Nygren ordnade urstark bortapoäng i 93:e

Av Mattias Jansson, Publicerat för 9 månader sedan.

Årets söderbönor kunde inte ha visat sig från en mer rättvisande sida för SVT-publiken, än i 2-2-mötet med Allsvenskans defilerande etta, stjärnspäckade Linköping. Bajen kom tillbaka två gånger om, med 44.32 och 92.33 på uret. Och faktiskt hade Hammarby rent av kunnat vinna – Julia Zigiotti tvåfotades ner av LFC-målvakten kort innan hon spelade fram vid Alma Nygrens 2-2-eufori.

 

Att matchreferat publiceras lite sent kan bero på olika saker – i kväll var det helt enkelt svårt att slita blicken från de tigerrandiga målklippen, som tystade 1200 segervissa östgötar, i regnet på Linköpings Arena. Vid 21.30-snåret rapporterades det också om en Hammarby-supporter som inte ville lämna arenan, och fick hjälp av vaktmästeriet att komma på rätt köl, tillbaka mot Stockholm. Det är lätt att förstå vederbörande.

 

SVT satsar som bekant på att bevaka guldstriden i höst, där man sänder åtta matcher med topplagen inblandade. Man hade nog inte budgeterat med att gänget som har seriens tajtaste truppbudget skulle sno premiärshowen fullständigt, och bandbreddsbudgeten höll heller inte för trycket från Bajenland. Troligen önskar man, med LFC i ensamt majestät där uppe, att det istället fokuserats på Hammarby. Visst är man färgad av dagens drama, men nog har klubben också alla möjligheter att bli ett lokomotiv även på damsidan. Nya Kanalplan utan amerikansk fotboll-planlinjer och läktaravspärrningar står strax färdig – flickakademin likaså.

 

Men åter till presens. Söderbönorna tog sig tillbaka i slutet av båda halvlekarna. Målmässigt, alltså. För spelmässigt var man där i 94 minuter. Bajen agerade mycket kompakt och gav inte LFC några luckor. HIF fyllde lika samlat på framåt, som när Madeleine Tegström vann bollen åt Frida Sjöberg fem minuter in, men då liksom under hela den första halvtimmen fick man inte till de där näst sista passningarna i omställningarna. Inledningen var alltså bra, och hemmalagets 1-0-mål i 11:e försmädligt. Jonna Anderssons inlägg snuddade vid Tove Almqvists hårsvall – varken direkt i mål eller med någon riktningsförändring, och det ställde Emma Holmgren helt.

 

Planenligt, tyckte nog hela fotbolls-Sverige. Hammarby brydde sig föga, och höll sig till sin egen matchplan, med en disciplin som ju gett riktigt starka resultat mot topplagen. Amanda Johansson stod i vägen för Marija Banušićs skott halvvägs mot paus. Holmgren stod i vägen när en vänsterhörna nickats i hennes vänsterstolpe och klarade riktningsförändringen på returen med en fotparad, när Bajens sommarsålda Anna Oscarsson som startade för LFC nöp till. Två chanser, visst, men det skulle dröja länge innan Linköping åstadkom särdeles mycket mer än så.

 

Med 17 minuter kvar till vilan var Julia Zigiotti stark mot vänsterbacken vid hörnflaggan. Filippa Angeldahl kysste som vanligt bollen – och visst blev det, som vanligt, farligt. Alexandra Lindberg var nära ett nytt hörnmål, men nådde inte över Cajsa Anderssons näve.  Vid andrabollen var det nog frestande för Tegström att dra till, men hon hittade tillbaka ut mot Angeldahl, vars inlägg nickades av Murielle Tiernan från nära håll. Amerikanskan fick inte ner avslutet tillräckligt, men Bajen tog över helt – i 35 minuter.

 

När HIF väl hotade konkret i offensiven blev LFC genast betydligt mindre sturskt, snudd på passivt – det är tydligt att många, på förekommen skalp-anledning, har respekt för Hammarby i år. Närmast en kvittering var Zigiotti, efter att Holmgren snabbt satt igång spelet till Angeldahl för vidarebefordran. Cathrine Dahlströms högerinlägg peggade Julia upp. Bolltouchen när man ska börja trixa, ni vet. Volleyn smet tätt utanför första krysset. Angeldahl hade även möjligheten att dra till (från det läge där målskörden kunnat tredubblas i år om ribborna varit på hennes sida), men utan att få träff. Det fick däremot Frida Sjöberg – Elitettans interna måldrottning slog till med årets första i 45:e, rakt upp i krysset, efter att ha tråcklat åt sig halvdistansläget i kamp med tre hemmabackar.

 

Lite att grubbla över för serieledaren, som heller inte gjorde något färdigtänkt intryck efter pausvilan. Alma Nygren ersatte Tiernan och skulle så småningom bli poänghjälte, men gotländskan åstadkom mer än sin första allsvenska strut. Tegström dominerade andrabollsspelet och Zigiottis distansskott fem minuter in fräste utanför, medan Angeldahl tvingade Cajsa Andersson till en stark räddning efter fina kombinationer med Frida Sjöberg och Olga Ekblom, ytterligare fem minuter in.

 

Sejde Abrahamsson var tillbaka bredvid Lindberg efter sin avstängning. Och det var välbehövligt – Helén Eke vikarierade ju där med den äran mot Eskilstuna senast, men var nu krasslig. Abrahamsson var dock väl artig mot Oscarsson, när hon brutit vid mittlinjen och tagit med bollen i fart, men spelade den över sidlinjen då polaren blivit liggande utanför spelet. Mittlåset spred trygghet, men sattes länge på få prov.

 

Men just efter att Zigiotti försökt placera in ett distansskott, bytte LFC in Lina Hurtig och Kosovare Asllani, i 64:e. Landslagsduon fick fart på Linköpings offensiv och när målet dessutom kom snabbt kändes det genast tungt. Zigiotti hade volleymissflyt i dag – den egna satt ju inte, och vid Asllanis hörna gick rensningen på uppstuds i gapet på det norska landslagets centrala påläggskalv. Holmgren hann inte flaxa till vid Frida Maanums praktvolley. Vackert, och troligen blir det Årets Mål i november, men lika surt som första LFC-målet – en halvdan undanspark får ju normalt inte sådana följder.

 

Hammarby var skärrat och Holmgren motade en lyftning i stolpens utsida minuterna senare, men man återfick kollektivt fattningen lika snabbt. Forceringen som gav Rosengård konstgjord andning och Bajen luft friskare att andas, i tabellens intressanta regioner, imponerade. Olof Unogård bytte inte för bytenas skull – det räckte ju bra med Nygren.

 

Och målet föregicks alltså av flertalet HIF-lägen. Filippas flytt av frisparken med tio kvar fick både hemmapublik och LFC-spelare ur balans, även om den inte resulterade, och fast nästa slogs i muren. Cathrine försökte på volley och Linköping slog ifrån till inkast. Sejde nickade hörnan Frida ordnat åt Filippa, men utanför. Skotten ven kring LFC-målet, och enda plumpen var Madeleines inläggsbrytning på egen arm, men hon vann inget på handsen och domarna friade. LFC-keepern vann förvisso heller inte mycket på sin tvåfotskapning av Julia i 91:a, då skottet hunnit avlossas utanför, men detta var betydligt mer av en straffsituation.

 

Med en minut kvar av de tre tillagda gick Asllani ner mot vänstra hörnflaggan för att döda tid. Det hade hon inget för. Hammarby avväpnade PSG- och Manchester City-hemvändaren, och Zigiotti hade borstat av dammet – LFC hängde inte med när hon nåddes av Angeldahls djupledsboll, och i boxen var Nygren hetast. Hon fläkte sig framför bevakningen och fick dit 2-2, lågt invid första stolpen. Målet och resultatet har såklart gett eko även utanför landets gränser, men än mer stärker det nog Bajen-gruppen ytterligare, när ännu en uppoffrande och slipad insats gett utdelning.

 

Statistik, LFC-HIF 2-2 (1-1):
Avslut totalt 11-12 (7-5)
På mål 7-5 (5-2)
I målram 2-0 (1-0)
Hörnor 4-4 (2-1)
Frisparkar 8-4 (5-0)
Offsidelöp 2-1 (2-0)
Kort –
Publik 1235

 

Ytterligare matchfakta finns här.

 

Köp biljett till Bajens sexpoängsmatch mot KIF Örebro nu på lördag 15.00, på den här länken!

 

Arkivfoto: Peter Jonsson

Banner 600x600
VM-Tele2-600x600
Synsam_mob1
CarglassHammarby-600x600
UNW_Boxbanner
Boxbanner_Grill
Hammarby matchtröja Vår 2018-600x600-Swedish
Sefina_Banner_HB_600x600_VIB
Silja_hammarby_generic_600x600
Jämtkraft_mob
24889_Hand_in_hand_600x600_px_variant1_
boxbanner2
Banner_Gatti
600x600 Boxbanner
Banner-600x600
webb_kvadrat_600x600
Banner 600x600
Banner_2
HeForShe_mob
enskede600x600
Kvadrat 600x600 Eventpaket
interbus
Valt Bajen_600x600_hammarby.se_square

ANNONSER

Comments

comments

600x600 Boxbanner

ANNONS