toggle menu

Motståndarkollen: BK Häcken

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 veckor sedan.

14.00 på söndagen sparkas OBOS Damallsvenskan igång för Bajens del. Regerande mästarna kommer på besök och som bekant har Göteborgs FC blivit BK Häcken sedan fjolårssäsongen. Här är en närmre titt på premiärmotståndet inför matchen på Hammarby IP.

 

 

Bollklubben Häcken: Ja. Kopparbergs/Göteborg FC: Nej. Klicka här för att läsa om BKH-klubbhistoriken. På denna länk finns mer om KGFC:s bakgrund.

 

Mötet på Hammarby IP 2002, när Landvetters IF glidit halvvägs mot att kalla sig Göteborgs FC (Bildbyrån)

 

Försäsongen och Svenska Cupen: På föregångarklubbens meriter var Häcken kvalificerat för gruppspelet – och där har de gulsvarta förvaltat arvet väl. Växjö besegrades med 1-0 i årets första tävlingsmatch, och där avgjorde nyligen landslagsdebuterande Johanna Rytting Kaneryd strax innan paus. Det välväxta Lidköping som luggat Bajen på poäng nere i Västergötland tvingades här spela på Rådavallens konstgräsplan och då gick det undan så pass att favoritsegern mot Elitetttan-laget skrevs till hela 8-1. Stina Blackstenius, tvåmålsskytt för Sverige mot Polen häromdagen, stod för tre av pytsarna.

 

Linköping hade även de gått rent inför gruppfinalen i slutomgången, och trots Julia Zigiottis 1-0 redan minuten in var LFC efter utjämningen tidigt i andra med i matchen som av målskillnadsskäl behövde vinnas. Zigiotti slog emellertid till med 2-1 ganska omgående och efter att även landslagskompisen tillika förra Bajen-lagkamraten Filippa Angeldahl blivit tvåmålsskytt, så vann Häcken till slut med klara 5-2.

 

Därmed väntade semifinal och kraftmätning med Rosengård, medan Hammarbys överkvinnor Eskilstuna United fick en enklare 4-2-resa mot Umeå som skrällt mot Djurgården i sin grupp. Mötet mellan lagen som av alla förhandstips att döma kommer att slåss om SM-guldet i år slutade 1-0, efter att Blackstenius balja med knappa kvarten kvar blivit tungan på vågen. Då finalen spelas hemma på Bravida Arena ska det mycket till för att Bollklubben inte ska få en första dampokal att ställa i prisskåpet.

 

I övrigt på försäsongen har det blivit idel gulsvarta segrar – knappa mot Linköping och Kristianstad, klara mot Eskilstuna United och Vittsjö. Förutom föregående helg, då ett förvisso ungt och roterat Häcken (som förstås saknade sex A-landslagsspelare) åkte på en smäll mot Elitettan-mittenlaget Alingsås, som lämnade Hisingen med en 5-2-seger i bagaget.

 

 

Övergångar: Trots (eller på grund av) SM-guldet i höstas har truppen haft en stor omsättning. Turbulensen kring den hotande nedläggningen av laget störde antagligen också. Landslagets mittfältare Julia Roddar spelar numer för Washington Spirit i NWSL Samma flytt gjorde Emily Sonnett – USA-landslagsbacken och världsmästaren nöjde sig alltså med en höst i ”Götet”. Över den stora pölen flyttade även Natalia Kuikka, finsk landslagsback som krönte sin tvååriga sejour i Göteborg med allsvenska titeln och nu representerar Portland Thorns. Borta är även hennes landslagskompis från andra kantpositionen, backen Emma Koivisto, som numer spelar för Brighton i engelska ligan. Klubben valde också att inte utnyttja optionen för Paris Saint-Germain- och rikt landslagsmeriterade men skadedrabbade mittbacken Emma Berglund, som nu förstärker Rosengård när hon är tillbaka efter operation. Unga mittfältaren Hanna Andersson valde att fortsätta sin utveckling i Piteå, medan utlånade amerikanskan Brianne Folds hoppas få mer speltid på Fortuna Hjørrings mittfält.

 

Laget har fått in serbiska Milica Mijatović som vi ju fick se på Hammarby IP hösten 2018. Sedan dess har hon hunnit vinna australiensiska ligan med Melbourne City och representera Apollon Limassol på Cypern, och nu återvänder hon alltså till OBOS Damallsvenskan. Än mer välbekant för Hammarby-publiken är förstås vänsterbacken Lotta Ökvist, som efter en halvdan sejour i Manchester United nu fyller Kuikkas givna lucka i truppen som ska försvara guldet. 27-faldigt landslagsmittbacken Luna Gevitz, dansk 26-åring som även hunnit med sex Champions League-äventyr, är ny från Guingamp i franska ligan och får ses som ersättare för Berglund. Som påfyllnad i backlinjen med tre centrala pjäser betraktar man även Dylan Holmes, australiensisk 24-åring som senast bar Adelaide Uniteds kaptensbindel men då som innermittfältare.

 

Diljá Zomers från Valur är 19 år och på gränsen till landslaget, en stor offensiv talang – kantspelaren fortsätter att vara klubbkamrat med Valgeir Lunddal Fridriksson, pojkvän och numer högerback i Häcken. Lite kontinuitet finns också från det BK Häcken-damlag som funnits ända sedan 1978 och häromåret tog klivet upp i Division 2. Fem egna F19-spelare med seniorerfarenhet från denna nivå flyttades nyligen upp i Häckens A-trupp. Lägligt för kvintetten, då det som nu blivit ett talanglag inte får påbörja seriespelet till följd av pandemirestriktionerna.

 

 

Truppläget: Allra mest noterbart är förstås att Elin Rubensson ersatte Zigiotti med fem minuter kvar av sista gruppspelsmatchen i cupen. Då hade mittfältsankaret med 68 landskamper varit ifrån tävlingsmatchandet i 545 dagar, på grund av hjärnskakning och graviditet. Däremot saknas viktiga mittbacken Beata Kollmats, som tog över kaptensbindeln under Rubenssons bortavaro.

 

 

Se upp med: Häckens offensiva kollektiv blir det tråkiga svaret, men visst, Stina Blackstenius verkar väl rätt het sett till målproduktionen mot Polen.

 

 

Kompisar från förr: Ja, denna söndag blir det gott om bitterljuva återseenden. Utöver att Ökvist finns till vänster i försvaret och att Mijatović verkar ha hittat rätt snabbt på Hisingen, så ställs Hammarby mot mittfältskreatören Angeldahl och offensiva Julia Zigiotti – som båda slog sig in och slog igenom i landslaget strax efter flytten från Bajen.

 

 

Läs också: Curmark förväntansfull inför historiska premiären (från bkhacken.se, med truppen)

 

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS