toggle menu

Motståndarkollen: IFK Kalmar

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

På söndagen ställs Hammarbys båda A-lag mot varsin blåvit småländsk kamratförening och allsvensk nykomling på bortaplan. Först ut är damerna som tar sig an IFK Kalmar. Med tre segrar och sju förluster i säsongsinledningen är det brokiga lagbygget elva. Man hoppas alltså kunna lösgöra sig från bottenstriden medan Bajen såklart vill följa upp derbysegern med en ny trea. Här är en titt på motståndet.

 

 

IFK Kalmar bildades 1970. Kamratföreningens föregångare hade verkat under en annan rikstäckande organisations paraply – Kalmar Godtemplares Idrottsförening, under IOGT och nykterhetsrörelsen. De första åren deltog föreningen i Korpen, i både handboll, herrfotboll och gymnastik. Men redan 1972 drogs flickfotbollen igång och man var med det en av Smålands pionjärer. Sedan 2005 ägnar sig IFK Kalmar enbart åt just flick- och damfotboll. Förutom att man också håller i Idrottsskolan sedan slutet av 1980-talet, en verksamhet som syftar till att förstaklassare får prova på olika sporter.

 

När det gäller elitfotbollen, så räckte IFK:s femteplacering i Söderettans sista upplaga 2012 till en plats i nybildade Elitettan. Laget ramlade ur, men studsade tillbaka direkt efter att ha tagit hem division 1 östra Götaland. Den här gången lyckades man inte bara etablera sig i andradivisionen – 2017 innebar andraplatsen bakom Växjö uppflyttning till Damallsvenskan. Där räckte man inte till alls; det blev bara (tre) poäng i en match. Något damfotbollens Billingsfors blev man ändå inte – 1990 och 2014 gick Gävle-gänget Strömsbro respektive Mölndalsklubben Jitex genom den allsvenska säsongen helt tomhänta.

 

2019, då Bajen ju missade avancemanget i slutomgången, var även IFK Kalmar med i tätstriden långt inpå hösten. Femteplaceringen då följdes av en fjärdeplats 2020, och i fjol kom IFK först bland ett koppel lag bakom seriesuveränen Umeå IK – och blev därmed uppflyttade ihop med BP. Det stod tidigt klart att man inte skulle bli något strykgäng i år. Det är en brokig trupp som ska lösa uppgiften.

 

 

Övergångar: Och ambitionen fanns att verkligen sätta tänderna i IFK Kalmars saftiga vinterfönster – endast fem (!) spelare finns kvar från fjolåret – men den snåriga laget.se-hemsidan klubben håller sig med gör att vi tvingas kasta in handduken inför denna grönvita dubbelmatchdag. Truppförändringarna kommuniceras istället på Instagram. Och på engelska, vilket nog är klokt då IFK har en oerhörd mångfald i sitt lag denna säsong – så pass att man sällan kan komma till match med full bänk då kvoten för svenskfostrade spelare innebär begränsningar. En utmaning förstås, för tränare David Roufpanah – en 34-årig malmöit med bakgrund inom herrfotbollen där han varit assisterande tränare i Värnamo och Dalkurd, och för ett decennium sedan också var verksam i Bajens pojkakademi.

 

“Asta” mot sin blivande klubb IFK Kalmar 2019

 

Bland nyhetsartiklarna på sajten hittade vi däremot ett gemensamt uttalande från IFK Kalmar och Kalmar FF. IFK-medlemmarna hade nämligen röstat för en motion om att utreda möjligheterna till en sammanslagning, när Kalmarkamraterna nu flyttar in på Guldfågeln Arena, även med sitt kansli. Ledningarna i respektive klubb kom emellertid fram till att det inte är läge för en fusion för närvarande.

 

 

Försäsongen: Något cupgruppspel blev det inte för IFK, som planenligt slog ut Älmhult men sedan 2-3-föll mot då allsvenska Växjö. Och av nämnda skäl ger vi oss inte i kast med lagets försäsong här, men kan konstatera att laget bland annat stod upp bra borta mot Häcken (2-3-torsk).

 

 

OBOS Damallsvenskan hittills: Att man knappast kommer få ihop bitarna och vara som bäst på vårsäsongen, det fick vi se ett första tecken på i premiären mot Kristianstad där hemmalaget vann med klara 4-0. I hemmapremiären slog däremot ett av de mer namnkunniga nyförvärven till – finska landslagsanfallaren Juliette Kemppi svarade för två av baljorna i 3-1-vinsten mot AIK. Dagen därpå valde IFK Kalmar att slänga in en ”U23-match” mot Division 1-gänget Färjestaden (3-3), och efter landslagsuppehållet hade man 1-1 ett tag mot Linköping – efter nytt Kemppi-mål – men gästerna gick ifrån till 1-4. Förlust blev det också i Piteå, 0-1, men därefter vinst med samma siffror mot BP där amerikanska mittfältaren Jessica Ayers nickade dit segermålet inför blott 138 åskådare.

 

I de kommande mötena med mer etablerade allsvenska lag gick det som förväntat. 0-1-torsken i Eskilstuna följdes av ett 2-4-nederlag i Örebro, trots Iowa-bördiga Alyssa Walkers båda baljor där 0-2 hämtades upp. IFK Kalmar föll sedan hemma mot Vittsjö i en match där Hammarby-bekanta Clara Markstedt gjorde enda målet. Även nästa IFK-mål svarade Walker för då hon tystade Bravida Arena mitt i första halvlek, men förgäves; Häcken vände till 3-1-vinst. Man får ändå säga att IFK Kalmar vunnit ”rätt” matcher hittills. Tre poäng mot bottenlagen AIK och BP, och senast 3-2 då likaledes uppflyttade Umeå IK kom till Småland. Kemppi blev återigen matchvinnare med två strutar, även om ett självmål avgjorde i 3-2-matchen.

 

 

Läget i truppen: Sådant bjuder inte IFK Kalmar på.

 

 

Kompis från förr: En av få svenska spelare i truppen är offensiva Astrid Larsson, som ju kom till Hammarby inför 2017 års säsong och blev kvar i tre år.

 

 

Se upp med: Kemppi har nog Adelina Engman hjälpt staben att kartlägga inför matchen. ”Adde” kan den snabba anfallaren väl då de lirat ihop såväl i Åland United som i Växjö – och i Finlands landslag ända sedan flickåldern. Här kan avsluten lika gärna komma från högern som från vänstern. Kemppi lyckades inte skjuta kvar Växjö under fjolhösten, men frågan är om det inte är på väg att gå betydligt bättre får såväl henne som IFK Kalmar.

 

 

Foto: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS