ANNONS

Oglamorös och viktig trepoängare mot Varberg

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 månad sedan.

Ingen som läser detta har missat att Bajen hade en trend att vända – efter tappad ledning i Borås, en slät derbyfigur och de där tidiga utvisningarna med straffar på sistone. Bajen startade med tre allsvenska startdebutanter, och tog ner Varberg på jorden efter nykomlingens starka inledning i högsta serien. Vi fick visserligen inte se någon champagnematch, snarare en ”no play, just win”, och det kan ju vara nog så skönt.

 

Med poäng i Malmö, 3-0-seger på Olympia och 3-1 i El Gekåsico mot grannen Falkenberg i bagaget var det en rätt så kaxig busslast grönsvarta hallänningar som styrde färden mot Johanneshov och bortamöte med ett haussat men smått skakat Hammarby. I avstängde Richard Magyars och förkylde Mads Fengers frånvaro startade Kalle Björklund för första gången i en allsvensk match, precis som innermittfältets Aimar Sher och Dan Sahlin-karriäristen Gustav Ludwigson. BoIS svarade med tre tongivande sydafrikaner samt en ivorian födda 2000 och öppnade med att pressa David Ousted till trångmål.

 

Hammarby piskade å sin sida in hårda inlägg från höger och vänster med gott om påfyllnad i boxen, men utan att hitta rätt adress. Anton Liljenbäck såg snart sin chans att testa den nya jättetydliga handsregeln, då han med uppenbart uppsåt tåade upp bollen på Dennis Widgrens arm i straffområdet, och sedan vrålade i kör med resten av bortaelva samt bänk. Närmre än så var egentligen aldrig Varberg att ta poäng i den här matchen, trots att 80 minuter återstod och att tillställningen bara skulle bjuda på en balja.

 

Fem minuter senare höll vi på att sätta kaffet i vrångstrupen. Rysk-svenske Alibek Aliev, som tillhört självaste CSKA Moskva men efter utlåningar till finska ligan representerat GAIS, Örgryte, Dalkurd de senaste fyra åren (med sju Superettan-mål som facit) förevigade sig i ett allsvenskt matchprotokoll. Anfallaren hoppade in i Ousteds ansikte och belönades med gult kort. Knappa halvtimmen in fick Bajen fram matchens första skarpa avslutsläge. Muamer Tankovićs pressade högerhörna skapade oreda i målområdet; Björklund försökte nicka och fick tag i andrabollen, men utan att hinna få riktning på ett högt avslut.

 

Tre minuter senare låg kulan ändå i nätmaskorna hos bortakeepern August Strömberg, efter ännu en vunnen motläggsboll kring straffpunkten. Widgrens vänsterinlägg ville Ludwigson nickavsluta på, men utan att nå ända upp – istället studsade bollen välvilligt tillbaka och en föga gladiatormässig men likväl effektiv tåpaj senare var 1-0 ett faktum.

 

Slutminuterna blev, med denna matchs mått mätt, sedan späckade. Kalle lyckades ta sig tillbaka på rätt sida i en vansklig duell mot Tashreeq Matthews, som värvades av Dortmund så sent som hösten 2018. Alexander Kačaniklić tvingade Strömberg till en riktigt svettig räddning upp mot krysset. Sher tog ett taktiskt riktigt gult då han hindrade en kontring. Och så plockade Strömberg till synes oförklarligt upp en hemåtpassning varpå Tanković petades till ett skott tätt över.

 

Bildbyrån

 

Särskilt mycket konkret i avslutsväg hade Hammarby alltså inte åstadkommit innan vilan, men spelövertaget hade varit kompakt, med 76 procents bollinnehav och ett stort antal nästanlägen. Samtidigt hade BoIS fått springa oerhört mycket och gästerna orkade inte hålla uppe den bitvis frenetiska återerövringen från första akten. Jeppe Andersen avlöste Abbe Khalili bredvid Sher inför de avslutande 45, som höll på att inledas med ett 2-0-mål. Ludwigson växelspelade med ”Mujo”, som rann igenom till vänster men inte fick sitt direktavslut innanför målramen.

 

Kvarten in kom inte bara en tredubbel förändring i Varbergs manskap på planen, utan också en skillnad i attityd. Gröndal-bördige Joakim Lindner, som Superettan-spökat mot Bajen iklädd diverse klubbfärger, lyftes upp som släpande target och vann omgående en luftduell. Som av en händelse träffade Liljenbäck återigen Widgren med följande handsrop, den här gången högst ofrivilligt; Hammarby-backen såg ut att rädda hallänningarnas farligaste avslut med axeln.

 

Sher, som i likhet med de andra debutanterna visat att han har på denna nivå att göra, avlöstes mitt i halvleken av Darijan Bojanic. Vi fick varken se honom iscensätta någon speciellt giftig hemmaomställning, eller se bortalaget forcera på allvar. Vid ett exempel på det förstnämnda var Paulinho alldeles för osjälvisk, fri från mittcirkeln. För det sistnämnda var det möjligen noterbart att Varbergs keeper flyttade upp i och kring offensivt straffområde redan i 89:e istället för att, som brukligt, pliktskyldigt sprinta upp vid en hörna i 94:e. Till slut kunde vi i alla fall räkna hem en oglamorös men rättvis och en smula befriande trepoängare.

 

 

Foto överst: Therese Back

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS