P19: Bajen segrare i grundserien som avslutas 14.00 – ”Karaktären viktigast”

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 veckor sedan.

Innan P19-laget i fjol tog hem SM-guldet vann man den norra allsvenska grundserien. Och då tvåan BP i går föll mot slutspelsjagande Sirius i slutomgången, står det klart att årets upplaga upprepat bedriften, med AIK och Djurgården en bit bakom poängmässigt. I dag avslutar Bajen vårsäsongen på Hammarby IP. – För att bli mästare behöver vi vara påslagna till max och det gäller även mot Norrköping, säger tränare Martin Foyston, som här berättar mer om våren.

 

P16-laget går till sommaruppehållet som seriesegrare. P17, som ju blev svenska P16-mästare i fjol, slutade tvåa i sin grundserie. Och de äldsta ungdomarna, P19, har även de ett guld att försvara – vilket också börjat på bästa sätt med grundseriesegern. Upprepad framgång är ett tydligt tecken på den dominans som frodas hos Hammarbys akademispelare, menar P19-tränare Martin Foyston. Han berättar om att sju spelare dessutom visat upp sig på ett positivt sätt i träning med A-laget hittills under säsongen. Vid det pågående lägret i Småland har P19-yttern Theo Johansson, lagkamraten och målvakten Oliver Dovin samt P17-innermittfältaren Aimar Sher medverkat.

 

Onekligen finns det i P19-verksamheten en dokumenterad förmåga att såväl utveckla spelare som att vinna titlar. Foyston menar att det går hand i hand, och ägnar en stor del av sitt arbete till att utveckla rätt karaktärer:

 

– Alla spelare på en viss nivå, särskilt här i Stockholm, kan förlita sig på sin individuella talang för att spela fotboll. Men dessvärre tar talang dig inte hela vägen dit du vill. Den viktigaste aspekten i utveckling är en persons karaktär och rätta mentalitet. Karaktärsstyrka är att kunna hantera en mångfald av situationer, att förstå vad ”professionell” betyder; vilka uppoffringar man ställs inför på vägen dit.

 

– Det finns inga garantier i fotboll. Allt du kan göra är att lita på människor som bryr sig om dig, som vill utveckla dig och som kan utmana dig att vara ditt bästa jag, varje dag. Mycket är väldigt enkelt, men i en ålder där saker kan kännas komplexa eller svåra, är det viktigt att spelarna ser akademin som en stabil miljö där de kan lita på och bli litade på.

 

– När jag ser på mitt lag, kan jag med handen på hjärtat säga att jag är stolt över dem, och hur de växer som människor. Det fanns ett ögonblick i ligacupsemifinalen mot Kalmar FF, då jag insåg hur speciella de här killarna är – ett lag med lejon som alltid är sevärda. Jag minns hur jag stod vid sidlinjen när vi slog GIF Sundsvall nyligen, och beundrade deras ansträngning och karaktär. Då slogs jag av hur priviligierad jag är som är en del av den här gruppen. När vi nu kan titulera oss mästare i norra serien, ska de verkligen ha kredd.

 

Men säsongen är lång och laget är knappast färdigt med vad de föresatt sig. Till att börja med ska slutomgången i vårserien spelas färdigt, då sexan Norrköping kommer till Hammarby IP, i dag 14.00.

 

– För att bli mästare behöver du vara påslagen till max, konstant. Aldrig slå dig till ro, alltid sikta på att bli ännu bättre. Nu ska vi avsluta jobbet mot Norrköping och ge 100 procent för att ta tre poäng.

 

Fri entré gäller som vanligt och fiket erbjuder såväl varma som svalkande drycker samt tilltugg. Välkommen!

 

Foto: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments