toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Örebro Sportklubb

Av Axel Pershagen, Publicerat för 11 månader sedan.

Årets upplaga av Allsvenskan bjuder på en tabellmässig överraskning. Efter att ha slutat nia fyra av fem säsonger (bara Hammarby snodde en niondeplats för att bryta Örebros svit) blev närkingarna sjua 2020 och många trodde kanske att det pekade uppåt. Nu ligger de svartvita sist i tabellen efter en tredjedel spelad när Hammarby kommer på besök.

 

En genomgång av den svartvita sportklubbens förflutna finns i  motståndarkollen från 2018. Här blir det istället en titt på hur ÖSK presterat under 2021.

 

Hammarbys motståndare Örebro SK har fortsatt Axel Kjäll i en central roll. Som spelare började den långa relationen redan 1985 när Axel var fyra år gammal och började träna boll med sitt lokala lag. 1999 till 2005 fick publiken på Eyravallen bekanta sig med honom som spelare men ungefär samtidigt som Eyravallen blev Behrn Arena blev Axel Kjäll skåning i Trelleborgs FF. 2012 var han tillbaka i ÖSK som ledare. Efter några år i tränarstaber under ledning av Per-Ola Ljung och Alexander Axén befordrades han till huvudtränare 2017 och vidare till manager 2019. Nyligen lämnade han tränaryrket och i maj blev det officiellt att Axel Kjäll numera är fotbollschef i klubben. En tjänst han beskriver som väldigt lik rollen som sportchef, vilket kanske inte är helt överraskande då sportchefer i allsvenska klubbar företrädelsevis ägnar sig åt sporten fotboll så titlarna är ju synonyma.

 

Ny tränare är portugisen Vitor Gazimba men honom får vi inte lära känna i helgen. Hans insats i Örebros senaste match sätter stopp för det. 

ÖSK hade kvitterat mot Elfsborg och jagade poäng medelst tidsdödande aktiviteter på Borås Arena när bollen löpte över sidlinjen vid tränarnas bås och de gulklädda ville sätta igång den snabbt. Vitor visade upp lite portugisisk bollbegåvning när han fintade bort inkastaren och spelade iväg bollen. Något domaren inte bara varnade honom för utan drog det röda kortet direkt.

 

Vitor och Axel tillsammans under fjolårets säsong när deras roller var assisterande tränare och manager. Foto: Bildbyrån.

 

Övergångar: Inför säsongen stärktes truppen med en rad namn. Deniz Hümmet som gjort succé på lån i klubben förlängde låneavtalet från Elfsborg och den meriterade målvakten Bobby Allain hämtades in för att ersätta lagets kanske bästa spelare Oscar Jansson som flyttade till IFK Norrköping. Övriga tongivande spelare som lämnade är till stor del tillbaka. Inlånade Romain Gall från Malmö FF återvände till Skåne men har lånats tillbaka till Behrn Arena. Tidigare inlånade Andreas Skovgaard skrev ett tvåårskontrakt innan säsongen och nu är även Nahir Besara tillbaka som en av sommarens stora glädjeämnen vid Hjälmarens västra strand. Nahir fick dessutom omedelbart sällskap av ytterligare en Hammarbybekant i Jiloan Hamad. Duon är dock inte tillgänglig för spel i helgens match utan får följa drabbningen med sitt gamla lag från läktarplats.

En spelare som däremot är tillbaka på hemmaplan inför säsongen och som satt lite avtryck i klubben är förre AIK-mittfältaren och Djurgårdskaptenen Kevin Walker som trots att han är född i Sundsvall, har Varberg BoIS som moderklubb och spelade ungdomsfotboll i Kalmar FF måste vara att betrakta som en lokal grabb från Örebro. Han är hemma i svartvitt och kommer sannolikt att ha en nyckelroll på söndag.

 

Säsongen hittills: Kort sammanfattat har det mest varit mörker. Laget har sex raka förluster och nog kan det se ut som en spikrak formkurva i sydlig riktning, men det döljer sig en historia bakom varje nederlag. Där finns förnedringar som derbytorsken mot Degerfors (3-0), men också snåla uddamålsförluster som 1-2 hemma möt Malmö FF eller den senaste omgången när ett skadeskjutet Örebro försökte försvara poängen borta mot Elfsborg men sänktes av ett grötmål i matchens absolut sista sekund. Årets två segrar har kommit hemma mot Halmstad BK (1-0, den 8 maj) och fyra dagar senare när man  på bortaplan vändae 0-2-underläge till 3-2-seger mot det som då var seriens krislag – BK Häcken. Den som sett ÖSK spela kan skönja viss stigande trend spelmässigt, men resultaten lyser fortfarande med sin frånvaro.

 

Truppläget: Fortsatt ÖSK-mörker. Michael Almebäck skadade sig senast och mittbackskollegan Andreas Skovgaard är avstängd. Det är även Nordin Gerzic och mot Elfsborg saknades Jake Larsson (oklart hur det blir på söndag för Jake). Dessutom är tränaren avstängd efter dragningen i Borås och klubbens två namnkunniga, före detta grönvita nyförvärv Nahir Besara och Jiloan Hamad är inte spelklara ännu. Tränarteamet får lägga pussel.

 

Se upp med: Revanschlustan. Om den brutala knocken i Borås slog ner Örebro och lämnat laget fortsatt vimmelkantigt eller om revanschlustan vuxit får vi väl se. Det är lätt att konstatera att truppen är för bra för att vara jumbo, men å andra sidan är den truppen rejält skadeskjuten just den här söndagen. Kanske är det med avstängningar, skador och nyförvärv som är klara men ännu inte spelklara det sista tåget som går för de spelare som får chansen i startelvan och kanske kan det locka till individuella initiativ och någon som omfamnar möjligheten.

Men i ärlighetens namn greppar vi efter halmstrån här. Det finns inte mycket på pappret att se upp med för Hammarby. Örebro SK ligger sist och är dessutom rejält sargat truppmässigt. 

 

Kompis från förr: Jake Larsson har testats ett år i Hammarby men nådde inte A-truppen. Huruvida han är med i Örebros matchtrupp är i skrivande stund oklart. Jiloan Hamad och Nahir Besara är inte spelklara än utan får följa matchen från läktarplats. Hos de grönvita finns ju Paulinho som representerat Örebro SK för tio säsonger sedan.

Annars är det närmsta vi kommer kompisar från förr, och som faktiskt lär ta plats på planen på söndag, att Kevin Walker och Jon Gudni Fjoluson var lagkamrater under flera säsonger i GIF Sundsvall.

 

Gamla lagkompisar i Norrland. Det närmsta kompisar från förr vi lär hitta på planen på söndag. Foto: Bildbyrån.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS