toggle menu

Motståndarkollen: Eskilstuna United

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

På söndagseftermiddagen sparkas OBOS Damallsvenskan igång igen för Bajens och Eskilstunas vidkommande. Lagen var som bekant första paret ut i serien – och gästerna chockade merparten av 7877 på Tele2 Arena. Revanschläge således, mot ett sörmländskt lag som spelat in samma poängantal som fyran Häcken, men där det mesta för närvarande handlar om klubbens ekonomiska trångmål. Här är en titt på vad som hänt i United sedan premiären.

 

 

Vill du läsa på om Eskilstuna United – klubbens historik, vinterfönster och försäsong med cupspelet? Då hänvisar vi till föregående motståndarkoll. Här ska vi istället ägna oss åt nuläget.

 

 

OBOS Damallsvenskan sedan sist: Ja, det är ju hela säsongen hittills, fram till EM-uppehållet. Därmed kommer vi inte att titta minutiöst på varje omgång. Och det hade för övrigt inte gått, eftersom den damallsvenska delen av den lite lynniga sajten svenskfotboll.se ligger nere, så här mitt i matchhelgen. Eskilstuna kunde hursomhelst inte följa upp den gedigna 3-0-segern borta mot Bajen, utan föll med 0-2 i hemmapremiären mot Linköping. I tredje omgången tog man en bortapoäng i Kristianstad, som var stark oaktat att man tappade såväl 1-0, som 2-1 i slutskedet. En överkomligare uppgift blev nykomlingen BP hemma på Tunavallen – 3-0-seger. Men en ny 0-2-förlust följde, borta mot Djurgården.

 

Sedan lossnade det rejält – poängmässigt åtminstone, för det var fyra raka uddamålssegrar mot överkomligt motstånd som gav Eskilstuna ett ordentligt lyft i tabellen, som man faktiskt lånade ledningen i innan toppkonkurrenterna spelat sina matcher i omgång 9. Mot såväl IFK Kalmar, Piteå och Umeå avgjorde Eskilstuna i slutskedet medan enda målet mot AIK kom tidigt i matchen. Stopp med besked för sviten satte däremot Rosengård, som vann med 3-0 på Tunavallen, och Eskilstuna föll dessutom helgen därpå – KIF Örebro gjorde enda målet i ”gnällderbyt”. Först i omgång 12 kom sedan lagets första kryss för året; mållöst mot Vittsjö.

 

En ny nolla blev det på Hisingen, där ett tidigt självmål innebar att Eskilstuna närmade sig topptrion – samtidigt som Rosengård kunde rycka ifrån högst upp. Sörmländskorna fick dessutom revansch mot KIF i hemmareturen; 2-0-vinst. När det sedan blev tvåmålsseger även i Vällingby, 3-1 mot BP, betydde det att Eskilstuna kunde gå till uppehållet på samma poäng som Häcken – med fyra poäng upp till Kristianstad på den tredje Champions League-platsen. Men för fortsatt kontakt uppåt krävs det nog vinst mot Hammarby, då KDFF tjuvstartade höstsäsongen med seger under fredagen.

 

 

Övergångar: Här finns bara en truppförändring att notera – anfallaren Emma Engström har återvänt till AIK, efter ett par år på Tunavallen där speltiden varit sparsam. Några rekryteringar är det inte tal om, eftersom Eskilstuna istället behöver få in tre miljoner innan månadens slut för att klara elitlicensen.

 

 

Läget i truppen: Oklart. 

 

 

Kompis från förr: Ja, i den blå truppen finns ju förra Bajen-mittfältaren Felicia Saving, och även ytterbacken Anna Oscarsson som har ett grönvitt förflutet. Dessutom är förstås Elena Sadiku, skadeförföljd under sin tid i Hammarby, tränare för sörmländskorna.

 

 

Se upp med: Här varnar vi som vanligt för Mia Jalkerud, som även efter sin tid i Djurgården utgjort ett spöke för Bajen – exempelvis med sitt mål i årets damallsvenska premiär.

 

 

Läs också: “Förvånad när jag vinner nickdueller” (Saving inför matchen), “Haft väldigt bra träningsveckor” (Sadiku inför omstarten) och Motståndarkollen: Hammarby (intervju med Jonna Andersson – samtliga från eskilstunaunited.se)

 

 

Foto överst: Mattias Saaranen

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS