toggle menu

Motståndarkollen: Linköpings FC

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 månader sedan.

Hammarbys tre möten i följd med topp tre-lagen fortsätter, när Linköping på måndagskvällen står för motståndet på ”Kanalplan”. Bajens vinst mot Rosengård häromhelgen har tajtat till guldstriden och LFC hade rentav kunnat spela för serieledningen här, om FCR inte vänt sent mot Vittsjö i helgen. För HIF är detta absolut sista chansen att skapa kontakt med CL-platserna inför slutomgångarna. I artikeln tar vi en titt på östgötskorna inför matchen.

 

 

Vill du läsa på om historiken hos Linköping Football Club (eller Fotboll Club, det är lite oklart) rekommenderas motståndarkollen inför vårmötet. Där får du också koll på klubbens värvningar inför 2022 och lagets försäsong samt damallsvenska inledning. Här tittar vi följaktligen istället på vad som hänt hos LFC sedan man hemmabesegrade Hammarby med 3-1 i slutet av april.

 

 

OBOS Damallsvenskan sedan vårmötet: Här kan man till att börja med enkelt konstatera att Linköping, som bara tappat poäng i premiären mot Vittsjö innan bortasegern mot Bajen, fortsatt gå oerhört starkt – men inte riktigt räckt till mot toppkonkurrenterna. Både den första och den andra förlusten för året kom de närmaste veckorna efter Hammarby-matchen – 0-1-torsk i Kristianstad och 0-2-nederlag på Hisingen, med sent bärgad 1-0-hemmavinst mot KIF Örebro däremellan. Efter tolv programenliga poäng mot Piteå, Djurgården, BP och AIK väntade nästa toppmöte då Rosengård kom till Linköping Arena.

 

Hela 2609 letade sig till läktarna och underhållningen levde upp till förväntningarna – storpubliken fick se sju baljor. Men också ett LFC som tvingades jaga sedan Loreta Kullashi gjort såväl 0-1 som 1-2 för FCR, och hemmalaget kom inte närmre än reduceringar efter att skånskorna gått ifrån till 1-3; förlust med 3-4. Linköping reagerade föredömligt på denna nesa; innan uppehållet bortabesegrades Umeå IK med 3-0 medan det gick lite trögare i 2-1-hemmavinsten mot AIK, och avslutningsvis gjorde man hela 7-0 på UIK i hemmareturen. Under uppehållet spelades två träningsmatcher – 4-5-förlust mot Stångebro Uniteds P16-lag och 2-1-vinst mot Bajen i ett hemmamöte där de grönvita kom ut klart mindre storögt än då lagen möttes i den fjärde damallsvenska omgången.

 

Under veckorna som gått efter EM har trenden sett likartad ut för Linköping. Segrar borta mot Djurgården och hemma mot BP följdes av en bortaretur mot Rosengård där man behövde poäng för att tajta till guldstriden fullt ut. Chanser fanns också för ett LFC-mål – och när Cajsa Andersson klarade Kullashis straff tidigt i andra halvlek var nog känslan att det kunde gå vägen. Men då kvarten återstod avgjorde FCR. Närmast kommer Linköping från tre raka segrar. Först hamnade man i bryderier mot Eskilstuna då Noor Eckhoff gjorde såväl 0-1 som 1-2 i första halvlek. Men LFC svarade med kvittering och ledningsmål inom minuten omgående efter paus, genom Therese Simonsson och Amalie Vangsgaard. Den sistnämnda danskan nöjde sig varken med 1-1 eller 3-2, utan fullbordade ett tvättäkta hattrick då Linköping gick ifrån till 5-2-vinst.

 

Vangsgaard fortsatte att spotta in mål då LFC gjorde den korta cupresan till Norrköping där Smedby AIS, trea bakom Boo och Tyresö i 08-betonade Division 1 södra Svealand, tog emot. Även här svarade hon för ett hattrick, om än med en hemmareducering mellan baljorna, när Linköpings 3-1-vinst säkrade gruppspelsplatsen. Med sig i ryggen till Södermalm har LFC en stark vändning till bortaseger på svårspelade Vittsjö IP, där Finlands EM-mittfältare Olga Ahtinen avgjorde med 2-1-struten i 84:e.

 

Rörigt i sommaruppehållets träningsmatch.

 

Övergångar: I slutet av juni gjorde Linköping, tack vare ekonomiska tillskott från företaget som äger arenan, klart med 25-åriga Michelle de Jongh. Den västgötska U23-landslagsmeriterade mittfältaren har ett förflutet i KIF Örebro och Vittsjö, men representerade senast Primera División-klubben Madrid CFF. I gengäld har ukrainska 22-åriga mittfältaren Nadiia Kunina lånats ut till Austria Wien.

 

 

Läget i truppen: Johanna Alm knäskadades allvarligt i hemmamötet med UIK och här vet vi dessvärre att det inte blir spel för backen, då hon blir borta i uppemot ett år. I övrigt bjuder inte LFC, som är förskonat från avstängningar, på någon truppinfo.

 

 

Kompis från förr: Ingen i årets trupp har grönvitt förflutet.

 

 

Se upp med: Här vore det ju förmätet att inte flagga för seriens skyttedrottning så här långt. Vangsgaard, som hämtats från hemlandets Nordsjælland till ”Stångåstan” som flankback, fick testas på anfallspositionen där hon huserat tidigare i karriären när LFC råkade ut för covidfall bland kedjespelarna. Resultatet? Fem mål på fem matcher. Och som vi varit inne på ovan, så lät sig knappast 25-åringen nedslås av att konkurrensen i Danmarks EM-trupp trots allt blev övermäktig. 18 mål på 19 matcher imponerar naturligtvis.

 

 

Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments