1 juni 2023

Ordförande har ordet: “Tillsammans ska vi verka för att vända på utvecklingen”

Annons
banner
Annons
banner

Det andra kvartalet lider snart mot sitt slut och jag vill ta tillfället i akt att ge en uppdaterad rapport kring läget i klubben.

Kära bajare,

Jag vill skriva några ord om läget i klubben, nu när vi närmar oss sommaruppehållet. Jag vet att det finns många tankar och känslor främst vad gäller herrlagets resultat i Allsvenskan, där vi än så länge inte lyckats uppnå de prestationer som vi alla förväntade oss inför säsongen. Vi är fullt medvetna om situationen och vi är inte nöjda. Vi vill mer, ingen inom klubben känner något annat, och tillsammans ska vi verka för att vända på utvecklingen.

Vi kom in i den här säsongen med bättre förutsättningar än någonsin – ekonomiska, organisatoriska och sportsliga. Trots en relativt stor spelaromsättning i vinterfönstret lade ett extra långt träningsläger grunden för ett bra spel, som tog oss till semifinal i Svenska Cupen och en bra premiär i Allsvenskan. Det finns ingen enskild faktor som är orsaken till att det därefter gått trögare för laget spel- och poängmässigt. Som vår lagkapten Nahir Besara uttryckte det, i en intervju efter senaste matchen, så handlar det mycket om att se oss själva i spegeln och hitta tillbaka till vad som är Hammarby. Från styrelsens håll handlar det om att ge den sportsliga ledningen de bästa förutsättningarna för att kunna råda bot på en negativ trend. Just nu handlar det om att lägga långsiktiga mål temporärt åt sidan och på kort sikt fokusera på att hitta tillbaka till vårt spel och vinna matcher. Det gör vi genom att ge truppen, vår chefstränare och den övriga sportsliga ledningen vårt fulla stöd och skapa bästa möjliga förutsättningar.

Med det sagt arbetar vi parallellt med nästa steg i vår sportsliga vision och tittar på hur den sportsliga ledningen framöver ska se ut. Vi har sen tidigare en grundläggande strategi om att den sportsliga kontinuiteten ska kontrolleras av klubben och inte ligga hos enskilda individer. Arbetet har pågått ett tag, men har intensifierats efter Jesper Janssons uppsägning. Vi kommer att presentera vad vi landat i, vilka positioner och personer som tar rodret för herrlagets sportsliga organisation allt eftersom vi kan. Vi har en långsiktig strategi som vi tror på, som tagit oss väldigt långt på några få år, och den ska vi fortsätta att förfina och vidareutveckla.

I sommar går vi in i ett nytt transferfönster och även här är det viktigt att inte bli för impulsiv som klubb. Det kan såklart bli några spelarövergångar både in i och ut ur klubben och den sportsliga ledningen gör kontinuerligt analyser av vad som eventuellt saknas i befintlig trupp. Men med det sagt kommer vi precis från två transferfönster med ganska hög spelaromsättning för herrlaget och nu handlar det mycket om att bygga på kontinuitet och förtroende. Vi har en otrolig potential i befintlig trupp och vi ska inte sluta tro på den för att vi stött på några initiala motgångar.

Det är också viktigt att se på klubben i stort. Vi har ett damlag som både ligger i den damallsvenska toppen och som ska spela final i Svenska Cupen nästa vecka. HTFF går som tåget i sin serie och majoriteten av våra akademilag är bland de bästa i landet. Klubben mår som sagt bra och det är viktigt att inte drabbas av panik när herrlaget temporärt har en kämpig period.

Slutligen vill jag bara uppmuntra alla grönvita supportrar att sluta leden och fortsätta stötta klubben i samma fantastiska utsträckning som ni alltid gjort. Även om det inte alltid syns utåt jobbar även vi i organisationen stenhårt för att Hammarbys framgångsrika utveckling ska fortsätta. Tillsammans är vi Hammarby och tillsammans tar vi oss an med- och motgångar. Vi ses på Nya Söderstadion och vi ses på Kanalplan. Forza Bajen!

Mattias Fri, ordförande i Hammarby Fotboll

Foto: Mattias Saaranen

Nyheter

Dam

Herr