toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Örebro SK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Årets upplaga av Allsvenskan bjuder ju på gott om dramatik såväl i tabellens toppregioner som kring de nedre strecken, men två lag har inget särskilt att spela för, om man nu inte betraktar en extra hemmamatch i cupen till våren som något alldeles extra. Det ena, Elfsborg, tog likväl poäng mot AIK i går. Här är en närmre titt på det andra, Örebro, som Bajen ju tar sig an i kväll.

 

En genomgång av den svartvita sportklubbens förflutna finns i denna föregående motståndarkoll. Här blir det istället en titt på hur ÖSK presterat under 2019.

 

Örebro fick ju en kortare visit i Superettan än Hammarby och klev 2013 upp i Allsvenskan. Som nykomling imponerade ÖSK med en sjätteplats, men sedan dess har slutplaceringarna varit nia, nia, elva och i fjol återigen nia. Antagligen har huvudtränare Axel Kjäll lättare att motivera sina spelare för att undvika en femte placering på undre halvan på raken, och mer specifikt den där niondeplatsen, än att försöka frammana glöd genom att prata cupseedning.

 

ÖSK och Kjäll, som även är sportchef, fick vara med om en stor offensiv spelaromsättning inför säsongen. Laget har också tappat spets inför höstens förhållandevis betydelselösa svartvita upplösning, vilket vi återkommer till. Hammarby-bekante Nahir Besara och anfallsprofilen Kennedy Igboananike valde båda spel (och inte minst stålar) i saudiska ligan. I övrigt hamnade Sebastian Ring i League Two och Grimsby medan Victor Sköld släpptes till Örgryte.

 

På plussidan fanns Eskilstuna-bördige targetanfallaren Viktor Prodell, som anslöt efter många allsvenska år i Åtvidaberg och Elfsborg, men bara hittat rätt en gång för ÖSK i år. Skral har utdelningen även varit för Agon Mehmeti, den mångårige Malmö FF-anfallaren, som mäktat med två pytsar. Desto bättre har två andra offensiva nyförvärv lyckats – Carlos Strandberg som lånades av MFF och Jake Larsson som återvände till hemstaden efter att ha tagit SM-guld med Bajens P19-lag, de har stått för elva respektive sju baljor. Nära hälften av Örebros totala produktion på 37 mål. ÖSK fick i vintras också tillbaka Martin Broberg efter en utflykt till Odd i Norge, och den nästan obligatoriska värvningen från rivalen Degerfors blev engelske wingern Kevin Wright. Slutligen breddades backbesättningen med 26-årige Daniel Björkman från grannklubben Forward (där ju Jiloan Hamad och bröderna Durmaz fostrades).

 

Örebro gick inte vidare från sin grupp i Svenska Cupen och även Allsvenskan inleddes motigt, med förluster i Falkenberg och mot Djurgården, och 1-1 i Eskilstuna. Enda ljuspunkten under de första omgångarna blev Filip Rogics avgörande i 92:a mot AIK, hans andra mål för dagen. För sedan föll ÖSK i Borås och tappade 1-0 till 1-1 mot Kalmar FF, innan årets första möte med Hammarby slutade 2-3 efter sena hemmareduceringar. Fortsättningsvis i maj hade bortaföljet roligare än hemmapubliken; 2-1-vinst i Sundsvall efter två Jake Larsson-pytsar och säker 3-1-seger i Östersund, men förluster på Behrn Arena mot Norrköping och Sirius. Även i vårsäsongens sista omgång vann ÖSK borta – Rogic stod för enda målet mot IFK Göteborg.

 

Men omstarten blev motig. Uddamålsförluster mot Helsingborg och i Malmö följdes av 0-3-torsk på Hisingen. I det läget, med halva serien spelad, hade ÖSK bara tre poäng ner till Falkenberg på jumboplatsen och tre poäng upp till elvan Helsingborg. Således blev de klara segrarna mot just FFF och skånska HIF, 4-0 hemma respektive 3-1 borta, blytunga. Augusti blev sedan ännu en månad med blandad skörd. Trots missad straff hämtades 0-2 upp till 2-2 mot ”Blåvitt”, medan ÖSK tappade segern sent i Kalmar, där Strandberg både bommade och nätade från elva meter i 1-1-mötet. Örebro föll sedan med 1-2 mot Häcken men avancerade i cupen efter Prodells mål i Nyköping. Strandberg blev tremålsskytt i bortareturen mot Sirius, där ÖSK höll på att tappa en 4-0-ledning men vann med 4-3.

 

Detta hattrick blev Strandbergs sista framträdande för ”Svartvitt” då MFF valde ett mer lukrativt, saudiskt låneavtal framöver. Detsamma gällde Rogic som såldes till Orenburg i ryska ligan. Michael Omoh lånades ut inför hösten, till toppstrid i Superettan med Mjällby. In i truppen kom irakiske landslagsmannen Yaser Kasim, som provspelat en tid. Den 28-årige mittfältaren kom till England som sjuåring och har mestadels representerat Swindon i tredjedivisionen. ÖSK har också värvat 17-årige backen Hussein Ali från MFF, som hunnit debutera allsvenskt.

 

Trots de offensiva tappen är Örebro inne i en förhållandevis okej trend. 3-1 mot AFC följdes visserligen av 0-0 utan mersmak mot GIF Sundsvall och 0-3-förlust i Norrköping, men närmast kommer ÖSK från 2-0 mot ÖFK – även om den insatsen knappast imponerade. Örebro har ingen avstängd i kväll, och även om Broberg sägs vara tveksam till spel efter en smäll mot på träningen, så är mittfältaren med i truppen. Där hittar vi även Nicklas Bergmark, upplockad från P19-laget till hösten och en av ljuspunkterna i föregående match. Det återstår att se om ÖSK kan påverka toppstriden – kvällens match är den första av tre i 08-området den närmaste tiden.

 

 

Se och läs också: Pulsen inför Hammarby-ÖSK, Motståndarkollen: Hammarby IF och Truppen mot Hammarby IF (från oskfotboll.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments