toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Örebro Sportklubb

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Hammarbys seger mot GIF Sundsvall senast innebär att endast tre lag nu är obesegrade i Allsvenskan. Ett av dessa är Örebro, som tar emot på Behrn Arena i eftermiddag. I föregående hemmamatch stod ÖSK för en sanslös vändning mot Dalkurd, och senast bortavann tabelltrean klart mot Sirius. Här lär du känna närkingarna närmre, inför den nästintill utsålda söndagsmatchen på Behrn Arena.

 

Dagens svartvita motståndare, från landets sjätte största stad, grundades hösten 1908 på Kafé National – en inspark från dagens arenaområde. Orsaken var att medlemmarna i IFK Örebro börjat få svårt att komma överens. Även för de 79 ungdomar som låg bakom utbrytningen var det inledningsvis svårt att enas – om namnet på den nya klubben. Efter att ha hetat både Örebro Idrottsförening och Örebro Allmänna Idrottsklubb under kortare perioder föll det slutgiltiga valet snart på Örebro Sportklubb. Under de 14 första åren tävlades det i en helsvart dress.

 

Fotbollsspelandet gick knackigt till en början, även om ÖSK vann Örebroserien 1913, och i DM-spelet lyckades man aldrig ta finalplatser. 1919 var sektionen rentav nära att skrotas. En kommitté sjösatte samarbeten med Stockholmsklubbar där fotbollen fått bättre fäste, vilket hjälpte. 1923, året efter färgbytet till vit matchtröja, invigdes också Eyravallen – som med ombyggnationer under årens lopp förändrats från vall till arena, och förnärvarande heter Behrn.

 

Under flera decennier hade ÖSK svårt att ta sig upp från tredjedivisionen. 1940-talet inleddes dock med en obesegrad seriesäsong och kvalseger, och 1946 lyckades ”Svartvitt” nå Allsvenskan för första gången, efter kvalvinst mot Surahammar på Råsunda. ÖSK blev dock näst sist i finrummet och åkte ur, och samma placering blev det vid nästa påhälsning, 1948/49. Här debuterade västerbottningen Orvar Bergmark, som tio år därpå utsågs till världens bäste högerback vid Sveriges hemma-VM. ÖSK saknar än idag fotbollstitlar, men Bergmark var med och vann tre av klubbens fem SM-guld i bandy. 1957 slog man Bajen i titelmatchen, och dessutom gick handbollslaget till mästarcupfinal.

 

På 1960- och 1970-talen etablerade sig även ÖSK-fotbollen bättre i Allsvenskan, där två fjärdeplatser gav medaljer. 1978 åkte Örebro åter ur, och bortavaron blev tioårig. 1994 nådde ÖSK sin hittills bästa placering; tvåa efter Göteborg. Mirosław Kubisztal, polsk anfallsprofil, gav senare klacken namnet ”Kubanerna”. Efter många år i finrummet tvångsnedflyttades ÖSK 2005 av ekonomiska skäl. Ytterligare en vända i Superettan, 2013, följdes av svaga vårsäsonger men också av en cupfinal – även för denna titel var det ”Blåvitt” som stod i vägen. De senaste åren har ÖSK hamnat i det allsvenska mittskiktet, med en elfteplats i fjol.

 

2018 har ju ÖSK däremot överraskat positivt. En faktor lär vara den ringa omsättningen i Axel Kjälls manskap. Logi Valgarðsson har fortsatt sitt ytterbacksvärv hemma på Island medan trotjänarbacken Patrik Haginge lagt av. Maic Sema tog en vintervända till Indien innan flytten till GIF Sundsvall, och Ferhad Ayaz söker nu genombrottet i Dalkurd. Nyförvärven är således lätträknade: vänsterbacken Albin Granlund från Mariehamn och Daniel Björnquist på motsatt kant som återvänt till ÖSK efter ett år i AFC Eskilstuna, samt offensive 20-åringen Simon Amin från grannklubben Karlslund och en backupmålvakt från Carlstad vid namn Mathias Karlsson.

 

Tack vare kvitteringar på tilläggstid mot såväl Helsingborg som Norrköping gick Örebro till kvartsfinal i Svenska Cupen, där AIK kunde vinna med 2-0 i Solna efter att Michael Omoh visats ut tidigt. I serien inledde ÖSK med två kryss, chansfattiga 0-0 i Sundsvall och 1-1 mot Norrköping där Filip Rogic kvitterade i 84:e, inför 8615 i premiärpubliken. Den första av fyra segrar ordnade förre Bajen-liraren Nahir Besara på egen hand, då hans straff och frispark vände på det tidiga underläget i Trelleborg. När det täta matchandet fortgick med hemmamatch mot AIK, slog Martin Lorentzson till med hörnnick i nät, framför sina forna supportrar. 8012 fick se mötet rättvist sluta 1-1.

 

Östersunds FK manövrerades sedan starkt ut på bortaplan. Där assisterade Besara till Björnquists ledningsmål strax innan paus, och på tilläggstid kunde inbytte Isaac Boye fastställa 2-0. Senaste hemmamatchen ägde ÖSK spelmässigt, men det var Dalkurd som gjorde målen i andra halvlek. Trots att 0-2 gjordes så sent som med kvarten kvar, lyckades Örebro vända till seger. Omoh slog till i 80:e, och sedan tog nigerianske landsmannen Kennedy Igboananike vid – och ordnade såväl 2-2 som 3-2 med sina första strutar för säsongen.

 

Islossningen fortgick för den erfarne anfallaren, när den svårspelade mattan på Studenternas var skådeplatsen i måndags. Ledningsmålet kom tidigt, och nästa fullträff snabbt efter Philip Haglunds kvittering i öppningen av andra halvlek. Rogic nickade in 3-1-målet, och i 82:a pangade Besara fast segersiffrorna till 4-2. Efter den målsnåla serieinledningen, kommer alltså ÖSK till Bajen-matchen närmast från desto mer uppsluppna tillställningar.

 

Det gör man också utan avstängningar i laget, som heller inte besväras av skador. Målrikt har det ju också blivit för grönvitt vidkommande, och mycket lär därmed handla om vilka som får bäst ordning på sin defensiv i eftermiddag – i kampen om den bibehållna förlustnollan, som också kan tänkas innefatta än fler av de båda lagens sena mål.

 

Se också: Truppen mot Hammarby och Pulsen inför toppmötet mot Hammarby (från oskfotboll.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS