Motståndarkollen: IFK Göteborg

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 månader sedan.

I kväll är det Bajens tur att mäta krafterna med den allsvenska vårsäsongens stora tabellmässiga utropstecken, IFK Göteborg. Och det är inte bara poängskörden som imponerat, utan hela det unga blåvita manskapets agerande i serieinledningen, efter ett blytungt fjolår. Här är en titt på läget i ”Blåvitt” inför kvällens toppmatch och klassikermöte på Gamla Ullevi.

 

Vill du fördjupa dig i Göteborgskamraternas digra och stundtals mycket framgångsrika 115-åriga historik, så rekommenderas denna föregående motståndarkoll. Här blir det istället en titt på nuläget i motståndarlaget.

 

Var och en som hängde med i Allsvenskan under 2018 vet ju hur motigt det året var för IFK Göteborg och inte minst för nytillträdde tränaren Poya Asbaghi. 2019 började heller inte som någon dans på rosor – tvärtom. Svenska Cupens gruppspel saboterades i det emotsedda derbyt mot GAIS, som avbröts då en grupp individer bland den blåvita klackpubliken föreföll ha bestämt sig för att stoppa andra halvlek. Detta fick långtgående följder för hela den svenska supportersfären, och naturligtvis var det heller inte vad ”Blåvitt” som klubb behövde.

 

I vinterfönstret som följde på fjolårets elfteplacering föryngrades Göteborg betänkligt. Två riktiga kulturbärare lämnade – Emil Salomonsson för Sanfrecce Hiroshima och Tobias Hysén för att ägna sig åt annat än fotboll. Dessutom avslutade även David Boo Wiklander sin karriär, där Hammarby IF blev ett kort men starkt kapitel. I övrigt representerar Billy Nordström numer Brommapojkarna, medan Vajebah Sakor sålts till grekiska OFI Kreta.

 

På målvaktspositionen har Erik Dahlin fått en till synes övermäktig konkurrens, i form av 28-årige greken Ioannis Anestis, senast i israeliska Hapoel Be’er Sheva men meriterad från Europa League-spel med AEK, med bland annat en nolla borta mot Milan. En som, ihop med de många lovande ungdomarna, fyller det uppstådda tomrummet i kategorin klubbprofiler är 30-årige mittfältshårdingen Sebastian Eriksson som är tillbaka i IFK efter en vända i Grekland. 28-årige kongolesen och schweizaren Nzuzi Toko hämtades från Al-Fateh, men hittills hämmats av en lårskada. Junes Barny känner vi ju väl efter fjolårets år i Hammarby, och han har fått desto mer speltid. Största utropstecknet på mitten är ändå Alhassan Yusuf, den nigerianske 18-åringen som spelade P19-fotboll i fjol. Sista pusselbiten blev 32-årige anfallaren Lasse Vibe, med tre blåvita säsonger bakom sig, och spel för Brentford och i Kina på sistone.

 

Dansken är sedan nyligen i speldugligt skick och hans återkomst gjöt mod i IFK-anhängarna, men inte lika mycket som säsongsinledningen i stort gjort det. Allsvenskan började dock illa – med en 1-3-bortaförlust mot AFC. Den potentiellt motiga våren motades dock resolut i grind, i 3-0-hemmapremiären mot Elfsborg inför 17 222. Göteborg förvisades till stora Ullevi på grund av gräsproblem, och trivdes så bra där att man tog full pott med nio mål framåt. I den första matchen där nätade pånyttfödde snidaren Patrik Karlsson Lagemyr, anfallslöftet Benjamin Nygren och Sebastian Ohlsson.

 

Nästa bortamatch genomfördes betydligt starkare än den i Eskilstuna. Trots att offensivt viktige georgiern Giorgi Kharaishvili fått ett omdiskuterat andra gult kort mitt i andra halvlek orkade ”Blåvitt” och Nygren utjämna mot Djurgården, som ändå fick sista ordet med sena 2-1. Hemmasegern mot Helsingborg var sedan helt ohotad – 3-1 efter mål av Vibe, nickande mittbacken Carl Starfelt och Nygren på straff. Borta mot Kalmar FF kom IFK dock undan med blotta förskräckelsen – André Calisir visade att även denna del av mittlåset kan hota vid fasta, med 1-1 i 89:e.

 

Det definitiva genombrottet för ”nya” Göteborg kom i prestigemötet med AIK. Storpubliken fick njuta av en ny rättvis 3-0-hemmavinst, där man visserligen hade god hjälp av en dålig Oscar Linnér-dag på jobbet i Solna-buren, och efter Kharaishvilis frispark och Karlsson Lagemyrs utökning fick även inbytte Sargon Abraham näta. Den sistnämnde tvingades utgå på Studenternas i nästa omgång – då slog debuterande 18-åringen Måns Saebbö till. Målet tidigt i andra innebar 2-2, och Karlsson Lagemyr avgjorde mot Sirius, innan Nygren fastställde 4-2-siffrorna på tilläggstid.

 

Av bara farten lyckades Göteborg vinna kamratmötet med Norrköping på bortaplan, trots att man långa stunder var satt under hårt tryck. Anestis stod för sin starkaste allsvenska målvaktsinsats hittills och mitt i ”Peking”-pressen för 2-1 blev det istället Kharaishvili som avgjorde. Ett styrkebesked på sätt och vis, och även om det går att argumentera för en överutdelning i poäng hittills som för Östersunds FK, så visade Göteborg i sin senaste match att laget tagit stora steg. Malmö FF gästade i första matchen på vanliga hemmaarenan, och i en chansfattig kamp tog IFK en rättmätig 0-0-poäng.

 

I kväll går så Göteborg och Hammarby in i den serieomgång som fullbordar Allsvenskans första tredjedel – ett på förhand vidöppet toppmöte mellan två formstarka gäng. I hemmatruppen är enda förändringen jämfört med MFF-mötet att Toko åter är i speldugligt skick och uttagen.

 

 

Läs också: Truppen mot Hammarby (med tränarsnack, från ifkgoteborg.se)

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS