P05-akademilagets David Pettersson pryder säsongskortet

Av Gustaf Granqvist, Publicerat för 5 månader sedan.

Vår kärlek till klubben, vår gemenskap och vår respekt förenar oss Bajare. Vi vill att alla ska känna sig välkomna när vi skapar nya minnen, men också att alla som är en del av Hammarby ska känna till vår historia.

 

Hammarby Fotbolls representeras av alla som spelar eller spelat för oss, från yngsta knatte, via våra grönvita hjältar i representationslagen och vidare till gårdagens spelare som idag är viktiga kulturbärare i klubben, på läktaren och i samhället. Därför pryds årets säsongskort av sex olika personer, alla med sin egen speciella plats i klubben, precis som varenda en av alla Hammarbyspelare.

 

Den fjärde profilen att presenteras är David Pettersson, som spelar i Bajens P05-akademilag.

 

Det är den första riktiga vinterdagen i Stockholm och snön har kopplat sitt, som alltid, något svaga första grepp om huvudstaden. I cafeterian vid Eriksdalshallen är det relativt lite liv och rörelse, trots den kommande handbollsmatchen som ska spelas senare under kvällen. Men vid ett av borden sitter David Pettersson, högerytter i Hammarbys akademilag P05. David tillhör den nya, kommande generationen Hammarbyspelare, men trots sin ringa ålder har han redan hunnit med en hel del innanför de kritade vita linjerna. Men framförallt är det hans tydliga drömmar och framtidsplaner som inspirerar.
– Mitt mål är att flytta utomlands tidigt. Så förhoppningsvis när jag är 17-18 så kan jag flytta till någon av de större ligorna, typ Premier League. Och så vill jag spela i Liverpool.

 

Det röda lagets emblem pryder baksidan av David smartphoneskydd och även om kärleken till det laget är ung, så ger typen av favoritspelare en genomgående och tydlig bild av vilken spelare som David själv vill vara och bli.
– Arjen Robben var min stora idol tidigare, men han är lite gammal nu. Nu är det typ Leroy Sané i Manchester City. Men Kylian Mbappé är min största idol.

 

När David sedan ska beskriva sig själv som fotbollsspelare märks likheterna med hans förebilder. Mbappé slog igenom stort som en snabb och orädd tonåring med en bra spelförståelse och ett öga för mål. Många kände igenom honom redan som en av de bästa anfallarna i Ligue 1, medan majoriteten fick se honom vara en avgörande del i det franska landslag som vann VM i Ryssland.
– Framförallt är jag ganska snabb och har ett väldigt bra skott. Och så har jag bra spelförståelse vilket hjälper mig väldigt mycket.

 

Finns det någonting specifikt som du behöver jobba på och utveckla?
– Ja, allting egentligen. Men jag måste bli bättre på att utmana mer själv. Sedan behöver jag bli mer noggrann i mitt spel.

 

Huruvida resan ut i Europa blir lika spikrak som resan varit till Hammarby får framtiden utvisa. David Pettersson är nämligen inte född och uppvuxen i Söderort, men däremot söder om stan. Han bor med sin lillebror och föräldrar i Järna, söder om Södertälje och började spela fotboll i den lokala föreningen Järna SK. Men när David var 10 år byttes rödvitt mot rött och orange och det nya laget Syrianska FC. Det var i den tröjan som David sedan ställdes mot Hammarby och gjorde ett minst sagt starkt avtryck.
– Vi spelade mot Hammarby i en turning i Göteborg och Hammarby var ett av de bästa lagen i Sverige. Men jag gjorde två mål och sedan blev jag kontaktad av Bajen efter det.

 

Sagt och gjort, 2017 avslutades hösten med att vinna serien med Syrianska, och sedan oktober tillhör han nu Hammarby. En omställning minst sagt, inte minst med antalet resor det innebär.
– Vi tränar fyra gånger i veckan plus att vi sedan spelar matcher på helgerna. Enda gången det är lite svårt är onsdagar, då jag slutar skolan klockan 16 och träningen börjar 16.45.

 

Davids föräldrar turas om, tillsammans med lagkamraten Ninos dito, att köra de 46 kilometrarna till Södermalm. Men det är helt klart värt det, då möjligheterna till utveckling är så mycket bättre i Hammarby än i någon annan klubb enligt David.
– Det är mycket jämnare här än i Syrianska. Alla spelare är på en bra nivå och man måste hela tiden göra sitt bästa för att det är så hård konkurrens om platserna.

 

Att Hammarbys P05 är ett av Sveriges bästa lag framgår även tydligt om man ser till vilken typ av matcher man spelar. Någon form av vanligt seriespel i distriktet är det inte tal om. Istället utökas antalet resta kilometrar drastiskt för spelare som David och Nino. Ett nödvändigt ont för att få rätt nivå av motstånd och därmed också rätt utveckling, såväl individuellt som kollektivt.
– Vi spelar väldigt mycket utomlands. Exempelvis åker vi över till Finland över en helg och spelar matcher mot finska lag. Då tar vi båten över på fredag och sedan är vi kvar till söndag och tar båten tillbaka. Så har vi föräldrar som åker med. Men det är kul att åka iväg, det blir lite annorlunda. Och de finska lagen är lite tuffare, det blir ganska fysiskt när man spelar mot dem.

 

Vilka andra platser har ni åkt till?
– Vi har spelat cuper i Holland och Litauen. Och sedan var vi i Karlskrona också.

 

Hur gick det i Holland och Litauen då?
– Vi vann båda två. I Litauen gick finalen till straffar!

 

Det är inga blåbärslag som man får möta nere på kontinenten. Klubbar som Torino FC, vars A-lag spelar i Serie A, Brescia FC med A-lag i Serie B samt Bate Borisov, vitryskt lag med goda meriter från Champions League, var alla närvarande. Men trots det var alltså Hammarby från Södermalm det bästa laget. Och när David hävdar att de lokala lagen inte är något direkt större motstånd, överdriver han inte det minsta.
– AIK är väl helt okej. Men Djurgården spöade vi med 10-0.

 

Med alla resor och alla träningar antar jag att du inte hinner med någonting annat utanför fotbollen?
– Nja. Jag spelade innebandy tidigare, men det har jag slutat med. Nu spelar jag bara fotboll.

 

Vad gör du annars hemma då?
– Spelar en del TV-spel, framförallt FIFA. Och fotboll med min lillebror i hallen.

 

Det är fotboll, fotboll och bara fotboll som gäller. Inte helt olikt en annan ung kille från trakterna kring Södertälje. Och precis som Kennedy tidigt hade målet att bli utlandsproffs, hade han även stöttande föräldrar vid sidan av. Mamma Annelie sitter med under hela intervjun. Och på frågan om det inte skulle vara läskigt att flytta utomlands när man bara är 17-18 år svarar David blixtsnabbt.
– Pappa har lovat att följa med.

 

Gott så. Förhoppningsvis hinner David med ett par år i den grönvita tröjan innan flyttlasset går vidare utomlands.

 

David Pettersson
Ålder: 13 år
Längd: 168 centimeter
Familj: Föräldrar och lillebror
Bor: Järna
Moderklubb: Järna SK
Position: Högerytter
Nummer: 17

ANNONSER

ANNONS