toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Malmö FF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

På lördagen väntar en utsåld stormatch nere i Skåne där båda lagen helst behöver en trepoängare – trean Bajen för att inte tappa kontakt med toppstriden, och fyran Malmö FF för att ta just den där Europaplatsen i besittning inför Allsvenskans höstupplösning. Här tar vi en titt på MFF inför säsongens tredje tävlingsmatch lagen emellan – ett lag som bortsett från cuptiteln haft en motig säsong, men rest sig mot slutet.

 

 

Ifall du vill förkovra dig i historiken hos Malmö Fotbollförening, så rekommenderas motståndarkollen från det första av mötena i maj, det i Allsvenskan som slutade 0-0. Där kan du även läsa på om MFF-försäsongen och serieinledningen dittills samt övergångarna i vinterfönstret. En kortare uppdatering publicerades sedan inför cupfinalen. Här blir det en titt på den himmelsblå säsongen sedan dess.

 

 

Säsongen sedan cupfinalen: MFF bärgade ju titeln på straffar trots att man kom till mötet med Hammarby med tre raka förluster närmast bakom sig. Skadeläget hade ljusnat och efter torsdagens cupfinal blev det en 2-0-bortavinst i Degerfors på söndagen – därefter väntade uppehåll. I omstarten hade MFF problem i hemmaderbyt mot Helsingborg, där det till sist ändå blev en förväntad seger sedan Patriot Sejdiu avgjort med 2-1 i 91:a. Förlust med samma siffror blev det däremot i Sundsvall. ”Di blåe” fick iväg 19 avslut på mål, två i ramen och hade 20 hörnor men ”Giffarna” lyckades stå emot, i en av årets märkligaste matcher i Allsvenskan.

 

Inte det roligaste att ha med i bagaget till ett dubbelmöte med Víkingur i Champions League-kvalet. Islänningarna fick ett redan svajigt MFF i rejäl gungning – men skåningarna gick vidare via 3-2 hemma och 3-3 borta. Däremellan städades Varberg av med 3-0 på hemmaplan, och efter matchen i Reykjavik tog man också en 2-0-vinst i Norrköping. Därefter bar det av till Litauen för bortamötet i nästa CL-kvalrunda. MFF föll i båda mötena med Žalgiris – 0-1 borta och 0-2 hemma med 3-1 mot Sirius däremellan, och detta uttåg blev slutet på Milos Milojevics tränargärning i Malmö.

 

Fler än undetecknad höjde nog på ögonbrynen när Diddeleng blev sportchefen och tillfällige tränaren Andreas Georgsons första uppgift i Europa League-kvalet. Säger man F91 Dudelange är det nog fler lusläsare av UEFA-turneringarnas resultatlistor som kopplar; klubben som håller till ett knippe långa utsparkar från franska gränsen har bytt från det språkets namn till det på luxemburgska. Hursomhelst gick MFF vidare, även om man faktiskt kryssade på bortaplan. Även denna gång spelades ”mellanmatchen” hemma i Allsvenskan mot Sirius, och den här gången föll ”Di blåe” trots ledning på Studenternas.

 

GIF Sundsvall kunde inte göra något åt MFF i bortareturen, och därefter svarade skåningarna för en mer övertygande kvalprestation mot Sivasspor, som tvåmålsbesegrades såväl i Malmö som i Turkiet vilket säkrade EL-gruppspel. Däremellan blev det dock ytterligare ett inhemskt poängtapp; 1-1 på Listerlandet – och den himmelsblå hemmapubliken fick ett par dagar efter avancemanget dessutom se sitt lag släppa in 0-1 mot Kalmar FF i 92:a. Dalsländska division 3-gänget Brålanda blev däremot en munsbit i cupen; 9-0-vinst. Nästa besök i de västsvenska faggorna blev tristare för MFF – det hjälpte inte att Isaac Kiese Thelin svarade för två mål borta mot Elfsborg, som vände 1-2 till 3-2.

 

Två dagar senare kom säsongens andra förändring vid tränarrodret, då Åge Hareide återvände till Malmö för ett uppdrag som sträcker sig året ut. Precis som i Bajens UEFA-cupkval för 15 år sedan blev Braga en alltför tuff uppgift för Malmö FF, som föll med 0-2 i sin första gruppspelsmatch. Men till nästa allsvenska omgång hade Hareide fått ordning på sitt manskap, som rättvist vann med 2-1 mot Norrköping. Nere i Belgien hade MFF också ledningen med samma siffror i nästa EL-drabbning, men man fick se sig slaget med 3-2. Senast innan det uppehåll som nu är över kommer ”Di blåe” från ytterligare en svettig 2-1-vinst mot Helsingborg. Inget dumt tillfälle att göra första allsvenska målet, för segerskytten och mittbacken Dennis Hadžikadunić. Men det är alltså knappast så att MFF kontinuerligt gått som tåget i höst – det är snarare så att man närmat sig i och med Hammarbys poängtapp, en trend som de grönvita nu har ett ypperligt tillfälle att bryta.

 

Ola Toivonen med nu som då – här i aktion 2008 då Hammarby senast vann borta mot MFF (Bildbyrån)

 

Övergångar: MFF har i likhet med Bajen haft rätt så stor omsättning under sommaren. 23-årige mittbacken Anel Ahmedhodžić som tillbringade tonåren i Nottingham gör nu ett nytt försök i mellersta England och Championship, men i Sheffield United. Defensivt har man även skilts från högerbacken Eric Larsson, numer i OFI Kreta. Man har också i vanlig ordning lånat ut ett antal spelare: Sebastian Nanasi (Kalmar FF), David Edvardsson (Värnamo), Samuel Adrian (Jönköpings Södra), Malik Abubakari (HJK) och Amel Mujanic (Apoel Nicosia).

 

Moustafa Zeidan, Helsingborgsbördig kusin till Imad och Abbe Khalili, har gjort ett starkt intåg i laget – mittfältaren som fick sitt allsvenska genombrott i Sirius blev snabbt en viktig, kreativ MFF-pjäs. Joseph Ceesay, stockholmaren som också är bekant från Skånes HIF men närmast representerade Lechia Gdańsk, har även han färgat skapligt på sin kantposition. Desto värre gick det för Mahamé Siby, balansspelare från Strasbourg, som skadade höften mot just Sirius i sitt blott tredje framträdande, och missar resten av säsongen. ”Di blåe” agerade snabbt och plockade in en liknande spelartyp, Emmanuel Lomotey, även han från franska Ligue 2 men från Amiens. Den storväxte 25-åringen har sju A-landskamper för Kamerun på meritlistan. Offensivt är DIF-bekante sierraleonern Mohamed Buya Turay tillbaka i Allsvenskan efter halvtannat år i Kina, men i ljusare blå färger.

 

 

Läget i truppen: Vid första anblick, lite rörigt. Detta i och med dagens rubriker om att Sergio Peña ska ha dragit på sig en känning under samlingen med Perus landslag. Men annars ser det förhållandevis ljust ut. Anders Christiansen, spelmotorn som missade derbyt mot skånska HIF, är åter – precis som landsmannen och högerbacken Jonas Knudsen. Dessutom är Erdal Rakip som haft ljumskbesvär uttagningsbar igen. Dock är landslagsbacken Martin Olsson avstängd medan Siby, Adi Nalic och Niklas Moisander rehabar sedan tidigare.

 

 

Kompis från förr: Assisterande tränaren Jeffrey Aubynn gjorde bland annat fem mål på sina 42 allsvenska Hammarby-matcher.

 

 

Se upp med: Om MFF vaknat på rätt sida, så finns det många hot där ute. Det främsta är kanske att det här, kollektivt, är en storklubb som trivs ypperligt med stormatcher.

 

 

Läs också: Åge inför återstarten mot Hammarby (från mff.se)

 

 

Foto överst: Mötet lagen emellan 2015 från ovan (Bildbyrån)

ANNONSER

Comments

comments