toggle menu

Motståndarkollen: Vittsjö GIK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 månader sedan.

Nog för att Hammarby kommer ha med sig ett bra supporterfölje även till Vittsjö, men det går knappast att vara tillbaka i vardagen mer än att ha just detta nordskånska IP på programmet efter derbyfesten. Och tabellsexan Vittsjö bjuder knappast på någon storögdhet – detta blir deras absolut sista chans att få kontakt med tredjeplatsen. Här tar vi en titt på vad som hänt i gymnastik- och idrottsklubben sedan de vann med 1-0 på Södermalm i juli.

 

 

I motståndarkollen som publicerades i juli kan du läsa om Vittsjö GIK-klubbhistorik, deras aktivitet i vinterns övergångsfönster och den rödblå säsongen fram till Bajens hemmamatch. Inför mötet i denna OBOS Damallsvenskans tredje sista omgång ska vi naturligt nog istället titta på vad denna gymnastik- och idrottsklubb sysslat med sedan dess.

 

 

Säsongen sedan ”vårmötet”: Vittsjö höll nollan på Hammarby IP och på tilläggstid åsamkade man oss en av få riktigt tunga motgångar under vårsäsongen, som ju matchen hörde till även om den spelades i högsommarvärme. Tätt bakåt höll Vittsjö även i Skånederbyt mot Kristianstad, som var den sista matchen innan uppehållet. Då fick man emellertid inte utdelning framåt och drabbningen slutade således 0-0.

 

Under OS möttes Hammarby och Vittsjö igen, men i en 3-3-träningsmatch på Visingsö. När allvaret sedan tog vid igen återgick Vittsjö till den målsnåla trenden – 0-0 i Växjö. I nästa skånska uppgörelse var Rosengård numret för stort – 0-4-bortaseger för topplaget. Vittsjö studsade tillbaka och bärgade en meriterande 1-0-hemmavinst mot Eskilstuna United, där defensiva klubbikonen (snart 200 seriematcher) Sandra Adolfsson blev matchvinnare.

 

Fernanda Da Silva, som avgjorde mot Hammarby, gav därefter Vittsjö ledningen borta mot Djurgården – som vände med två snabba mål kring paus. Förra HIF-anfallaren Clara Markstedt räddade dock poäng mitt i andra halvlek – 2-2. Uppe i Piteå var släkten sedan värst – Da Silva, tidigare i PIF, fick efter ett mycket besynnerligt straffdomslut chansen att göra 1-1 från elva meter med kvarten kvar. Hon gjorde inget misstag; ytterligare ett rödblått bortakryss.

 

Vittsjö kommer inte att medverka i Svenska Cupens gruppspel kommande vårvinter. Det gör istället Elitettan-mittenlaget Jitex, som vände och vann med 2-1 hemma i Mölndal. Dock kommer Vittsjö närmast från två riktiga allsvenska styrkebesked. Da Silva slog till med sin sjätte balja för säsongen mot Linköping. Utökade gjorde sedan Nellie Persson och Elisabet Klinga, och 3-0 stod sig. Och antagligen avgjorde Vittsjö guldstriden förra helgen, då laget lyckades hålla Häcken stången på Hisingen och ta med sig 0-0 och en pinne hem. Signifikativt för lagets defensiva styrka – 16 insläppta på 19 omgångar – medan blott 18 pytsar framåt förklarar varför Vittsjö har sex poäng upp till CL-platsen.

 

Viktiga Polkinghorne som förlängt kontraktet med 1+1 år (Henric Wauge)

 

Sommarövergångar: Vittsjö lånade inför hösten ut anfallaren Paulina Nyström till Eskilstuna United. Danskt landslagsmeriterade backen Mie Leth Jans är förlorad då hon är klar för spel i Perth Glory – men först efter att säsongen i Sverige avslutats. Puts väck omgående är däremot Emily Gielnik – Aston Villa köpte i september loss den australiensiska landslagsanfallaren, som varit en pålitlig pjäs sett till såväl offensiv fysik som målleverans.

 

In i laget har Klara Nyberg kommit, men F17-landslagskaptenen som värvats från Division 1 och Själevad har ännu inte debuterat allsvenskt. Viktiga förlängningar har den senaste tiden också gjorts – med kanadensiska keepern Sabrina D’Angelo, och nu på fredagen med australiensiska backveteranen Clare Polkinghorne.

 

 

Truppläget: Ingen i hemmalaget är avstängd. ”Lisa Klinga och Julia Tunturi har varit lite frågetecken under veckan och vi beslutar kring deras medverkan på den matchförberedande träningen”, berättar tränare Robert Bergström för klubbens sajt.

 

 

Kompisar från förr: Markstedt, förstås. Och i skånskornas trupp finns även Filippa Wallén, som ju försäsongsmatchade med Bajen.

 

 

Se upp med: Det vore ingen bra idé att bjuda Da Silva på utrymme.

 

 

Läs också: Inför Hammarby (från vgik.se)

 

 

Foto överst: Peter Jonsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS