toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Varbergs BoIS

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

I kväll tar Bajen emot Varberg på Tele2 Arena. Här tar vi en titt på vad som försiggått hos de åttondeplacerade hallänningarna sedan vårmötet i mitten av maj, som Hammarby ju vann med 3-1. Noterbar är Varbergs starka form – åtta raka allsvenska matcher utan förlust, och på sistone fyra trepoängare i följd.

 

 

Om den gästande klubbens historik, vinterfönster och säsong fram till föregående möte med Bajen kan du läsa i förra motståndarkollen om Varbergs Boll- och Idrottssällskap. Här ska vi alltså kolla på hur de grönsvartrandiga uppträtt sedan mötet på Varberg Energi Arena, eller Påskbergsvallen i mer uppsluppna sammanhang.

 

 

Säsongen sedan vårmötet: Den kan inte beskrivas som annat än en succé för Jocke Perssons mannar, ett välkomponerat hopplock av lågbudgetspelare, som under klubbens andra allsvenska säsong har gott om luft ner till strecken inför seriens sista tredjedel – och dessutom faktiskt huserar på tabellens övre halva. Sedan den knackiga inledningen och hemmaförlusten mot Bajen har BoIS bärgat 22 poäng av 36 möjliga – och inför kvällens match har hallänningarna fyra raka trepoängare.

 

Om vi går igenom dessa tolv matcher och börjar i maj, så studsade Varberg tillbaka efter Hammarby-hemmamötet och besegrade Norrköping med 2-1 i nästa omgång. Robin Simović tryckte dit 1-0 assisterad av förre Hammarby P19-mittfältaren Albin Mörfelt, och Tashreeq Matthews ordnade 2-0 – en av sydafrikanens åtta poäng så här långt. ”Peking” reducerade sent, men hemmalaget höll undan. Den sista omgången innan sommaruppehållet gav dock den ena av Varbergs två förluster sedan förra Hammarby-mötet, då Häcken vann med 3-1 på Hisingen och bröt sin dystra vårtrend, sedan Luke Le Roux visats ut tidigt.

 

Matthews blev poängräddare mot Kalmar FF i omstarten då han utjämnade med kvarten kvar. Och 21-åringen ordnade också en smakstart i bortamötet med AIK, som dock kunde vända och vinna. Sedan den torsken på Friends Arena är Varberg obesegrat, även om laget råkade ut för ett fjärde poängtapp i följd i Hallandsderbyt på Örjans Vall. Matthews spelade fram till landsmannen Ryan Moons ledningsmål, men HBK kunde göra 1-1 i 80:e. Röriga slutminuter med varsitt rött kort följde men krysset stod sig alltså.

 

Nästa match i den förlustfria sviten blev en tung 2-0-hemmaseger mot Göteborg, efter Oliver Alfonsis (18-årigt mittfältslöfte som råkar vara son till tränare Persson) första allsvenska mål och Moons utökning. På sistone har det ju lossnat ytterligare, men trepoängaren mot ”Blåvitt” följdes av två kryss – 1-1 i Degerfors där Matthews återigen räddade poäng och 0-0 mot Sirius. Därefter, mot Örebro, hittade förre Bajen-vänsterbreddaren Jean Carlos De Brito till Simovićs panna med sitt inlägg i grevens tid – 89:e minuten.

 

Kanske blev cupmötet med Division 3-gänget Hvetlanda GIF, som BoIS programenligt vann med 5-0, en faktor i att målproduktionen tog fart även i serien. I bortareturen mot Göteborg klev näste ex-Bajenspelare fram – Robin Tranberg fixade ett tidigt ledningsmål. Inför en frustrerad hemmapublik utökade Moon, och Varberg höll rättvist undan till 2-1-vinst. Nästa retur blev prestigemötet där BoIS tog emot Halmstad. Inte nog med att Joakim Lindner var hundraprocentig i luftrummet – den BP-fostrade balansmittfältaren rakade också in segermålet med vänsterfoten, efter en De Brito-kantfrispark.

 

Närmast kommer Varberg från ett bortamöte med ÖSK där matchutvecklingen blev tacksam – närkingarnas sommarvärvning Nasiru Moro hade debuterat i bortaförlusten mot de grönsvarta, och i hemmareturen blev han utvisad tidigt efter att ha skallat Tranberg. En bra svartvit inledning kom således av sig. Late bloomern Simon Karlsson Adjei, som tillbringat hela karriären i olika Division 1- och Division 2-klubbar i Jönköpingstrakten, svarade för årets grövsta öppet mål-miss innan paus. I andra halvlek revanscherade sig 27-årigen med besked och ett distinkt avslut. Oliver Stanisic och Alexander Johansson ordnade därefter tvåan och trean i slutskedet. En skön och första riktigt klar allsvensk seger för året – där 23-23 i målskillnad efter 18 omgångar dock vittnar mer om hur det sett ut överlag. Inte sprudlande, men i gengäld disciplinerat.

 

 

Övergångar: Ett tungt sommartapp är Adama Fofana. Den skicklige ivorianske vänsterbacken anslöt till BoIS som 18-åring inför säsongen 2018, gjorde 74 seriematcher för de grönsvarta och ryktades till såväl Häcken som Norrköping. Istället blev senapens Dijon, i franska andradivisionen, nästa anhalt. Varberg har också sålt Mörfelt, som numer representerar Vålerenga. Och när Västerhaninge-bördige 41-åringen Stojan Lukic storspelat mellan stolparna sedan han blivit skadefri under sommaren, så ledsnade August Strömberg, som istället valde norska tredjedivisionen och Kongsvinger där rollen torde bli en annan. Varberg har också släppt ifrån sig yttern Jakob Lindahl till Västerås SK.

 

In i truppen har Adnan Kojic kommit. I likhet med Muamer Tankovic är högerförsvararen fostrad i Hageby IF, men genombrottet kom i Halmstad. Efter ett par säsonger med AFC Eskilstuna, och till på köpet en match mot testikelcancer, gjorde 25-åringen comeback mot Sirius. Sommarens andra nyförvärv blev Des Kunst, 21-årig offensiv holländare som närmast spelat för Jong AZ, ungdomslaget i Alkmaar som huserar i andradivisionen.

 

 

Truppläget: De Brito, som legat bakom mycket i Varbergs offensiv, drog på sig ett gult kort på Behrn Arena vilket var hans tredje för året – ingen återkomst till Tele2 Arena för brassen alltså. I gengäld är Hampus Zackrisson och Moon åter efter avstängningar mot Örebro. Simović rehabar, och fysiken framåt står istället Karlsson Adjei för. Skadad är även balansmittfältets Albin Winbo. I övrigt delger måhända BoIS hemsida information om eventuella skavanker under dagen.

 

 

Se upp med: Lindners huvudspel och lagets paradgren, fasta situationer, kan komma i samklang på ett sätt som ställer till det för många lag.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS