ANNONS

Mer bittert än ljuvt kryss på Olympia

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Sällan har väl mungiporna varit så långt ner i lag och stab efter en kvittering med två sekunder kvar av tilläggstiden. Om 1-1 gjorts när som helst fram till 85:e minuten är nämligen känslan att Gustav Ludwigsons brunkarbalja varit segergivande. Nu kunde ett kroknande Helsingborg hålla den ledning man fått genom målvaktsmissen mitt i första halvlek, trots att ”Di röe” långa stunder enbart parkerade framför och i eget straffområde.

 

Vid uppvärmningen fick Helsingborgs andremålvakt Alexander Nilsson beskedet att viktige Anders Lindegaard inte kunde lira. 23-åringen, som gjorde sitt blott tredje allsvenska framträdande, svarade för en jättematch och lyckades sånär också hålla nollan. I och med David Ousteds blunder en bit in i första halvlek var det inget snack om vem som vann målvaktsmatchen, men den faktorn borde Bajen ha kunnat bortse ifrån, denna mulna augustisöndag.

 

För sammantaget hängde inte Helsingborg med. Brandur Olsen, mest känd för att ha avgjort för Färöarna mot Grekland i EM-kvalet för fem år sedan, drog tio minuter in på sig den första av tre rödblå varningar första halvtimmen. Han noterades, tio minuter senare, också för en målgivande passning av det enklare slaget. Den gick till Max Svensson som sköt på chans, mest för att avsluta anfallet, och David Ousted svarade för sin första groda i klubben när han tappade in bollen. Som bekant råkade Bajen ut för ett misstag av en annars stabil keeper även i fjolårets möte på Olympia, och också denna gång skulle det kosta poäng, åtminstone enligt David själv.

 

Och så går det ju att se det. Man kan också betrakta denna 70 minuter långa grönvita forcering som alltför trubbig. 1-1 hade varit ett faktum bara en handfull minuter efter kallduschen ifall Alexander Kačaniklić fått rätt riktning på den bredsida han drog iväg, sedan Tim Söderström (i dag till höger i backlinjen) kombinerat fint med Jeppe Andersen och Abbe Khalili. Straffen hade varit given efter en klumpig backsatsning mot Aron Johánnsson, efter att David Fällman klivit upp högt på hemmahalvan, om anfallaren inte varit halvmetern offside.

 

Abbe Khalili hade också ett fint läge på dödboll, efter sin frisparkskanon mot Örebro senast, men bommade denna gång. Nära var det också en spegelvänd kopia på Mads Fengers 2-0-mål mot ÖSK, då Jeppe Andersens högerhörna nickskarvades från första ytan till den bortre; dansken hann här inte riktigt fram.

 

Till andra halvlek ersatte Hammarbys tränarstab Junior med Darijan Bojanic och Vladimir Rodić med Aimar Sher, centralt respektive på vänsterkanten. Ofta glömmer man ju att den sistnämnde ännu inte är myndig, men tidigt i andra halvlek var det nog orutin som gjorde att han inte upptäckte den offsideupphävande hemmaförsvararen, utan helt sonika lunkade ur ett potentiellt jätteläge. I nästa sekvens tog sig de rödblå förbi Tim Söderström där mitt- och sidlinjen möts, och Ousted fick revanschera sig något, med en stark räddning då Rasmus Jönsson vikt in och skjutit.

 

Lika avgörande var hemjobbet från Bojanic, sedan Max Svensson satt av efter Andersens vågade passning på mittplan, där utfallet rentav blev grönvitt inkast. Detta skulle också bli de två sista riktiga omställningschanserna för det allt mer bussparkerande laget, av dagens båda HIF. Om man inte räknar den i övrigt osynlige Anthony van den Hurks möjlighet, då succéanfallaren från de senaste omgångarna tvingade fram en nickbrytpass från Ousted mitt på egen planhalva.

 

 

Visst hade detta kunnat se bättre ut tempo- och spelmässigt även efter paus. Samtidigt spelade sig Bajen fram till vad som vanligtvis ska vara nog för att göra åtminstone två pytsar. Tio minuter in gick bollen som på ett snöre – från Bojanic, till Sher och tillbaka via Dennis Widgren, in till Jeppe – och bort från vänster till höger där Johánnsson mötte med en till synes optimal nick. Nilsson hann dock på något sätt få dit ett ben. Med halvtimmen kvar förde Aimar boll till vänster efter att den vunnits på mittplan, drog Mix Diskerud, och lirade kort till Aron. En snabb passning senare hade Abbe bollen mitt i boxen, men inte utrymme att skjuta. Klacken bakåt mot Johánnsson var helt rätt beslut, men något för hårt slagen.

 

I 64:e avlöstes Aron av Gustav Ludwigson. Fem minuter därpå ordnade Kačaniklić ett fint frisparksläge, där Bojanic dessvärre inte fick sitt försök förbi muren. Och ytterligare fem minuter senare byttes även Alexander ut, mot Imad Khalili. Vi ska fortsätta att prata i klockslag och om byten, för 76.24 stod uret på när Ludwigson fick en billigt dömd frispark med sig. Olof Mellberg blev så vred att såväl det gula som det röda kortet halades upp, innan spelet kunde sättas igång igen med 100 sekunder förflutna.

 

Nilsson svarade för en ny prakträddning, då han fick ner en hand på Gustavs låga skott vid sin vänstra stolpe, sedan Aimar och Abbe samverkat fram chansen. Efter att hemmakeepern boxat undan hörnan testade Fenger att lobbnicka, men det var för trångt framför mållinjen. Den där andra varningen tilldelades Sher, som knappast förstärkte kontakten med van den Hurk, utan snarare ville ta emot sig för att slippa landa rakt på ansiktet. Kanske kom det gula förvisso upp för att han trodde frisparken var given, och föste bollen med handen. Vi fick också se en ny till synes matchavgörande aktion av Nilsson, när Andersen återigen diagonallyft ut till höger, och Sher sökt Imad med sin nick ner i backen – målvakten hann hindra ett givet mål med ett par fingrar.

 

Fyra bytestillfällen nyttjades under halvleken, och Helsingborg hade fått flera tillsägelser för fördröjning – likväl blev tilläggstiden något snåla tre minuter. Det räckte, med två sekunders marginal, till att Bajen kunde rädda dagen i någon mån. Efter flertalet offensiva fasta situationer lobbade Widgren över en motspelare, till Bojanic, som fick till en sista lyftning. Imad vann sin duell och Gustav kunde få hål på Nilsson. Spel i någon minut till, och Hammarby hade åtminstone skapat en rejäl segermålschans, men så blev det alltså inte. För första gången på 25 seriemöten ändade HIF-HIF oavgjort, med stor frustration i det grönvita lägret på slutsignal, spontant över tidsomständigheterna fast med lite distans främst över prestationen.

 

 

Matchfakta följer, men finns här sålänge.
 

Härnäst, redan nu på onsdag 19.00, tar Hammarby emot Falkenberg i nästa allsvenska omgång.

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments