ANNONS

Motståndarkollen: Falkenbergs FF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 9 månader sedan.

I kväll står viktiga poäng på spel nere i Halland. För Hammarby i jakten på topplaceringarna, men såklart även för Falkenberg, som gör allt för att klubbens andra sejour i Allsvenskan ska bli mer än ettårig och för närvarande befinner sig på kvalplats. Här får du koll på ”Laget vid havet” inför matchen.

 

Falkenbergs FF bildades genom en stor sammanslagning bland stadens kvartersklubbar. Arvidstorp, Falken, Göta, Hamnkamraterna och Kullen var de föreningar som uppgick i nya FFF, och året var 1928. Tanken var, som vanligt vid fusioner, att ta sats uppåt i seriesystemet. Men något större väsen av sig dröjde det innan FFF gjorde. Laget kvalade till näst högsta serien 1945 och 1947, men utan framgång. Bättre gick killarnas tänkta vinterträning, handbollen, och succén lockade ibland större skaror till hallens läktare än till idrottsplatsens.

 

Falkenberg var länge ett stabilt gäng i motsvarigheten till dagens Division 1 Södra, varken mer eller mindre. Men i modern tid skulle föreningen få uppleva såväl dalar som toppar. 1972 var det, efter en fullkomlig genomklappning sportsligt och degradering ända ner i sjätte divisionen, nära att FFF lades ner. IF Böljan, vars damlag vi för övrigt hade mött på Hammarby IP i Elitettan i år ifall Falkenbergslaget inte flyttats ned, hade gått om FFF – med råge. De gulvita medlemmarna röstade för ett samgående med konkurrenten Böljan, vars medlemmar dock lika tydligt sa nej.

 

På herrsidan skulle dock styrkeförhållandena dock så småningom bli de motsatta. FFF nådde spel i näst högsta serien för första gången 1987. Oftast lyckades man hålla sig kvar där, och 2013 vann Falkenberg så Superettan. En skräll, inte minst då man föregående höst kvalat sig kvar mot BK Forward. Första året i finrummet gav en trettondeplats och det andra slutade med kvalseger mot Sirius, men 2016 blev ett dystert FFF-år. Inte nog med att man bara vann två matcher och blev klar jumbo – dessutom tangerades Billingsfors allsvenska bottenrekord för insläppta mål, 84 stycken.

 

Somliga runt om i fotbolls-Sverige förvånades över att Falkenberg kunde återvända från Superettan, men laget var nära en kvalplats uppåt redan 2017, innan man i fjol blev tvåa bakom Helsingborg. Någon minutiös genomgång av hur FFF uppträtt under årets 20 första allsvenska serieomgångar finns det inte plats för här, men vi ska ändå summera vad som ligger bakom poängskörden och tabelläget – poäng i hälften av matcherna fördelat på tre segrar och sju oavgjorda, och kvalplats i det jämna bottenskiktet.

 

FFF var nära att få en riktigt flygande start på seriespelet, efter 1-0 mot Örebro i premiären, men tappade sent in 2-3 uppe i Östersund. Istället blev vårsäsongen tung. Falkenberg åkte inte på de stjärnsmällar med stora förlustsiffror som kännetecknade klubbens senaste allsvenska år, bland annat avgjorde Norrköping med 4-3 i 93:e. Men FFF gick segerlöst fram till uppehållet. Poängen togs mot bottenkollegorna – 0-0 mot såväl Sirius som i Eskilstuna, 1-1 i Helsingborg och 0-0 mot Kalmar FF.

 

Med sju poäng på tolv matcher var läget förstås prekärt, men efter uppehållet är facit bättre – nio poäng på åtta omgångar. Ingen jättelik scenförändring, men kanske blir den tillräcklig till sist. I omstarten var John Chibuike (tidigare i Häcken, Rosenborg, Gaziantepspor och AIK) tillbaka efter att ha skadats tidigt in på säsongen. Den meriterade offensive nigerianen avgjorde också med sitt 2-1-mål mot Elfsborg. Därefter väntade Bajen på bortaplan, en uppgift som ju blev övermäktig; 2-6-torsk. Men såväl hemma som borta spelade Falkenberg 1-1 mot Göteborg, fullt rättvist om än via en övertidskvittering och kaotisk upplösning på hemmaplan. Och även i bortareturen mot Helsingborg upprepades 1-1-trenden.

 

I övrigt har Falkenberg hemmabesegrat GIF Sundsvall med 2-0, men fallit med hela 0-4 i Örebro. Även i lagets senaste allsvenska match blev det torsk med stora siffror, 0-5 i Malmö. Noterbar är, som många varit inne på i inför-snacket, lagets hemmastyrka på naturgräset. Borta är resultatraden 0-3-7 och målskillnaden 10-29, att jämföra med 3-4-3 och 8-11 hemma på IP, som numer har ett sponsornamn och en lite mindre vindpinad uppenbarelse än vid Hammarbys tidigare bortamatcher där. Allra närmast kommer Falkenberg från cupavancemang, 4-0-bortavinst på Tånga Hed (!) mot Division 2-gänget Vårgårda.

 

Truppförändringarna under sommarfönstret har varit få. Falkenberg har rekryterat en mittfältare från Malmö FF:s P19-lag, Melker Nilsson som debuterade med inhopp i cupmatchen, medan två spelare lånats ut för mer speltid i Division 1 södra. Ingen gulvit spelare är avstängd, men danske mittbacken Marcus Mathisen är skadad liksom försvarskollegan Mahmut Özen. Vi kan nog förvänta oss en kampfylld matchbild där det framåt för hemmalagets del handlar mycket om Chibuike och hans landsman Nsima Peter. Även om mållöse ryssen Kirill Pogrebnyak (bilden), åter efter skavank, rimligen bör få till det i boxen någon gång…

 

 

Läs också: FFF tar emot topplag i hemmaborgen (från falkenbergsff.se)

 

Arkivfoto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS