Motståndarkollen: Helsingborgs IF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 månader sedan.

I kväll spelar Hammarby sin tredje allsvenska match 2019, tillika den första på naturgräs. För motståndet står seriens andra HIF, som ju i år är nykomling, men knappast en blyg sådan. I ”Di röes” trupp finns, med kapten Andreas Granqvist i spetsen, ett överflöd av rutin från ligor på betydligt högre nivå än Superettan. Då hemmalaget HTV kommer från förlust på Hisingen, och Bajen ju fått med sig två kryss hittills, lär inget av lagen se krysset som taget på förhand.

 

Under förra seklets 00-tal ombildades BK Svea till Stattena IF. 1907 anslöt IF Svithiod till fusionen, med en helt ny klubb som resultat. Att föreningen HIF kom till hängde till stor del ihop med att Svithiod hade lyckats hyra Olympia, som ju fått en rejäl ansiktslyftning på sistone – med betydligt bättre tryck än tidigare på läktarplats där det oftast varit välbesatt genom åren. Precis som Hammarby fanns Helsingborg med i Allsvenskans första upplaga och i maratontabellen återfinns ”Di röe” på en sjätteplats, före Djurgården men efter Elfsborg. När det gäller titlar finns tio större pokaler i skåpet – lika många för seger i Svenska Cupen som SM-tecken, med dubbeln 2011 som senaste höjdpunkt.

 

Att fjolårssäsongen i Superettan skulle sluta med uppflyttning var det inget snack om och seriesegern var ett faktum med flertalet omgångar kvar. Bland nyförvärven inför säsongen fanns då isländske anfallaren Andri Rúnar Bjarnason som nosar på landslagsspel och danske mittbacken Anders Randrup från Elfsborg. Senare fick HIF dessutom in tidigare GAIS-profilen Wanderson – och efter VM-sommaren återvände Andreas Granqvist, efter många år i större sammanhang.

 

Till årets allsvenska återkomst har Helsingborg vässat truppen med spelfördelande 34-åringen Alexander Farnerud, kongoles-brittiske 20-årige anfallaren Noel Mbo och Celtic-lånade engelske mittfältaren Kundai Benyu. I skadade målvaktsettan Pär Hanssons skadefrånvaro är även Tom Glover, australiensisk 21-åring, lånad av Tottenham. Ny yttermittfältare är dansk-israeliske David Boysen, som bytt Beitar mot Bjuv.

 

När det gäller spelartapp handlar det mest om spelare som man släppt iväg till klubbar som Varberg, Falkenberg, Öster, Värnamo och grannen Eskilsminne – som ju slog ut storebror ur cupspelet i höstas och dessutom tog poäng av Bajen i gruppen. Mikael Dahlberg har lagt anfallsskorna på hyllan men tyngst är förstås att Darijan Bojanic valde Hammarby då kontraktet löpte ut. Den passningsskicklige mittfältaren svarade för 20 poäng på 29 omgångar under fjolårets återtåg och utsågs, av Superettan-spelarna, till säsongens bäste i serien.

 

– Det kommer bara att vara kärlek, säger Darijan själv i HTV inför första mötet med Helsingborg. Han konstaterade också att Helsingborg fortsatt med 4-2-3-1-uppställningen från 2018 och att man är starka hemma på Olympia där 3-1-premiären mot Norrköping imponerade. Ett varningens finger höjdes också för Rasmus Jönsson, hal och lurig enligt Bojanic.

 

– Helsingborg är inte den klassiska nykomlingen som man vet kommer kämpa hela vägen in för att kontraktet, konstaterar Joachim Björklund i HTV. Han imponeras av kvaliteterna i det meriterade motståndarlaget, men ser också möjligheter för Hammarby att utnyttja att flertalet har sina speedigaste dagar bakom sig.

 

Efter återkomstfesten mot ”Peking” välkomnades Helsingborg till Hisingen med varma servetter i andra omgången, där Häcken vann med 2-1 och Mamudu Moros sena reducering blev den enda rödblå nätkänningen. Då HIF nu ställs mot HIF är det svårt att se något av lagen tillfreds med kryss på förhand, och visst är det upplagt för en sevärd tillställning i ”Sundets pärla”.

 

Läs också: Matchtrupp och tränarintervju inför HIF-Hammarby (från hif.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS