åskådare på matcherna så har vi kommit långt även i publikrekryteringsarbetet.

 

·         Damlaget har bättre förutsättningar än de haft på många, många år. Fullt i nivå med flera av konkurrenterana i serien. Vi arbetar tillsammans med Hammarby Fotboll AB för att damlaget ska få så lika förutsättningar som möjligt vad gäller träning, rehab, resor, utrustning etc. Vad gäller lönenivåer ser verkligheten olika ut mellan Herr- och Damallsvenskan och de skillnaderna kommer det sannolikt ta lång tid att utjämna, men vi vill göra allt vi kan för att skapa de bästa möjliga förutsättningar för tjejer att spela fotboll på elitnivå i Hammarby.

 

Sedan kan vi tydligt se att vi behöver bli ännu tydligare i vår kommunikation mellan styrelse-ledning-spelare, för att undvika missförstånd och ryktesspridning. Detta är i huvudsak en ledarskapsfråga och något som föreningsstyrelsen och föreningens ledning diskuterar ingående.
Inför starten av Damallsvenskan arbetar vi för fler förbättringar av verksamheten och samarbetet, bl.a. kommer truppen att förstärkas ytterligare. 

 

Återigen tackar vi för det stora engagemanget, gör som vi i styrelsen och köp säsongskort till Hammarbys Damer i Allsvenskan, på nya Hammarby IP – klicka här!

Tillsammans är vi Hammarby.

UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Hemsida_Square_600x600
Mob_synsam
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Boxbanner1
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Hemsida_600x600
Golfsouth
600x600_banner
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square
jamtkraft

ANNONSER

Comments

comments

Banner 600x600

ANNONS