toggle menu

Nytt mardrömsslut på Tunavallen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Som i förra omgången mot AIK slutade kvällens bortamatch mot Eskilstuna United oavgjort, och den här gången var det nästan ännu bittrare. Emilia Larsson hade ordnat ett fint och då välförtjänt ledningsmål i första halvlek. Men efterhand kroknade HIF och mot slutet av andra, då Loreta Kullashi haft två ramträffar, drog Helén Eke dessutom på sig två gula på fyra minuter. Vaila Barsley nickade slutligen dit 1-1 via stolpen. – Vi kommer inte riktigt upp i nivå i spelet med boll, menar tränare Pablo Piñones-Arce.

 

Det var ett redan inför avfärd lite stukat Bajen som tog sig till Eskilstuna för att ta revansch för cupnederlaget i mars. Eskilstuna United gick ju vidare ända till final mycket tack vare Emma Holmgrens straffräddning mot sin förra klubb. HIF fick använda Elsa Karlsson på en ovan högerbacksposition i krassliga Hanna Lundkvists frånvaro, men det var knappast där det brast i dag, tvärtom. Heller egentligen inte via Emma Janssons vikariat bredvid Hanna Folkesson på innermittfältet, då även Hjelm stannade hemma med symptom. Men ”Folke” tvingades utgå redan innan paus och till slut blev det för tufft att hålla emot.

 

För HIF hade en ganska välförtjänt ledning att försvara efter första halvlek. Två tidiga dubbelhörnor med precis samma utfall hade kunnat resultera – June Pedersen såg ut att söka nätmaskorna från höger men Holmgren tippade till vänsterhörna och därifrån sökte Emilia Larsson bortre krysset direkt vilket var nära att lyckas vid andra försöket.

 

Istället var det en fin kombinationsattack som gav grönvit ledning. Efter en kantfrispark för Eskilstuna fick Bajen undan bollen med viss möda, och Janogy sparkade den rakt högt ur farans riktning. Efter att hemmalagets nyvärvade norska Noor Eckhoffs nedtagning runnit ifrån henne, så såg Janogy möjligheterna som öppnade sig. Hon pressade sig förbi nästa motståndare och släppte ut bollen till högerkantens Ellen Wangerheim i rätt ögonblick. Lika vältajmat var 16-åringens inspel – mellan två försvarare och till Emilia Larsson, som tog sig in framför Elise Stenevik och behärskat tryckte ner bollen tillbaka vid målvaktens första stolprot.

 

Så långt var Hammarby numret större än sörmländskorna, som roterade en smula efter att ha spelat cupfinal i veckan. United hotade enbart via omställningar i halvleken, men det är för all del också ett slags anfallsspel, och en gren det blåklädda laget visat att man behärskar hittills i år. Ett första läge tog sig Ngozi Okobi till med 27 minuter på uret, när hon skar in från sin vänsterkant och tvingade Anna Tamminen till en fingertoppsräddning. Sju minuter senare låg hon också bakom nästa kvitteringschans. Eva Nyström bröt den VM-meriterade nigerianskans inspel – men bollen fastnade och dök upp helt rätt för Loreta Kullashi. Fjolårets allsvenska elvamålsskytt nöp till från tre meter, men Tamminen hann på något sätt reflexrädda.

 

Bajen hade det också stundtals svårt i insparksfasen; innermittfältarna sattes i trångmål vid de korta uppspelen. Vid en sådan situation, i 38:e, ställde Folkesson till det för sig. Kullashi drog nytta av en felpassning som såg helt obegriplig ut men fick sin förklaring. ”Folke” tog sig tillbaka i situationen och bröt, men hon sprang inte rent på hemvägen – och stapplade av kortlinjen i smärtor. Ellen Gibson drog direkt på sig tröjan och pausvisslan blev ljuv musik för allt mer tröttkört Hammarby.

 

 

Eskilstuna spetsade till laget inför andra halvlek, då Amanda Nildén som startat cupfinalförlusten och finska landslagsanfallaren Kaisa Collin byttes in. Bajen höll i 50:e på att få styr på en omställningskombination, inte olik den som resulterade i 0-1, och 0-2 på tavlan hade onekligen betytt något så som de avslutande 45 utvecklade sig.

 

Det blev nämligen en enda blå chanskavalkad. Tio minuter in tog Kullashi emot ett instick från höger och lade bollen tillrätta för sitt vänsteravslut – rakt i Tamminens ribba. Returen hamnade hos Nildén som fick för mycket fot under sin halvvolley, ur ett ännu bättre läge. Tre minuter senare var Kullashi igenom, men Karlsson hängde på och lyckades fläka sig i vägen för avslutet. Snart gjorde Hammarby vad man kunde beträffande bänkkraft. Helén Eke och Frida Thörnqvist avlöste Pedersen och Nina Jakobsson.

 

Det fortsatte emellertid likadant – med ytterligare Kullashi-lägen. Med 70 minuter spelade vek hon in och sköt decimetrar utanför Tamminens högerstolpe. Då kvarten återstod trippade hon in i straffområdets vänstra hörn och böjde sitt avslut mitt i bortre stolpen. Strax efter denna Kullashis andra ramträff, vid nästa blå framstöt, uppstod en märklig situation då Eke skulle täcka ut en boll till inspark. Fanny Andersson, som nyligen delat ut en eftersläng utan åtgärd mot just Eke, tog sig för ansiktet – och efter en längre betänketid landade domarteamet i gult kort för Bajen-backen samt blå frispark.

 

Hammarby fredade sig med alla upptänkliga medel, några av dem otillåtna, som Ekes sena satsning mot forna lagkamraten Anna Oscarsson. Där hade domaren inget annat val än att dra upp hennes andra gula kort och HIF fick slutföra matchen med tio spelare. Ändå var Bajen en fördel av boll-bedömning ifrån ett två mot ett-läge där drabbningen kunde ha stängts.

 

Korten fortsatte att hagla, flera byten gjordes, spelet var stoppat i över två minuter vid palavret kring Ekes första varning – och ska man se på slutskedet ur motståndarnas perspektiv var tre tilläggsminuter synnerligen snålt. I den första av dessa hade Kullashi en offsideboll inne, och Tunavallens AFC-måltuta fick stekas. Rätt hittade däremot Vaila Barsley. Den shetlandsbördiga backveteranens nick, tre sekunder in i minut 94, smet in – den här gången hade Tamminen inte hjälp av sin målram; bollen studsade stolpe rakt in i en andra mardrömsupplösning på arenan denna vår.

 

 

Pablo Piñones-Arce summerar 1-1-bortamatchen så här:
– En bra inledning på matchen där vi också tar ledningen genom en bra omställning. Sedan känns det som att vi inte riktigt kommer upp i nivå i spelet med boll. Varför det blir så får vi ta och titta på i analysen.

 

– Ibland är det så att spelet inte riktigt sitter, men då får man göra jobbet ordentligt, och det är fantastiskt att se hur spelarna verkligen tar ut sig i kväll. Oturligt med ett insläppt mål i matchens sista sekund, för i kväll är spelarna värda så mycket mer, om vi bara ska se till hur vi tar ut oss och gör en hundraprocentig arbetsinsats.

 

 

Matchfakta finns här.

 

I nästa omgång tar Bajen emot Djurgården på Hammarby IP. Derbyt spelas kommande lördag klockan 14.00.

 

 

Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS