toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Örebro Sportklubb

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

Hammarby ställs i kväll mot en motståndare som gjorde en fin vår, men som nu är inne i en riktigt tuff period, med bara en inspelad poäng av 18 sedan VM-uppehållet. Senast föll ÖSK mot BP, med bara 3104 på Behrn Arenas läktare. Revanschlusten lär dock vara stor – inte minst på grund av tumultet som följde efter vårmötet med Bajen. Här lär du känna Örebro SK närmre inför matchen.

 

Inför vårens match lagen emellan, i den åttonde omgången, var Örebro fortfarande obesegrat. Detsamma gällde Hammarby, som gick segrande ur holmgången på Behrn Arena denna majeftermiddag. Kennedy Igboananike hade som så ofta en huvudroll – ledningsmål i början av första halvlek, och en ganska hårt dömd utvisning strax innan vilan. Bajen vände till 2-1-vinst efter paus, och efter slutsignalen yttrade Johan Mårtensson några mindre väl valda ord till assisterande domaren, med tre matchers avstängning som påföljd. (Vill du läsa på om ÖSK:s förflutna? Här är motståndarkollen inför förra matchen.)

 

Somliga svartvita anhängare menar fortfarande att det var där och då, i det som faktiskt i allra högsta grad var ett toppmöte, som lagets säsong vände. Tillspetsat, men fullt begripligt. ÖSK lyckades inte mobilisera kraft nog för att rubba Djurgården på bortaplan (0-2). Visserligen stod man sedan för en stark vändning till seger mot Kalmar FF, där Filip Rogic blev tvåmålsskytt – Nahir Besara fick inte till avsluten, och serverade istället till det sena 2-1-målet. Men i våravslutningen fick Örebro nöja sig med 0-0 på Grimsta IP.

 

Under VM passade ÖSK på att träningsmatcha med framgång – klara segrar mot Sirius och GIF Sundsvall (3-0, 2-0), och programenliga 8-3 i Askersund, i den DM-turnering där ”Svartvitt” luftar anmärkningsvärt många ur A-truppen.

 

Visst gäller det för Hammarby att se upp vid varje defensiv hörna oavsett, men någon sådan kommer åtminstone inte Brendan Hines-Ike att knoppa dit i kväll. Den stabile amerikanske mittbacken representerar numer belgiska Kortrijk, och ser – även om alla övergångsfönster utåt ju inte stängt – ut att bli enda tappet. Desto mer har det pratats om Besaras vara eller inte vara i ÖSK framöver, då kontraktet för kreatören löper ut.

 

På plussidan finns att Viktor Tranberg ersatt Hines-Ike. Sitt Bajen-klingande efternamn till trots är 21-åringen purdansk, och i Närke på jakt efter mer speltid än vad som blivit fallet i Superligaen med Nordsjælland. I sommarmatchen mot ”Giffarna” drabbades Arvid Brorsson av en fotledsfraktur, och därför testas Fabio De Souza Silva hösten ut. Den 22-årige brasilianske mittbacken ansluter från Division 2-grannen Örebro Syrianska. På mittfältet är erfarne förre Degerfors- och Gefle-yttern Johan Bertilsson ny, efter korta sejourer i Östersund och Dalkurd.

 

Som nämnt har ÖSK än så länge en oerhört tuff höstsäsong. Igboananike hittade rätt i serieomstarten mot Elfsborg, som dock vände efter två sena och nästan identiska mål av inbytte Viktor Prodell. Örebro-kaptenen Nordin Gerzic tycktes heller inte ha lärt sig av tumultet mot Hammarby – utan skallade ”Blåvitt”-försvararen Carl Starfelt inför sin förra hemmapublik, och fick utöver det röda kortet sedermera ytterligare två matchers avstängning, liksom Mårtensson. Göteborg tog ledningen just därpå och decimerade ÖSK hade svårt att få till lägen; istället kom 2-0 på tilläggstid.

 

I fjortonde omgången gick Örebro poänglöst för tredje gången i följd. Rogic gjorde 1-1 mot Malmö FF på Igboananikes straffretur, men detta stod sig inte länge, och jakten på en kvittering blev uddlös. I bortamötet med Häcken fick ÖSK för första gången klara sig utan Hines-Ike, och det gick sammantaget fint, även om storspelande Oscar Jansson hade sin ribba till hjälp två gånger i första halvlek. Med kvarten kvar räddade Igboananike 1-1 och poäng, vilket dock fortfarande är ÖSK:s enda under hösten.

 

För returen mot Häcken var symptomatisk för den svartvita svackan. ÖSK brände massor av möjligheter, men fick en gratiskvittering med kvarten kvar, då bortamålvakten tydligt trängdes över mållinjen med bollen. Sista ordet fick sedan Paulinho i slutminuterna. Ännu en hemmamatch stod därefter på programmet, och visst är BP på hemmaplan i regn ingen kioskvältare, särskilt inte med föregående insats på näthinnan. Ändå är det anmärkningsvärt att bara 3104 hittade till Behrn Arena (kan jämföras med 12 352 mot Bajen). Dessa trogna blev inte muntrare – ÖSK tryckte på under hela matchen och hade svårare att skapa klara lägen än mot Häcken men 10-0 i hörnor. Ett misstag på mittplan gav Eric Omondi fri gata för matchens enda mål, i 59:e. Enda ljuspunkten: Tranbergs starka debut i mittlåset.

 

Vid sidan av Brorssons skada är ÖSK-truppläget ljust inför bortamatchen mot Hammarby, där man så gärna vill ha såväl revansch som trendbrott, efter det fria fall där tredjeplaceringen bytts mot en tiondeplats. Igboananike är tillbaka i laget efter en kortare skadefrånvaro. Däremot drog Martin Lorentzon på sig säsongens tredje varning mot BP, och är således avstängd.

 

Slutligen: Örebros senaste match spelades inte mot BP, utan mot Latorp, i DM. Division 4-gänget satte tre av fyra handicapstraffar innan ÖSK vände till en programenlig 7-3-vinst. De flesta A-lagsspelarna spelade var sin halvlek, och kanske kan ”Svartvitt” i kväll ha nytta av att Besara med flera äntligen hittade nätmaskorna igen, matchens mindre dignitet till trots?

 

Se också: Truppen mot Hammarby och Pulsen inför Hammarby-ÖSK (från oskfotboll.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments