P19: Bajen avgjorde i 93:e mot ”Blåvitt”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 8 månader sedan.

Bajens P19-lag bröt i dag den trend i Slutspelsserien som varit tung på sistone, men trepoängaren satt långt inne. Hammarby ledde visserligen länge, efter Loue Bayere Juniors mål i 50:e, men Göteborg kunde utjämna inför slutskedet. Segerbaljan i tredje tilläggsminuten gjordes med okonventionella metoder. – Den touchar min rygg och går in i mål, helt otroligt, säger inbytte anfallaren Leon Hien.

 

Med tre grönvita poäng på de senaste fyra matcherna, och slutminutstapp till torsk borta mot BP föregående helg, kände Hammarby och mittenlaget Göteborg inledningsvis på varandra. Undantaget försök från centrale Aimar Shers sida, att med något för branta djupledsbollar friställa Loue Bayere Junior och Bilal Mohammed, så lös även halvchanserna med sin frånvaro. Mitt i halvleken avancerade dock Sher till ett eget avslut, där han vek in från höger och sökte närmsta stolproten, men bommade med ett par decimeter. När spelet satts igång igen gjordes Lucas Cedermark bryskt ner av Marcus Törnquist, som fick syna det gula kortet. Högerbacken gjorde ett försök att fortsätta, men fick ersättas av Benjamin D’Amore, som vanligen spelar högre upp på kanten.

 

Och alternativen har blivit något färre överlag för Bajen, sedan sommaruppehållet. På ytterpositionerna provar Otis Unda Toivo och Noa Williams numer på seniorfotboll för Haninge respektive Brage, medan innermittfältets Albin Mörfelt gått till Frej. I backlinjen spenderar Alex Douglas höst/vår-säsongen i spanska San Roque de Lepe, medan Oliver Svalander pluggar och spelar collegefotboll i USA och Binghamton. I gengäld har Sher och ytterbacken Leo Lanneborn kommit underifrån de egna leden, till allt mer speltid i P19. Och så är det ju i detta lag som anfallaren Loue Bayere Junior och mittbacken Aziz Outtara Mohammed matchas.

 

Duon från Elfenbenskusten hamnade båda i avslutsprotokollet strax innan paus, bägge gångerna efter fint inlyfta fasta situationer från högeryttern Theo Johansson. Först nådde Bayere Junior högst vid en högerhörna men nickade strax utanför, och därefter var det Outtara Mohammeds tur att visa bra häng. Den gången stod dock Elliot Källander i IFK-målet i vägen. Hammarby hade ett spelövertag under slutkvarten innan paus, men utan att spela sig fram till mer än dessa två nickavslut.

 

När andra halvlek sparkats igång behövde vi däremot inte vänta längre än fem minuter på matchens första mål. Sher fördelade bollen ut till vänster och Bilal Mohammed, vars inlägg gick rakt upp i luften via ett täckande ”Blåvitt”-backben. När bollen var på väg att ta mark fanns Bayere Junior på rätt ställe och hjälpte den vidare mot nätmaskorna.

 

Hammarby såg länge ut att ha rätt bra kontroll på händelserna, men Göteborg kunde ta sig tillbaka, först spel- och sedan målmässigt. Med 20 minuter kvar kunde Melvin Bälter få på ett lågt skott från vänsterläge i straffområdet, som Oliver Dovin var på men inte kunde hindra. HIF gick därefter tydligt för ett segermål och därmed ett lyft från det bottenskikt där man hållit till i Slutspelsseriens inledning, som varit motig. Det såg dock ut att bli ett nytt tungt poängtapp; aktive André Alsanati fanns på rätt plats vid två jättelägen, efter D’Amores respektive Lanneborns instick, men sköt tätt över båda gångerna.

 

Men de grönvita ökade trycket. David Nilsson och mittbackskollegan Outtara Mohammed turades om att transportera bollen framåt i banan, vilket Göteborg hade svårt att få stopp på. Visst fanns kontringslägen, men där gjorde Bajen-försvaret det bra i de defensiva omställningarna, och enda riktiga läget för ett IFK-segermål bjöds gästerna på. Dovin gjorde det då, i 90:e minuten, väl svårt för sig vilket i förlängningen gav ett bolltapp och friläge för Edwin Andersson – men då reparerade målvakten med en vass räddning.

 

Och matchens sista bolltouch blev inbytte Leon Hiens – anfallaren hade varit nära då han försökt vinkla in ett avslut i 85:e, men i 93:e satt 2-1. Sher skickade in en boll från vänster, och i bortre ytan fanns Hien på plats. ”Det är slutminuter, vi måste få in bollen i boxen, vi får in ett inlägg som går över deras målvakt och back… och så touchar den min rygg och går in i mål, helt otroligt”, berättade han. Firandet var förstås av det vildare slaget och nu kan Bajen se fram emot fortsättningen med mer tillförsikt.

 

 

Där tar sig P19-laget härnäst an Öster på bortaplan, kommande helg. Därefter väntar en ny stormatch på hemmaplan – mot Malmö FF på Hammarby IP. Observera att matchen flyttats. Det som gäller är onsdagen den 2 oktober och klockan 14.00.

 

Foto överst: Mattias Saaranen. Nederst: Leon och Loue (hammarbyfotboll.se).

ANNONSER

Comments

comments