toggle menu

ANNONS

Motståndarkollen: Varbergs Boll- och Idrottssällskap

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

På onsdagskvällen spelar Bajen sin tredje allsvenska bortamatch för säsongen, när fjortondeplacerade Varbergs BoIS tar emot på Påskbergsvallen, eller Varberg Energi Arena som anläggningen heter för närvarande. Här är en närmre titt på klubben och laget BoIS inför mötet.

 

 

Varbergs Boll- och Idrottssällskap: Sällskapet bildades 1925 sedan man blivit osams om saker och ting i Haga BK. Kvartersklubben hade svårt att få ihop spelare till sin bortamatch i Falkenberg och istället för att lämna walk over kallades det till möte i Folkets Hus. Meningsskiljaktigheter fanns det även i grannföreningen, Varbergs Gymnastik- och Idrottsförening, som året innan missat i kvalet till Allsvenskans första upplaga. De GIF-spelare som visat missnöje med styrelse och ledning kom betydligt bättre överens med delar av Haga-gänget, och en helt ny fotbollsklubb bildades. Varbergs BoIS hann tillochmed genomföra den stundande matchen.

 

Varbergs GIF som ju hade ett försprång på två decennier har genom dåtiden oftast varit storebror i den halländska kuststaden, och bland annat fostrat Stefan Selakovic. Men det var BoIS som efter många om och men gav orten kontinuerlig elitfotboll i våra dagar. Två raka uppflyttningar, 2010 och 2011, innebar att BoIS nådde Superettan. Efter varierande placeringar, där BoIS fick kvala sig kvar i näst högsta serien såväl 2013 som 2018, så överraskade de grönsvarta många när plats 14 istället blev plats två 2019. BoIS hängde kvar 2020 då laget blev elva och gör således sin andra säsong i Allsvenskan.

 

Robin Tranberg i duell för Bajen i bortamötet 2013 (Bildbyrån)

 

Övergångar: På pappret var spelaromsättningen riktigt stor under vintern – 15 spelare ut, 16 spelare in. Men bortser vi från de pjäser som BoIS släppt ifrån sig nedåt i näringskedjan, och utlåningar i samma riktning, så ser flödet mer hanterbart ut. Mest kännbart var förstås tappet av Astrit Selmani, där Bajen ju vann dragkampen om anfallaren, men högeryttern Gustaf Norlins flytt till IFK Göteborg och Genoas värvning av mittfältstalangen Erion Sadiku sticker också ut. Hammarby-bekanta mittfältaren Junes Barny spelar numer för cypriotiska Paralimni, Sebastian Nanasi nosar på en ordinarie plats i Malmö FF då hans låneperiod löpt ut. I övrigt har forna Superettan-motståndarspelare som Alibek Aliev och Monday Samuel lämnat.

 

Några direkta muskler har Varbergs BoIS inte haft att spänna. Mest namnkunnigt bland nyförvärven är nog reslige och Helsingborg-bekante Robin Simovic, som efter spel i Japan och ett försök med Livorno i Serie B var lagkompis med Vladimir Rodić i norska Odd under fjolhösten. I anfallsbesättningen har han sällskap av Ryan Moon, då BoIS fortsatt på sitt sydafrikanska värvningsspår och hämtat 24-åringen från Stellenbosch.

 

Och även bakåt har Varberg värvat sydafrikanskt – 22-årige Dean Solomons har elva Jong Ajax-matcher i holländska andraligan under bältet och ett treårskontrakt med de grönsvarta. I backlinjen återfinns numer Jean Carlos de Brito på vänstersidan, en brasse som ju hämtats från Bajen, och så har Oliver Stanisic återvänt till Varberg efter två år i Örgryte. Annars kommer rekryteringarna från klubbar som Sylvia, Landskrona, Assyriska Turabdin, Öster, Onsala – och Frej. Hammarbys organisation bidrog med innermittfältaren Albin Mörfelt.

 

 

Försäsongen och den allsvenska inledningen: Varbergs BoIS bommade gruppspelet i Svenska Cupen, när Oskarshamn i höstas fick revansch för Superettan-kvalförlusten häromåret och ju sedan hamnade i Hammarbys grupp. I de första träningsmatcherna mötte man halländska elitgrannarna Falkenberg och Halmstad; 0-1-torsk respektive 3-3. På träningsläger i Bromölla nötte manager Jocke Persson anfallsspel, och fick se 2-0 respektive 3-1 mot Torn och Norrby. 2-0-vinster mot Värnamo och GAIS gav en fin resultatrad, men i det allsvenska genrepet mot Häcken drog man på sig två utvisningar i andra halvlek och föll med 1-4.

 

Premiären mot Mjällby på Strandvallen blev mållös i regn och hård vind. Desto behagligare var förutsättningarna i andra omgången där Varbergs BoIS tog emot Elfsborg, som rivstartade och skaffade sig en 2-0-ledning i paus. Mitt i andra halvlek gjorde Persson ett kvadrupelbyte, och en av de som äntrade planen var Simon Karlsson Adjei, ny från Jönköpings Assyriska där han gjorde 25 pytsar i Ettan föregående säsong – ett sent genombrott för 27-åringen, som passade på att presentera sig i Allsvenskan med sin reducering. Det blev dock tvåmålsförlust ändå, sedan Marohky Ndione gjort sitt andra mål för boråsarna i slutskedet. Samma 1-3-siffror stod på vallens tavla efter nästa match, som även den spelades på hemmaplan; Djurgården var klart effektivare och motsvarade favoritskapet i den halländska blåsten.

 

Efter den motiga starten har BoIS imponerat desto mer i de två senaste serieomgångarna. Stanisic, mittbacken som tröstmålat mot dom blårandiga på Jeans hörna, slog till igen uppe i Östersund när han nickade dit 2-1-segermålet efter Mörfelts inlägg. Baljan fullbordade en vändning efter att BoIS släppt in ett tidigt hörnmål, men replikerat innan paus då Moon skarvnickat i nät. Frisparkslyftningen som resulterade i 1-1 svarade Jean för.

 

Närmast kommer Varbergs BoIS från en av säsongens tuffaste uppgifter – Malmö FF på bortaplan. MFF tog tidigt ledningen efter en tilltrasslad situation framför August Strömberg i BoIS-buren, men Stanisic hade svar på tal – tredje målet för året knoppades dit ur första ytan efter vänsterhörna. Den här gången serverade inte Jean; brassen kom in i andra halvlek ihop med Karlsson-Adjei, sedan MFF dominerat den kraftigt och gått ifrån till tvåmålsledning. Två minuter efter det till synes avgörande 3-1-målet skakade just Jean och Karlsson-Adjei fram en väg tillbaka in i matchen, förstås via inlägg respektive nickavslut. Mörfelt, även han inbytt, var en fingertoppsräddning i 94:e ifrån att rädda skrällpoängen. Efter 2-3-förlusten i Malmö har BoIS således spelat in fyra pinnar på de inledande fem matcherna.

 

 

Truppläget: Keanin Ayer, Daniel Krezic, André Boman och Viktor Dryselius saknades mot MFF. Till hemmamatchen mot Hammarby, bara några dagar efter denna genomkörare, har Persson aviserat att han kommer ha nytta av sin 29 spelare stora trupp. Det återstår alltså att se i vilken utsträckning manskapet roteras. Tränaren är tillfreds med inledningen, men ser ett tydligt förbättringsområde inför nästa möte med ett förmodat topplag. – Vi är naiva, snälla och ärliga i egen box, säger han till klubbens sajt.

 

 

Kompis från förr: Utöver de redan nämnda, Jean och Mörfelt som ju gjort bra ifrån sig hittills, finns ju också Robin Tranberg med i BoIS centrallinje där han fått förtroendet från start på mitten tre gånger.

 

 

Se upp med: Fasta situationer.

 

 

Läs också: Jocke inför Hammarby (från boisfc.nu)

 

 

Foto överst: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS