toggle menu

Motståndarkollen: Örebro SK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

I kväll är det dags för returmöte på bortaplan, där Örebro tar emot Hammarby på Behrn Arena. Den 8 juli vann ju Bajen sin hemmamatch med 3-1, men sedan dess har ÖSK inte förlorat. Hos närkingarna handlar surret just nu främst om att tränaren Alexander Axén lämnar efter sin femte säsong som ansvarig, vilket det kom besked om i förrgår. Här lär du känna ”Svartvitt” närmre inför måndagskvällen.

 

Eftersom det bara spelats fem matcher sedan förra mötet med Örebro Sportklubb, så handlar dagens motståndarkoll främst om dessa, och om de svartvita aktiviteterna i sommarens övergångsfönster. Om du vill läsa mer om ÖSK-historiken sedan grundandet 1908 på Café National, som i likhet med Eyravallen (Behrn Arena sedan 2005) låg på Rudbecksgatan men halvvägs till innerstaden, så rekommenderas titten på sportklubben från den 8 juli.

 

Söderbrödernas hemmamatch mot ÖSK blev första segern sedan 2013, och där satte Fredrik Torsteinbø en snygg slutpunkt på sin tid i klubben, när han gav Bajen ledningen strax innan paus. (Fredrik stod för sin första målgivande passning i hemstadens bottenkrigande Viking FK i går kväll.) Huvudfiguren blev ändå Pa Dibba, som under den andra halvlekens första hälft satte dit såväl 2-0 som 3-0, och häromdagen blev han ju spelklar för returen. Tröstmålet för Örebro gjorde Brendan Hines-Ike, den 22-årige amerikanske mittbacken som även satte avgörande 3-2 i lagens senaste allsvenska möte på Behrn Arena, som ju fick en hemsk upplösning med grönvit straffmiss i 95:e. Detta föregående möte i omgång 13 innebar att HIF klev upp på åttonde plats med 21 poäng, medan ÖSK stod kvar på 18 pinnar och behöll elfteplaceringen.

 

Bajen bröt då en riktigt fin svartvit trend med tre raka segrar, men Örebro studsade tillbaka i vinnarspåret direkt, och har två poäng tillgodo på gästerna inför kvällen. Precis som i den föregående hemmatriumfen i det lite forcerat prestigefyllda mötet med Norrköpingskamraterna, blev det 4-2 även mot Göteborgskamraterna. Där hade Nahir Besara stor show inför 6049 med tre retfullt välplacerade avslut, och ”Blåvitt” kunde inte åstadkomma mer än två tröstmål i andra halvlek. Serien vände och helgen därefter såg Göteborg ut att få revansch, när man via två nickmål efter paus gick upp i tvåmålsledning, men ÖSK stod för en lika sen som stark upphämtning. Kennedy Igboananike slog i 82:a in straffen Maic Semas handstäckta skott föranlett, och när Örebro fixade nästa straff – i 97:e, efter att Michael Omoh tagit med sig bollen med armbågen innan han fälldes – var Sema lika kylig.

 

Även i nästa allsvenska omgång spelade ÖSK oavgjort i Göteborg. Igboananikes femte balja för året innebar 1-1 just före pausvilan, vilket stod sig. En tredje oavgjord drabbning, fast med lite sämre vibbar för Örebro, blev det när Elfsborg hämtade upp tvåmålsunderläge med 6223 på Behrn Arenas läktare. Besara gjorde här sitt sjunde mål för året – med fyra framspelningar är den tidigare Hammarby-kreatören topp fem i såväl Allsvenskans skytteliga som i poängligan – men Issam Jebali fick sista ordet den här gången med två mål (2-2 i 81:a). Örebro går in i Svenska Cupen först nu på onsdag, mot Bajen-bekanta Karlstad BK, och föregående match är därmed bortamötet med Jönköpings Södra. Där innebar 2-1-viktorian att ÖSK klev förbi både HIF och Elfsborg. Hemmakaptenen, Tommy Thelin, gav ”J-Södra” ledningen med en nick som Oscar Jansson inte fick tag i – men bortakaptenen, erfarne Nordin Gerzic, hade svar på tal och prickade in 1-1 med en fyndig frispark strax innan halvtid. Anton Cajtoft var tveksamt placerad men såg ut att ordna kryss för smålänningarna med ett gäng starka räddningar i andra halvlek, men i 71:a byttes AFC-vintervärvade Filip Rogic in, och efter bara dryga minuten på planen hade han hörnnickat in segermålet för ÖSK.

 

ÖSK-truppen förändrades relativt lite under sommarfönstret, men ett par nyare ansikten har dykt upp. 20-årige Isaac Boye är anfallare och skrev den 4 augusti på ett kontrakt om fyra och ett halvt år, efter att ha provspelat. Nigerianens papper är nu i ordning och han finns med i kvällens trupp. Örebro har även värvat yttern Petteri Forsell, tidigare i Mariehamn och Bursaspor, närmast från Miedź Legnica i polska andraligan. 26-åringen har nosat på det finska A-landslaget de senaste åren, och ÖSK-debuterade med ett kort inhopp i Jönköping. Utöver ett par lån för påläggskalvar (och tidigare ivägsläppte belgaren Yannis Mbombo) är enda minusposten Divine Naah, som fortsätter sin Manchester City-utlåning i Nordsjælland.

 

Örebro har inga spelare avstängda, men mittbacken Michael Almebäck och offensive Ferhad Ayaz är ännu inte redo för match efter skador. Det är däremot Martin Lorentzson, som är tillbaka i laget. Storpublik väntas i vanlig ordning när Bajen kommer på besök – och Örebro har dessutom bara en torsk på de senaste nio matcherna. Kan söderbröderna ställa till det även på bortaplan, där man inte vunnit sedan 2004, när arenan hette Eyravallen?

 

Se också: Truppen mot Hammarby, Motståndarkollen: Hammarby och Pulsen inför ÖSK-Hammarby (från oskfotboll.se)

 

Foto överst: Maic Sema mot sin gamla klubb i juli-mötet, av Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS