toggle menu

Motståndarkollen: Örebro Sportklubb

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

På lördagseftermiddagen startar Allsvenskan om igen på hemmaplan för Hammarbys del, mot Örebro. ÖSK har precis som Bajen spelat ihop 18 poäng så här långt, och kommer till Tele2 Arena med tre raka segrar, där 4-2 mot Norrköping i söndags imponerade. Två tidigare HIF-spelare stod då för målen, och här bekantar vi oss med närkingarna i stort liksom förutsättningarna inför matchen.

 

Den svartvita motståndarklubben från Närke bildades 1908 på Café National, efter att det uppstått meningsskiljaktigheter bland IFK Örebros medlemmar. De 79 unga initiativtagarna hade även de omgående svårt att komma överens, men då om den nya föreningens namn, som hann lyda Örebro IF och Örebro AIK innan man enades om Örebro Sportklubb. Tävlingströjan var också inledningsvis svart, men sedan 1922 är det vitt som gäller.

 

Året efter färgbytet var ÖSK-fotbollen för första gången uppe och nosade på spel i högsta serien, men Westermalm vann kvalmötet, och efter nederlaget mot Kungsholmen-klubben lät nästa chans vänta på sig till 1946. Den tog ÖSK, med en kvalvinst mot gnällbältesgrannen Surahammar, och några jojo-säsonger följde. Klubbens kanske störste stjärna genom tiderna värvades i slutet av 1940-talet från västerbottniska Byske – Orvar Bergmark skulle vid Sveriges hemma-världsmästerskap 1958 utses till turneringens bäste högerback.

 

Högre höjder än en andraplats i Allsvenskan 1994 har ÖSK inte nått på fotbollssidan, men handbollsherrarna och bandygrabbarna kan stoltsera med två respektive fem SM-titlar. Bergmark var inte bara en fotbollsback av hög kaliber som sedermera hamnade i Roma, utan även bandylirare, och med om att ta tre av gulden. Ett särskilt framgångsrikt år för ÖSK var 1957 – Hammarby besegrades i bandyns SM-final och i Mästarcupen gick handbollslaget ända till final (där Dukla Prag dock blev för svårt).

 

På gräs gick det alltså inte fullt lika bra, även om ÖSK på 1960- och 1970-talen – med Thomas Nordahl i anfallskedjan – etablerade sig något bättre än förr i Allsvenskan och även knep två medaljer genom fjärdeplatser. Örebro ramlade ur igen 1978, och trots idoga försök dröjde återkomsten ett decennium. En av 1990-talets profiler i ”Svartvitt” är Miroslaw Kubisztal, den polske målgöraren vars efternamn gett klacksupportrarna namnet Kubanerna.

 

ÖSK var länge hemmastatt i Allsvenskan, men 2005 blev ett turbulent år för de svartvita. Fotbollförbundets licensnämnd accepterade inte klubbens ekonomiska räkenskaper, och licensen för allsvenskt spel drogs in. Laget öppnade dessutom Superettan-säsongen katastrofalt, på arenan som danats om och bytt namn från Eyravallen till Behrn Arena, och landade på en femteplats. Året därpå tog sig ÖSK tillbaka igen, och tillsättningen av finske tränaren Sixten Boström, med nuvarande huvudtränaren Alexander Axén som assisterande, gav en mer offensiv och attraktiv fotboll.

 

Början på säsongerna fortsatte dock att gäcka ÖSK, som ramlade ur 2012, efter att första segern dröjde till omgång 13. Som bekant lyckades Örebro bättre än Hammarby under det kommande Superettan-året, och 2015 kunde inte ens nästa allsvenska genomklappning under våren – där Örebro dock även tog sig till cupfinalförlust mot Göteborg – åsamka mer skada än att man fixade en niondeplats. Den placeringen blev facit även i fjol.

 

Under vintern fick ÖSK-supportrarna ta emot besked om två kännbara mittfältstapp. Offensive Astrit Ajdarevic gick till AEK Aten när kontraktet löpte ut, medan defensive Robert Åhman-Persson hamnade i Belenenses. På mitten lämnade även Martin Broberg (Odd) och Daniel Nordmark (spelande sportchef i Lidköping), och i försvaret fortsatte Daniel Björnquist i AFC medan Erik Moberg numer spelar för Viborg.

 

Till mittfältet värvades Filip Rogic från AFC och Johan Mårtensson från Helsingborg, medan Manchester City-ghananen Divine Naah lånades över vårsäsongen. Engelsk storklubbsbakgrund har också franske Damien Plessis, en defensiv 29-årig pjäs som tidigare i karriären försökte slå sig in i Liverpools A-lag, och nu närmast spelade i Maritimo. Vistelsen i Närke blev dock kort för belgaren Yannis Mbombo, som ÖSK bröt kontraktet med häromveckan. Slutligen återvände Kennedy Igboananike till Allsvenskan i vintras, efter MLS-spel och en kort sejour i grekiska Veria.

 

Efter uttåg ur cupen, där Bajens förra allsvenska motståndare Häcken gick vidare, stod Örebro för tre inledande serieomgångar med god utdelning. Nahir Besara avgjorde med ett sent 2-1-mål mot Jönköpings Södra i premiären, borta mot AFC Eskilstuna räddade Igboananike 2-2 på tilläggstid, och detta följdes upp med 2-1 mot Östersunds FK. I Borås var ÖSK dock chanslöst (0-3) och som i cupens gruppfinal blev det oavgjort hemma mot Häcken (0-0). Motlutet fortsatte i Malmö, där Igboananikes ledningsmål följdes av en sen MFF-vändning. Sedan kom dessutom det omdiskuterade beskedet att den nigerianske anfallaren stängdes av i fyra matcher framgent, efter en armbåge utanför spelet mot AFC.

 

Skörden blev då minst sagt skral – en poäng av tolv. ÖSK var visserligen bättre och närmre poäng i det andra raka mötet med en 08-tvilling än i det första (hela 0-4 hemma mot Djurgården och 0-1 i Solna), men föll sedan åter hemma sedan man gjort en slät figur (0-2 mot GIF Sundsvall). Ökenvandringen fortsatte med 0-0 i Halmstad. Igboananike var åter tillgänglig mot Sirius – och slog till direkt; 1-0 efter en halvtimme i 2-1-segern (där IKS, som ÖFK, reducerade först i slutminuterna). Och i Kalmar kunde Maic Sema komma in från bänken och göra matchens enda mål i 83:e.

 

Skönt innan uppehållet förstås, och i omstarten mot Norrköping lossnade det rejält. Sema fick förtroende från start, och tackade med att nicka dit 1-0 redan efter två minuter, innan han dessutom stod för 2-1 – båda gångerna serverad från höger av Michael Omoh. ”Peking” hann utjämna på nytt innan paus, men direkt i andra halvlek klev Nahir Besara in i handlingen – en fin distansträff och en distinkt halvvolley; 3-2 och 4-2 gjordes i 47:e och 50:e, och detta stod sig inför 8954.

 

I eftermiddag saknar ÖSK spelfördelaren Nordin Gerzic, och dessutom Igboananike som är åter i träning efter en skavank men inte matchklar. Detsamma gäller Rogic och Ferhad Ayaz. Ska Hammarby kunna rå på ett formstarkt Örebro och ta första segern sedan 2-1 på Söderstadion, i april 2013? Köp biljett här!

 

Läs också: Truppen mot Hammarby (från oskfotboll.se)

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS