toggle menu

Motståndarkollen: Piteå Idrottsförening

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

På söndagen beger sig Hammarby till Norrbotten för att möta tabelltian Piteå. Bajen har ju flera spelare med förflutet i PIF, och det är dags även för oss andra att lära känna motståndarna inför matchen. De rödklädda har fått en ganska knackig inledning på säsongen, men kommer närmast från starka 0-0 borta mot Häcken. Här är en närmre titt på föreningen och laget Piteå IF.

 

 

Piteå Idrottsförening: PIF bildades i slutet av maj 1918 och firade således 103-årsjubileum häromveckan. En kvartett med initiativtagare möttes en kväll på konditori i Piteå för att organisera sitt idrottande, som till en början handlade om friidrott. Fotboll togs dock upp på programmet redan efter två år, 1920. Under det första decenniet hade PIF ingen egen idrottsanläggning utan hyrde in sig på folkskolans skolgård, vilket blev allt mer problematiskt i takt med att föreningen växte. 1930 anlade PIF ihop med Piteå kommun idrottsplatsen Kvarnvallen nära innerstan. Där håller fotbollssektionen till än i dag, även om sponsnamnet sedan 2007 är LF Arena.

 

Piteå IF är fortfarande en flersektionsförening som håller på med orientering, ursprungsgrenen friidrott och förstås fotboll som de flesta av klubbens 900 utövare ägnar sig åt – PIF är en av de största ungdomsföreningarna i Norrbotten. När det gäller elitfotboll har herrsektionen sedan början av 1990-talet hållit till i skiktet strax därunder. PIF Herr hälsade 1998 på i den näst sista upplagan av Division 1 Norra innan Superettan infördes. Laget var nära att hänga kvar och hade kontakt med både Gefle och Spårvägen ända in på upploppet, men blev tolva. Desto mer har damerna utmärkt sig, inte minst nu på senare år.

 

Matchprogrammet från Bajens hemmamöte med Storfors 1987

 

Flickfotbollen i PIF drogs igång 1981 och damsektionen för fotboll 1985. Efter tre år med mittenplaceringar i fjärdedivisionen skedde 1987 en fusion. Detta var sista säsongen med två högstaserier, norra och södra, innan Damallsvenskans uppkomst. Storfors AIK, från andra sidan fjärden, blev tia i Division 1 Norra och nådde således inte de sjätteplats som krävdes för allsvenskt spel. SAIK valde då att gå ihop med PIF:s damsektion och Piteå IF tog över platsen i näst högsta serien. Inledningsvis gick det kärvt – nedflyttning två år på raken, och det skulle dröja till 1998 innan PIF var tillbaka i andradivisionen. Men efter ytterligare tio år nådde Piteå finrummet för första gången. Laget var inte nära att hänga kvar, men återkom 2011 och lyckades då etablera sig.

 

Efter att ha nosat på toppstriden tre säsonger i följd stod PIF inför en prövning 2018. Ekonomiska problem gjorde att laget hotades av tvångsdegradering, men klubben fick rätsida på skutan och på planen svarade spelarna för en prestation som räckte hela vägen till SM-guld – den första fotbollstiteln för ett lag från Norrbotten. I ryggen hade truppen ett publikstöd som i många år varit bland de starkaste i landet. Under återkomsten 2011 snittade PIF 1740 åskådare och guldsäsongen kom 1999 personer i snitt till LF Arena. De senaste två säsongerna har Piteå haft det tyngre – när det gäller att behålla tongivande spelare och i förlängningen också resultatmässigt. Sjätteplatsen 2019 följdes av bottenstrid 2020, där PIF säkrade kontraktet sent.

 

 

Övergångar: Ett av de där tuffa spelartappen är förstås Julia Karlernäs. Värmländskan, som ju spelade för Hammarby 2015, representerar numer Sevilla. Till samma Primera División-klubb har även Sejde Abrahamsson, HIF-bekant mittback, gått. Brasilianska anfallaren Fernanda Da Silva har även hon flyttat till sydligare breddgrader, om än bara till Skåne och Vittsjö. Madelen Janogy och Nina Jakobsson återfinns ju i dagens bortalag, Hammarby. Trotjänande högerbacken Lena Blomkvist har lagt pjucksen på hyllan efter tolv säsonger i PIF. Finska mittfältstalangen Vilma Koivisto, som flyttade till PIF som 15-åring, ser nu trots Elitettan-serietillhörigheten Umeå IK som nästa steg i utvecklingen efter tre år i Piteå.

 

Jennie Nordin från Växjö är ny i det rödklädda mittlåset. Efter två år i Rosengård har nigerianska landslagsanfallaren Anam Imo flyttat norrut för mer speltid och har sällskap i offensiven av amerikanska Katrina Guillou från Morön. Ny kantspelare är isländska landslagets Hlín Eiríksdóttir, som dittills under seniorkarriären representerat Valur. På mittfältet har PIF fått in 19-åriga Hanna Andersson, mittfältare som lämnat Göteborg för fler matchminuter. Linnea Selberg torde också kännas som ett nyförvärv – comeback efter 14 månaders skadefrånvaro under försäsongen. Ellen Karlsson, mångårig KIF Örebro-mittfältare, var på vippen att lägga av men valde spel i Piteå.

 

 

Säsongen hittills: Piteå försäsongsmatchar naturligt nog främst i det relativa närområdet. Första framträdandet för året blev en 4-0-vinst mot IFK Luleås P17-lag. I mars tog sig PIF dock till Gavlevallen för att möta Hammarby, en match som de grönvita vann med rättmätiga 2-0. I och med fjolhöstens 3-4-bortaförlust mot Morön missade Piteå gruppspelet i Svenska Cupen och fick istället fortsätta träningsmatcha, bland annat med en 6-0-revansch på Skellefteå-laget.

 

I den allsvenska premiären väntade Vittsjö på bortaplan och där var släkten värst – Da Silva avgjorde med sitt 2-1-mål då knappa kvarten återstod. Någon poäng blev det heller inte i hemmapremiären då Eskilstuna United vann med 2-0. Bortamötet med Linköping fick Piteå skjuta upp på grund av smittspridning; istället för en tuff uppgift i Östergötland blev tredje seriematchen Växjö hemma, betydligt tacksammare i detta läge. Här presenterade sig också Imo då hennes tidiga 1-0-mål räckte till första trepoängaren. Därefter var det dags för LFC-mötet och det såg ut att bli en eftertrycklig förlust. Linköping hade 4-0 redan efter 35 minuter, men tappade intensiteten. PIF hämtade upp till 4-3 men var ändå inte riktigt nära – norska målvakten Guro Pettersens spektakulära frisparksreducering från mittplan kom först i 94:e.

 

I femte omgången väntade KIF Örebro, en hemmamatch där PIF återigen föll med 0-2. Därefter höll Piteå liv i bortamötet med Rosengård ända till slutsignal, men Caroline Segers mål för skånskorna blev matchens enda. Säsongens andra trepoängare, tillika den andra allsvenska 1-0-segern hemma på LF Arena, bärgade PIF mot Djurgården. Cecilia Edlund hittade där rätt i första halvlek. Och senast innan landslagsuppehållet kom Piteås vassaste prestation hittills i år, i bortamötet med Häcken. Nichole Persson, ny backupkeeper från Djurgården, fick förtroendet och tackade med en nolla som räckte till en stark poäng. De 400 som får ta plats på LF Arena i morgon har nog gott hopp om att PIF ska kunna följa upp detta med en ny stark prestation.

 

 

Kompisar från förr: Hammarby har ju flera spelare med PIF-förflutet, och omvänt hittar vi Astrid Larsson i Piteås trupp. ”Asta” gjorde tre säsonger på Hammarby IP, med tio mål på 38 seriematcher. Även i staben finns HIF-bekantingar. Leif Strandh debuterade i Allsvenskan 1985 och yttern skulle, med undantag för en ettårig utflykt till Östermalm, bli kvar på Söderstadion ända till 1997. Nu är ”Beachen” på väg att bli lika långvarig i kuststaden med havsbadet, där han efter en sejour som huvudtränare för herrlaget nu varit sportchef för PIF Dam i tio år. På posten som assisterande tränare till Stellan Carlsson hittar vi Christoffer Cylvén, som ju hade samma roll i Bajen häromåret.

 

 

Truppläget: Linn Vikström korsbandsskadades på försäsongen och mittfältaren missar således hela året. I övrigt är läget oklart, då PIF håller igång sina konton på Instagram och TikTok betydligt bättre än sajten.

 

 

Se upp med: Imo är en spelare som besitter såväl fysik som andra färdigheter. Mycket talar för att genombrottet på seniornivå kommer i år för den 20-åriga anfallaren, som representerade Nigeria i VM redan 2019.

 

 

Fotot överst: Jakobsson blev tvåmålsskytt för PIF i förra tävlingsmötet, i Svenska Cupen våren 2019 (Bildbyrån)

ANNONSER

Comments

comments