10 september 2023

Oglamorös och skön derbyvinst gav tätkänning

Djurgården var precis som i vårderbyt på Olympiastadion nära att lugga favoriten Hammarby på poäng – och den här gången gjorde dom blårandiga ordentlig match av drabbningen utan hjälp av något rött kort. Dessutom behövde Bajen ett självmål för att framemot paus få hål på ett sommarfönster-stärkt DIF. Samtidigt tar man onekligen hellre poängen än en klockren insats, och dagens tre pinnar innebär att HIF nu leder jakten på Häcken.

Henric Wauge

Då lagen gjorde entré inför 12 830, den näst högsta damallsvenska publiksiffran genom tiderna, var det förstås i princip helt och hållet grönt och vitt på läktarplats – med ett tvåstegstifo som både blickade åter på det smått klassiska vårderbyt och också skulle visa sig vältajmat för höstmötet. Men nog ska bortaföljet också nämnas, då det med blårandiga mått mätt steppats upp en smula jämfört med föregående möten. Styrkeförhållandena mellan trupperna må ha jämnats ut något då mittfältskreatören Sessy Åsland och Roma-värvade mittbacken Beata Kollmats, men underströks ändå då Hammarbys VM-spelare hyllades efter att laguppställningarna lästs upp – och även huvuddomaren hyllades.

På planen öppnade däremot Djurgården respektlöst i sensommarvärmen. Kyra Cooney-Cross var tillbaka på innermittfältet och Emma Westin som behöll sin plats i elvan fick flytta tillbaka ut till höger, men australiensiskan och Julia Roddar hade svårt att få grepp om denna del av planen – kanske delvis för att Roddar drog på sig ett tidigt och lite tufft dömt gult kort.

Vi fick ett uppehåll kvarten in då DIF sökte Hayley Dowd med inlägg från vänster – Eva Nyström trängde den amerikanska anfallaren men fick Anna Tamminens höft rakt i nyllet. Mittbacken kunde spela vidare, men försvarsmässigt agerade Hammarby stundtals yrt, med sjabbel i egen box. Ett sådant gav med 24 minuter på uret Åsland läge att nypa till, ett hårt halvdistansskott som gick till hörna via Tamminens näve och ribban.

Ellen Wangerheim hade ordnat en varning på Matilda Plan i matchinledningen, men då Bajen lite från ingenstans tog ledningen, så var det visserligen efter ett snabbt och fint anfall och med just de två spelarna involverade – men turligt. Vilde Hasund satte fart på bollen och då Jonna Andersson på ett tillslag piskade in den från sin vänsterkant sökte hon Wangerheim. Bortakaptenen skulle bryta, men det ville sig inte bättre för mittbacken än att hon styrde dit 1-0 i egen bur. Tungt för ett bottenlag, förstås – desto skönare för ett gäng som i kraft av målet och Kristianstads parallella seger skulle kliva upp på andra plats.

Särskilt förlösande kan man dock inte påstå att ledningsmålet blev. Under perioden dessförinnan var det nog en och annan på läktarplats som gärna ville att pausvisslan skulle ljuda, så att Hammarby fick en kvarts surr på sig för att få bättre kontroll på matchen. Hasund bjöds visserligen på ett gratisläge då några sekunder återstod av matchens första trekvart, efter att ha fått ett uppspel i gapet, men då styrdes skottet tätt utanför.

Kenta Jönsson

Spelmässigt blev det inget direkt lyft till andra halvlek, men nog var andrabolls- och duellspelet betydligt uppskruvat jämfört med vad vi dittills sett. Och ett något bättre lugn med bollen infann sig, vilket också gav ett par nästanlägen till ledning. Ett tidigt uppspel från Nyström fångades sånär upp av Wangerheim, som istället kolliderade med Katelin Talbert, nyförvärvet i bortamålet. Westin svarade för en fin räd på sin högerkant där bollen i sista momangen bröts till hörna, där det blev rörigt efter Anderssons lyftning.

Nästa hörna, med halvtimmen kvar, låg Hasund och Andersson bakom. I avbrottet innan den slogs ersattes Wangerheim av Vinberg – som omgående fick på ett avslut då hon nådde högst på Cooney-Cross serve, men nickade en bit utanför. Mitt i halvleken tog sig en annan inhoppare, Djurgårdens offensiva Tilde Lindwall, också till ett fint läge i sin första aktion med bollen. Åslands svepande boll gav ett fritt avslutsläge, om än från ganska snäv högervinkel, där Tamminen avkrävdes en parad.

DIF vaskade fram flertalet hörnor och då känns det ju aldrig helt hundra på förhand, i uddamålsledning, men Hammarby försvarade sig väl på dessa. Och med ungefär kvarten kvar att spela tog man sig till två möjligheter där matchen kunde ha punkterats. Hasunds fina aktion till vänster satte Vinberg i inläggsläge där bollen slogs precist mot Westin, men där försvarande Ebba Hed lyckades avstyra. Strax därefter stod inbytta Smilla Vallotto för ett bra pressarbete varpå Vinberg nöp till direkt – träffen var bra, men inom räckvidden för Talbert som fladdrade till och räddade.

Mot slutet fick blåränderna till en skaplig forcering, med ytterligare ett par hörnor. På en av dessa kom också en nick tätt över från Kollmats, som en sämre dag hade kunnat smita in. Ellen Gibson hade bytts in ihop med Vallotto och gjorde sitt för att störa gästernas rytm på mittplan, och då fyra minuter återstod kom även Smilla Holmberg och Sara Kanutte in. 16-åriga Holmberg lyckades i princip med allt under sitt inhopp, även om den tydligaste uppgiften var att gå mot hörnflaggan, och Hammarby kunde hålla undan till tre oerhört viktiga derbypoäng.

Mattias Saaranen

I nästa omgång, nu på lördag, väntar IFK Kalmar på bortaplan. Boka din bussresa på denna länk! Sedan följer ett landslagsuppehåll och därefter är Hammarby tillbaka på Kanalplan, där Uppsala kommer på besök den 1 oktober. Biljetterna släpps under morgondagen.

Foto överst: Bildbyrån

Nyheter

Dam