ANNONS

Nigeriansk kvartett på lån till Hammarby

Av Love Gustafsson, Publicerat för 1 månad sedan.

Fyra spelare från Nigeria ansluter till Hammarby på ett halvårslångt lån. Kvartetten kommer inledningsvis att träna med samarbetsklubben IK Frej för att bekanta sig med den nya fotbollsmiljön.
– Det är fyra spelare vi ser en stor potential i som mycket väl kan ta klivet in i A-truppen under våren, säger Jesper Jansson.

 

Hammarby har via Jesper Jansson och inte minst chefsscouten Mikael Hjelmberg under många år byggt upp ett kontaktnät i Västafrika, och under senaste besöket i Nigeria fick duon upp ögonen för de fyra spelare som nu ansluter till Årsta IP.

 

 

Det rör sig om (se bilden ovan, från vänster) forwarden Miekam Womene Zuokemefa, offensive innermittfältaren Olatomi Alfred Olaniyan, centrala mittfältaren Oluwatobi Samson Abimbola och yttern David Akpan Ankeye – samtliga 18 år gamla.

 

– Det är fyra mycket intressanta spelare som vi tar in på lån med option. Vi ser som sagt stor potential i dem, men man ska vara medveten om att det kan ta sin tid att komma in i en helt ny kultur, både vad gäller det fotbollsmässiga och det sociala, säger Jesper Jansson, och fortsätter:

 

– Just omhändertagandet av de här unga spelarna är centralt, och något vi lägger mycket planering och resurser på. Vi har ett inarbetat sätt, och vår player manager Wadda Tamimi, tillsammans med team manager Atena Gerontidou och Mikael Hjelmberg gör ett stort jobb ur det avseendet. Det här följer samma upplägg som vi haft med Aidoo, Hudu, Odilon och Amoo, vilket ju gett goda erfarenheter för såväl spelarna som klubben.

 

Mikael Hjelmberg som gjort flera resor till Nigeria, Ghana och Elfenbenskusten har alltså jobbat nära med de spelare som kommit till Hammarby.

 

– Vi har med åren byggt upp väldigt bra relationer med ett par akademier och andra personer runt fotbollen i Västafrika. Nigeria har en folkmängd motsvarande den i Brasilien, och väldigt många lovande fotbollsspelare. Nu har vi ett så pass stort och etablerat kontaktnät att vi har möjlighet att ta hit deras mest talangfulla spelare. I Brasilien kommer vi väldigt långt bak i kön, säger han.

 

Vad är det då för spelartyper Hammarby får in? Mikael Hjelmberg berättar:

 

– Womene är en välväxt, smart forward med ett imponerade rörelsemönster. Han kommer från Aweskim Academy tillsammans med Oluwatobi som är en innermittfältare med stor arbetskapacitet och är en riktig attitydspelare. Olatomi, som kallas Agüero, är en offensiv innermittfältare som var Amoos radarpartner i det nigerianska U17-landslaget. Han har en låg tyngdpunkt och är mycket spelskicklig. Han kommer från Sido Academy, samma akademi som Amoo, tillsammans med Apkan som är en stor, avig ytter. De sistnämnda två spelarna var i stort sett klara för en större europeisk klubb, men valde alltså att komma till oss istället, och det säger väl en del om det rykte vi byggt upp.

 

Varför föll valet på just de här spelarna?
– Utifrån spelarnas positioner och egenskaper så följer vi den strategi vi lagt, och vi får nu ett gäng spelare i samma ålderskategori med extremt hög klass. Vi har ju redan Oliver Dovin, Aimar Sher, Mayckel Lahdo, Akinkunmi Amoo, samt Ludvig Svanberg och Joe Mendes som är födda just 2002. Det är en blandning av spelare från vår egen akademi som kompletteras med spelare utifrån, helt perfekt och precis som vi vill ha det.

 

Kvartetten gjorde ett första träningspass med IK Frej på onsdagen, och följs naturligtvis nära av A-lagets ledarstab.

 

– Som sagt, det kan ta sin tid att komma in i vår fotboll, men vi har självklart tagit hit dem med ambitionen att få in dem i A-laget på sikt, och det har vi gott hopp om att lyckas med, avslutar Jesper Jansson.

 

Foton: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments